Є продукти, надмірне вживання яких, безсумнівно, може завдати шкоди здоров’ю. Це солодощі, фастфуд або інша жирна їжа. Однак існує також група продуктів, які, здається, відіграють позитивну роль у дієті, і їх насправді слід уникати. Особливо заради здорового серця.
Вам не потрібно бути дієтологом, щоб знати, що дієта, багата чізбургерами, пончиками або картоплею фрі, не корисна для вашого здоров’я. М’ясні продукти, які містять в основному насичені жирні кислоти і холестерин, також користуються заслуженою славою, тому підвищують ризик розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту. Також підраховано, що оброблене м’ясо може містити до 400 відсотків. більше солі, ніж свіже червоне м’ясо, що значно підвищує ризик гіпертонії.
Про шкідливість цих продуктів добре відомо. Американський кардіолог доктор Елізабет Клодас також вказує на ті, до яких ми тягнемося, не підозрюючи про їх поганий вплив на серце.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Більше горіхів, менше червоного м’яса. Зміна дієти може продовжити наше життя більш ніж на десятиліття
Хліб і булочки – у них може бути багато натрію
Багато людей можуть бути здивовані, дізнавшись, що хліб та інша випічка є одними з найбільших «постачальників» натрію в організм людини. Тим часом, його велике споживання може підвищити артеріальний тиск, що є одним із найбільших факторів ризику серцевих захворювань та інсульту. Польське товариство гіпертонії рекомендує споживати до 6 г солі на день, що відповідає приблизно 2400 мг натрію (100 ммоль), а пацієнтам з гіпертензією з органними ускладненнями рекомендує зменшити споживання солі до 3 г (1200 мг). натрію). У той же час звичайний бублик може містити 500 мг натрію. І навпаки, оброблене борошно, яке іноді міститься в хлібі, може підвищити рівень цукру в крові.
За словами доктора Клодаса, слід також пам’ятати, що коричневий колір хліба не означає, що він кращої якості. Варто вибирати хліб, який містить якомога більше зерен і велику кількість клітковини.
Маргарин – особливо той, що містить пальмову олію
Занадто багато вершкового масла не корисно для серця, але альтернатива маргарину не завжди краща. Деякі маргарини в продуктових магазинах містять пальмову олію з високим вмістом насичених жирів, які можуть підвищити рівень холестерину. Тому кращим вибором буде маргарин, виготовлений на оливковій або лляній олії. Оливкова олія містить лише невелику кількість насичених жирів і не містить транс-жирів, тобто. найгірші жири в світі.
Польське товариство гіпертонії зазначає, що омега-3 і омега-6 жирні кислоти з сімейства EFA особливо важливі в дієті. Людина не в змозі виробляти їх самостійно, тому повинна вживати їх у їжу. Риба є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот, в т.ч. лосось, скумбрія, оселедець, сардини, рапсова олія, а також соєва олія, лляне масло, насіння льону, волоські горіхи та водорості. Омега-6 жирні кислоти містяться в рослинних оліях, птиці та яйцях.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Скільки кави потрібно пити, щоб серце було здоровим? Щоб відповісти на це питання, були проаналізовані дані за 11 років
Жирне молоко
Молоко та молочні продукти, що містять молочний жир, є основними джерелами насичених жирних кислот. За словами доктора Клодаса, знежирене молоко може бути кращим варіантом, але перехід на горіхове молоко, таке як мигдаль, кешью та горіхи макадамії, ще краще. Воно містить більше корисних для серця ненасичених жирів, як і соєве, конопляне та лляне молоко.
– Якщо ви п’єте молоко, тому що воно є гарним джерелом кальцію, ви повинні знати, що кальцій також міститься в багатьох інших продуктах. Мигдаль, брокколі, листова капуста, апельсини, квасоля, інжир і лосось – продукти, багаті кальцієм і корисні для серця, зазначає кардіолог.
«Дієтичні» напої
Дослідження 2017 року, проведене Європейською асоціацією дослідження діабету, показує, що штучні підсолоджувачі, які містяться в дієтичній газованій воді, газованій напої без цукру та штучно забарвленому, можуть впливати на виробництво важливих білків у кишечнику людини для захисту від ожиріння та діабету.
Замість «дієтичних» напоїв доктор Клодас пропонує обирати, наприклад, зелений чи чорний чаї, які пов’язані з меншим ризиком інфаркту та інсульту. У чаї є інгредієнти, які допомагають боротися із запаленням і пошкодженням клітин. Ще одним дуже хорошим варіантом, на думку експерта, є склянка газованої води зі свіжими фруктами та листям м’яти.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кава чи чай: що корисніше для здоров’я? Узагальнено результати дослідження
Батончики мюслі
Незважаючи на те, що їх назва звучить здорово, більшість батончиків мюслі містять набагато більше інгредієнтів, ніж просто вівсянку, горіхи та фрукти, які часто зустрічаються на упаковці. Багато з них містять величезну кількість додаткових цукрів, штучних підсолоджувачів та інших шкідливих для здоров’я речовин, таких як пальмова олія.
Доктор Клодас радить їсти свіжі горіхи замість мюслі. Також варто їсти кашу з сушеними або свіжими фруктами, які виступлять в ролі натуральних підсолоджувачів.
Основне джерело фото: Shutterstock