Дослідники з Інституту дослідження метаболізму Макса Планка та Гарвардської медичної школи показали, що під час дієти процеси в мозку посилюють сигнали голоду, які зберігаються навіть після закінчення дієти. У мишей вони змогли їх пригнічувати.
24 березня результати їх роботи були опубліковані на сторінках наукового журналу «Science Direct». Того ж дня двоє авторів прокоментували їх на сторінках порталу Science Daily. «Наша робота покращує наше розуміння того, як нейронні ланцюги в мозку контролюють голод», — сказав співавтор дослідження Бредфорд Лоуелл. «Люди зосереджують дослідження на короткострокових ефектах дієти. Ми хотіли побачити, що відбувається в мозку в довгостроковій перспективі», – додав провідний автор Хеннінг Фенселау
Щоб зрозуміти, як зміни в мозку після переходу на дієту для схуднення впливають на подальшу здатність підтримувати нову вагу, дослідники розділили дослідження на дві частини. Під час першого вони позбавляли лабораторних мишей їжі по 16 годин на добу протягом шести днів. Після цього часу вони годували тварин їжею в кількості, що відповідає їх природному середньому споживанню. На наступному етапі дослідники дали мишам доступ до необмеженої кількості їжі. Гризунів зважували до і після голодування, а також до і після їжі. У той же час дослідники також спостерігали за процесами, що відбуваються в мозку мишей.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Обрали найкращу дієту 2023 року. Вона вигравала роками
Вчені з’ясували, як мозок підсилює сигнал голоду
Згідно з висновками дослідників, найбільші зміни відбулися в нейронах, відповідальних за стимуляцію голоду, які почали посилати більше сигналів, пов’язаних з голодом. Примітно, що ці сигнали залишалися посиленими навіть після закінчення дієти. Тому дослідники намагалися пригнічувати нейронні шляхи, які активують відчуття голоду у вибірково відібраних мишей. Експеримент пройшов успішно, оскільки ці особини після закінчення дієти набрали значно менше ваги, ніж гризуни з контрольної групи.
Як зазначають автори статті, «переважній більшості людей, які спочатку худнуть, не вдається підтримувати дефіцит калорій протягом тривалого періоду і врешті-решт відновити втрачену вагу». Коментуючи результати дослідження, Хеннінг Фенселау підкреслив, однак, що в майбутньому вони можуть дати вченим шанс зменшити ефект йо-йо. «Наша мета — знайти терапію, яка допоможе людям підтримувати свою вагу після припинення дієти», — пояснив він.
У 2025 році кожна четверта людина у світі може мати надлишкову вагу або ожирінняPAP
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому деякі з нас постійно голодні?
Science Direct, Science Daily
Основне джерело фото: Shutterstock