Суші-ресторани з поясом, на якому крутяться тарілки з їжею, є однією з візитівок Японії. Однак незабаром вони можуть зникнути. Усе через «суші-тероризм» — появу в мережі записів, на яких «жартома» торкаються чиєїсь їжі чи облизують спільні пляшки з соусами.
“Суші-тероризм” став відомим у січні після того, як у мережі опублікували скандальний запис. На ньому видно, як молодий чоловік у ресторані відомої мережі Sushiro облизує пальці, потім торкається їжі, що циркулює по конвеєру, а також облизує пляшку з соусом і чашку на столі, якими згодом користуються інші гості. Відео стало вірусним, викликавши обурення по всій Японії. Хоча поведінка на записі викликала шалену критику, їх автор знайшов собі наслідувачів, і в соцмережах почали з’являтися нові схожі записи з хештегом #sushitero або #sushiterrorism.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Боролися зі стихією, щоб поласувати суші. Снігова буря в Каліфорнії
Суші-тероризм в Японії
Інцидент спричинив різке падіння акцій Sushiro та інших подібних ресторанів, які для багатьох є вітриною японської кулінарної культури. Це також спонукало компанії переглянути спосіб подачі страв. Спочатку ресторани намагалися вирішити проблему, обмеживши доступ до соусів або чистих склянок. Мережа Kura Sushi також оголосила, що представить камери, оснащені штучним інтелектом, щоб стежити за столиками у своїх ресторанах. Однак це не вирішило проблеми і деякі ресторани почали вдаватися до останнього засобу і вимикати свої знамениті стрічки.
Таке рішення вже прийняла мережа Choshimaru. Вона сказала, що черги з їжею в усіх її 63 ресторанах незабаром будуть закриті, і їжа буде подаватися тільки прямо до столу. Про скорочення роботи стрічок також заявила мережа Sushiro, яка є лідером галузі. Їжу в її ресторанах тепер можна замовляти через сенсорні екрани та доставляти до столиків за допомогою спеціального «швидкого конвеєра», що мінімізує ризик того, що хтось торкнеться їхньої їжі.
«Багато клієнтів скаржаться, що більше не довіряють нам або не хочуть ходити в суші-ресторан із конвеєром», — сказав Хіроюкі Окамото, офіцер зі зв’язків з громадськістю Kura Sushi, якого цитує «Mainichi Shimbun». За його словами, нинішня «криза» впливає на «всю конвеєрну ресторанну індустрію». Кардинальні зміни в японських ресторанах є відповіддю на «проблеми, викликані невеликою кількістю бездумних людей» і «змінюють те, як люди їдять недорогі та популярні страви в ресторанах по всій країні», пише газета Yomiuri Shimbun.
Водночас коментатори зазначають, що відмова від подачі їжі на стрічках, які крутяться по приміщеннях, позбавить відомі японські ресторани їхньої візитної картки і, як наслідок, перетворить їх на звичайні ресторани. І кінець відомих ресторанів суші поясу стане ударом не лише для кулінарної культури Японії, а й для її економіки. Вартість такого типу ресторану в Японії в 2021 році оцінювали в 5,4 млрд доларів США.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 10 найкращих сирів у світі. На чільному місці – делікатес із Польщі
Основне джерело фото: Shutterstock
Суші-ресторани з поясом, на якому крутяться тарілки з їжею, є однією з візитівок Японії. Однак незабаром вони можуть зникнути. Усе через «суші-тероризм» — появу в мережі записів, на яких «жартома» торкаються чиєїсь їжі чи облизують спільні пляшки з соусами.
“Суші-тероризм” став відомим у січні після того, як у мережі опублікували скандальний запис. На ньому видно, як молодий чоловік у ресторані відомої мережі Sushiro облизує пальці, потім торкається їжі, що циркулює по конвеєру, а також облизує пляшку з соусом і чашку на столі, якими згодом користуються інші гості. Відео стало вірусним, викликавши обурення по всій Японії. Хоча поведінка на записі викликала шалену критику, їх автор знайшов собі наслідувачів, і в соцмережах почали з’являтися нові схожі записи з хештегом #sushitero або #sushiterrorism.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Боролися зі стихією, щоб поласувати суші. Снігова буря в Каліфорнії
Суші-тероризм в Японії
Інцидент спричинив різке падіння акцій Sushiro та інших подібних ресторанів, які для багатьох є вітриною японської кулінарної культури. Це також спонукало компанії переглянути спосіб подачі страв. Спочатку ресторани намагалися вирішити проблему, обмеживши доступ до соусів або чистих склянок. Мережа Kura Sushi також оголосила, що представить камери, оснащені штучним інтелектом, щоб стежити за столиками у своїх ресторанах. Однак це не вирішило проблеми і деякі ресторани почали вдаватися до останнього засобу і вимикати свої знамениті стрічки.
Таке рішення вже прийняла мережа Choshimaru. Вона сказала, що черги з їжею в усіх її 63 ресторанах незабаром будуть закриті, і їжа буде подаватися тільки прямо до столу. Про скорочення роботи стрічок також заявила мережа Sushiro, яка є лідером галузі. Їжу в її ресторанах тепер можна замовляти через сенсорні екрани та доставляти до столиків за допомогою спеціального «швидкого конвеєра», що мінімізує ризик того, що хтось торкнеться їхньої їжі.
«Багато клієнтів скаржаться, що більше не довіряють нам або не хочуть ходити в суші-ресторан із конвеєром», — сказав Хіроюкі Окамото, офіцер зі зв’язків з громадськістю Kura Sushi, якого цитує «Mainichi Shimbun». За його словами, нинішня «криза» впливає на «всю конвеєрну ресторанну індустрію». Кардинальні зміни в японських ресторанах є відповіддю на «проблеми, викликані невеликою кількістю бездумних людей» і «змінюють те, як люди їдять недорогі та популярні страви в ресторанах по всій країні», пише газета Yomiuri Shimbun.
Водночас коментатори зазначають, що відмова від подачі їжі на стрічках, які крутяться по приміщеннях, позбавить відомі японські ресторани їхньої візитної картки і, як наслідок, перетворить їх на звичайні ресторани. І кінець відомих ресторанів суші поясу стане ударом не лише для кулінарної культури Японії, а й для її економіки. Вартість такого типу ресторану в Японії в 2021 році оцінювали в 5,4 млрд доларів США.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 10 найкращих сирів у світі. На чільному місці – делікатес із Польщі
Основне джерело фото: Shutterstock