Середземноморська дієта вже багато років вважається найкращою для нашого здоров’я. Згідно з останніми дослідженнями, його використання може дати ще більше ефекту. Виявляється, люди, які вживають його, мають набагато менший ризик розвитку деменції.
За даними дослідників у журналі BMC Medicine, дотримання традиційної середземноморської дієти може допомогти знизити ризик деменції майже на чверть.
Найбільше таке дослідження
Проспективне когортне дослідження, проведене фахівцями Університету Ньюкасла, було одним із найбільших у своєму роді — у попередній роботі брали участь досить невеликі групи. Цього разу були проаналізовані дані Британського біобанку, що стосуються майже 61 тисячі людей з усієї Великобританії. За учасниками спостерігали майже десять років, за цей час було зафіксовано 882 випадки деменції.
Як виявилося, група, яка дотримувалася дієти, подібної до середземноморської – багата фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами та здоровими жирами – мала на 23 відсотки менший ризик деменції, ніж ті, хто цього не робив.
Роботою керували доктор Олівер Шеннон і професори Емма Стівенсон і Девід Ллевелін. У дослідженні також брали участь фахівці з університетів Единбурга, Об’єднаних Арабських Еміратів і Ексетера в рамках консорціуму NuBrain.
– Деменція впливає на життя мільйонів людей у всьому світі, і наразі існують обмежені варіанти лікування цієї хвороби. Тому пошук шляхів зниження ризику розвитку деменції є головним пріоритетом для вчених і клініцистів. Наше дослідження показує, що дотримання більш середземноморської дієти може бути однією зі стратегій, яка допоможе знизити ризик деменції, сказав Шеннон.
>>> Читати ще: Обрали найкращу дієту 2023 року. Вона вигравала роками
Потрібен подальший аналіз
Автори розглянули генетичний ризик деменції для кожної людини, оцінивши так званий полігенний ризик (вплив різних генів, пов’язаних із ризиком деменції). Не виявлено істотної взаємодії між ризиком полігенної деменції та зв’язком між дотриманням середземноморської дієти.
Здається, навіть для людей із вищим генетичним ризиком краща дієта може зменшити ймовірність розвитку захворювання. Проте автори рекомендують провести подальші дослідження, щоб оцінити вплив дієто-генетичних взаємодій на ризик деменції, особливо тому, що поточні дослідження були обмежені людьми, які самі повідомили про свою етнічну приналежність як білих, британців або ірландців. Для визначення потенційних переваг середземноморської дієти необхідна подальша робота з кількома популяціями.
Основне джерело фото: Shutterstock