Дослідники визначили, які звички, від дієти до інших повсякденних справ, пов’язані з меншим ризиком втрати пам’яті та можуть зменшити ймовірність розвитку деменції. «Наші результати є додатковим доказом того, що втрату пам’яті можна змінити», — зазначили вони.
The Washington Post пише про нове дослідження, проведене в Китаї. У ньому взяли участь понад 29 тисяч осіб. люди старше 60 років, за якими протягом десяти років спостерігали вчені з кількох китайських університетів і лікарень. Результати були опубліковані в журналі The BMJ 25 січня.
Шість факторів, які знижують ризик деменції
Дослідження тривало з 2009 по 2019 рік. На початку в учасників не було виявлено ознак розвитку деменції, а їхні когнітивні здібності були описані як нормальні. Перевірили також спосіб їхнього життя і за цією ознакою розділили на три групи – сприятливу, середню та несприятливу. У наступні роки вчені спостерігали, як змінюється стан мозку піддослідних.
Основна увага була зосереджена на шести факторах: фізична активність (принаймні 150 хвилин помірної або 75 хвилин інтенсивної активності на тиждень) дієта (щоденне споживання відповідних кількостей принаймні 7 із 12 продуктів, тобто фруктів, овочів, риби, м’яса, молочних продуктів, солі, олії, яєць, круп, бобових, горіхів, чаю), алкоголь (не вживати або споживати лише зрідка), куріння (не палить або кинув палити в минулому) розумова діяльність (тренуйте свій розум, наприклад, читаючи або граючи в карти принаймні двічі на тиждень) i соціальні взаємодії (зустрічі з іншими принаймні двічі на тиждень).
Виявилося, що у людей, які відповідали від 4 до 6 факторів із вищезгаданих (тобто раніше віднесених до групи переваг), а також у тих, хто відповідав 2-3 факторам (із середньої групи) повільніше, спостерігається зниження. в пам’яті, ніж люди з несприятливим способом життя, які не зустрічали жодного з факторів або зустрічали лише один. У сприятливої групи також було менш прогресуюче когнітивне зниження та деменція.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ці симптоми можуть вказувати на деменцію. Вони з’являються за багато років до розвитку захворювання
“Втрату пам’яті можна змінити”
За словами дослідників, хоча кожен із цих факторів різною мірою сприяв уповільненню втрати пам’яті, найсильніший вплив мала здорова дієта, за якою слідували розумова діяльність, фізичні вправи та соціальна взаємодія. «Ця інформація може бути корисною для прийняття особистих рішень, які можуть допомогти захистити від втрати пам’яті, і наші результати є додатковими доказами того, що втрату пам’яті потенційно можна змінити», — йдеться в повідомленні.
Дослідники вказали, що пам’ять природним чином поступово погіршується з віком, і у деяких людей похилого віку може розвинутися деменція, зниження когнітивних функцій, яке виходить за рамки звичайних наслідків старіння. Дослідники підкреслюють важливість здорового способу життя для уповільнення процесу старіння мозку і припускають, що він може принести користь навіть тим людям, які генетично більш схильні до погіршення пам’яті. «Результати пропонують оптимістичний прогноз, оскільки вони свідчать про те, що хоча генетичний ризик неможливо змінити, комбінація факторів більш здорового способу життя пов’язана з більш повільним темпом погіршення пам’яті, незалежно від генетичної схильності», – зазначили автори дослідження. .
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на даний момент понад 55 мільйонів людей у світі борються з деменцією, з них більше 60 відсотків страждають на деменцію. у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Щороку реєструється ще майже 10 мільйонів випадків захворювання. Це сьома провідна причина смерті у світі та одна з основних причин інвалідності та залежності людей похилого віку. У Польщі щонайменше 700 тисяч людей страждають на деменцію. Люди.
Як подбати про свій мозокPAP/Марія Самчук, Анна Зайковська
Основне джерело фото: Shutterstock