Багатий поживними речовинами кавун є джерелом, серед іншого, вітаміну С і вітаміну В. Два нових дослідження підтверджують благотворний вплив введення цього фрукта в раціон дітей і дорослих.
Немає сумніву, що кавун і смачний, і поживний. Нове дослідження підкреслює внесок цього багатого поживними речовинами фрукта в загальну якість дієти.
Дослідники проаналізували дані Національного дослідження здоров’я та харчування (NHANES). Загальна якість дієти виявилася вищою у тих, хто регулярно вживав кавуни, і кавун може збільшити споживання поживних речовин і загальну якість дієти як у дітей, так і у дорослих.
Кавун – джерело вітамінів
Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Nutrients“, споживачі кавунів споживали більше харчових волокон, магнію, калію, вітаміну С і вітаміну А, а також лікопіну та інших каротиноїдів, і менше цукрів і насичених жирних кислот. Автор дослідження Крістен Фулгоні представить результати на щорічній зустрічі Американського товариства з питань харчування 22-25 липня 2023 року в Бостоні. Інше дослідження, також опубліковане в Nutrients, спирається на попередню роботу в цій галузі, яка показала, що добавки з кавуновим соком захищають функцію судин при підвищеному рівні цукру в крові. Ці дослідження були проведені в Університеті штату Луїзіана. Ця робота була розроблена, щоб перевірити вплив щоденного споживання кавунового соку протягом двох тижнів. Дослідники спостерігали потенційно сприятливий вплив L-цитруліну та L-аргініну – двох сполук, знайдених у кавуні – на біодоступність оксиду азоту та варіабельність серцевого ритму. «Ми визнаємо, що, хоча розмір вибірки був невеликим (18 здорових молодих чоловіків і жінок) і необхідні додаткові дослідження, ця робота доповнює сукупність доказів, що підтверджують переваги регулярного споживання кавуна для серцево-метаболічного здоров’я». Це багате джерело антиоксидантів, вітаміну С і лікопіну, які можуть допомогти зменшити окислювальний стрес і відігравати важливу роль у профілактиці серцевих захворювань, сказав доктор Джек Лоссо, професор Школи харчування та харчових наук Університету штату Луїзіана.
Дієтичні рекомендації для американців рекомендують їсти від 1,5 до 2,5 склянок (300-500 мілілітрів) фруктів на день. Наразі дорослі та діти в США не досягають цієї мети – вони їдять лише близько половини рекомендованих порцій фруктів на день.
Основне джерело фото: Shutterstock