Євросоюз розглядає можливість запровадження постанови про заборону вказувати на упаковці харчових продуктів дату мінімального терміну придатності, тобто інформацію «найкращий до…», – повідомляють іноземні ЗМІ. Це допоможе в боротьбі з харчовими відходами. Водночас, як розповідає tvn24.pl президент правління харчових банків Беата Чепла, згідно з дослідженням, проведеним її організацією, поляки щорічно викидають 5 мільйонів тонн їжі.
На харчових продуктах у польських магазинах є два типи інформації про термін придатності: «з’їсти до…» та «найкращий до…». Перше – дата придатності – її можна знайти серед інших на м’ясо-молочні продукти, тобто продукти, які досить швидко псуються. Вживання їх після встановленої дати насправді може бути небезпечним для вашого здоров’я. Але багато інших продуктів, таких як рис, макарони, печиво, батончики та напої, після дати, зазначеної на етикетці – дати мінімального терміну придатності – все ще можна використовувати. «Найкращий до» означає якість їжі. «Поки ви дотримуєтеся інструкцій на етикетці щодо умов зберігання, їжа буде придатною до споживання навіть після дати мінімальної придатності, але вона може мати інший смак і текстуру. Тож вам не обов’язково її викидати. після цієї дати», – повідомляє урядовий портал gov.pl.
Щоб боротися з цією проблемою, великі продуктові магазини Великобританії – Waitrose, Sainsbury’s, Marks & Spencer – нещодавно прибрали термін придатності з упаковки фруктів. Згідно з наданою інформацією, серед іншого, Згідно з Fortune, очікується, що Європейський Союз оголосить про перегляд своїх правил маркування до кінця року. Слід також розглянути питання про повне видалення інформації про термін придатності до… з упаковки.
Скільки їжі викидають поляки?
Дані, опубліковані в 2020 році Food Banks, показують, що майже половина дорослих поляків (48,9%) ніколи не вживають продукти після закінчення терміну придатності. Лише 31,3 відс. наше суспільство регулярно розкладає продукти в шафі чи холодильнику відповідно до термінів придатності, що найближче до дверей, ті продукти з найкоротшим терміном придатності (принцип FIFO: first in, first out). 26,8 відсотка респонденти не надають цьому значення.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Урсула фон дер Ляєн показує, як не витрачати воду? Це маніпульоване повідомлення
Аж 62,9 відс. Поляки заявляють, що викидають хліб у смітник з різною частотою. До таких позицій належать: свіжі фрукти (57,4%), овочі т. зв швидкопсувні продукти, такі як салат, редис, помідори або огірки (56,5%) і м’ясні нарізки (51,6%).
– Харчові відходи – поширена проблема високорозвинутих країн, у тому числі всього Європейського Союзу. У Польщі ми викидаємо близько 5 мільйонів тонн їжі щорічно. У рейтингу, складеному багато років тому Євростатом, ми займали п’яте місце в Європі за цим показником. Споживачі викидають найбільше відходів, майже 3 мільйони тонн їжі викидають із домогосподарств, каже Беата Цєпла, голова правління Федерації польських харчових банків.
З упаковки може зникнути напис «Термін придатності до…».
Ciepła рішуче підтримує плани Європейського Союзу видалити дату мінімального терміну придатності, тобто зазначену інформацію «найкращий до…» на етикетці. – Дослідження показують, що 60 проц. суспільство не відрізняє його від фактичного терміну придатності. Ми бачимо дату й одразу припускаємо, що це останній день, коли їжа придатна до вживання. Водночас це стосується твердих продуктів, таких як сіль, цукор, крупи, кава чи чай. Неможливо, щоб – якщо ми їх добре зберігаємо – через день або кілька днів після цієї дати вони стали непридатними для споживання, – пояснює президент Food Banks.
Він додає, що вже є регламент ЄС, який дозволяє перерозподіл такої їжі після закінчення терміну мінімальної придатності. Зазвичай вони дістаються нужденним. – У нас це практично неможливо, тому що ми маємо не адаптований до європейських норм закон про безпечність харчових продуктів. У своїй нинішній формі він прирівнює дати «найкраще до…» та «їсти до…», – пояснює Ciepła.
Чим замінити дату мінімального терміну придатності?
Заява «найкращий до…», ймовірно, буде замінена датою виробництва або упаковки продукту. – Тоді кожен споживач мав би оцінити – на дотик, на запах і на смак – чи їжа все ще придатна до вживання. У випадку деяких продуктів, таких як сіль і цукор, немає обов’язку вказувати термін придатності на упаковці. Однак зазвичай виробники все одно його додають, – наголошує експерт. – Як мережа Банків їжі ми працюємо двома способами: рятуємо їжу від марнотратства, збираючи її від виробників, постачальників і дистриб’юторів і передаючи нужденним, а також проводимо просвітницьку діяльність. Ми пояснюємо, як безпечно використовувати залишки їжі та продукти, які деякий час стояли в нашому домі, і що робити, щоб не витрачати їжу. Але ми бачимо, що потрібні зміни і в законодавстві, в тому числі в законодавстві ЄС. Тому ми раді, що бачимо доброзичливість у цій сфері, – резюмує Цепла.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ціни в цьому магазині низькі, і ви платите балами. «Тим, хто про це думав, треба дати медаль»
Fortune, Food Banks, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock
Євросоюз розглядає можливість запровадження постанови про заборону вказувати на упаковці харчових продуктів дату мінімального терміну придатності, тобто інформацію «найкращий до…», – повідомляють іноземні ЗМІ. Це допоможе в боротьбі з харчовими відходами. Водночас, як розповідає tvn24.pl президент правління харчових банків Беата Чепла, згідно з дослідженням, проведеним її організацією, поляки щорічно викидають 5 мільйонів тонн їжі.
На харчових продуктах у польських магазинах є два типи інформації про термін придатності: «з’їсти до…» та «найкращий до…». Перше – дата придатності – її можна знайти серед інших на м’ясо-молочні продукти, тобто продукти, які досить швидко псуються. Вживання їх після встановленої дати насправді може бути небезпечним для вашого здоров’я. Але багато інших продуктів, таких як рис, макарони, печиво, батончики та напої, після дати, зазначеної на етикетці – дати мінімального терміну придатності – все ще можна використовувати. «Найкращий до» означає якість їжі. «Поки ви дотримуєтеся інструкцій на етикетці щодо умов зберігання, їжа буде придатною до споживання навіть після дати мінімальної придатності, але вона може мати інший смак і текстуру. Тож вам не обов’язково її викидати. після цієї дати», – повідомляє урядовий портал gov.pl.
Щоб боротися з цією проблемою, великі продуктові магазини Великобританії – Waitrose, Sainsbury’s, Marks & Spencer – нещодавно прибрали термін придатності з упаковки фруктів. Згідно з наданою інформацією, серед іншого, Згідно з Fortune, очікується, що Європейський Союз оголосить про перегляд своїх правил маркування до кінця року. Слід також розглянути питання про повне видалення інформації про термін придатності до… з упаковки.
Скільки їжі викидають поляки?
Дані, опубліковані в 2020 році Food Banks, показують, що майже половина дорослих поляків (48,9%) ніколи не вживають продукти після закінчення терміну придатності. Лише 31,3 відс. наше суспільство регулярно розкладає продукти в шафі чи холодильнику відповідно до термінів придатності, що найближче до дверей, ті продукти з найкоротшим терміном придатності (принцип FIFO: first in, first out). 26,8 відсотка респонденти не надають цьому значення.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Урсула фон дер Ляєн показує, як не витрачати воду? Це маніпульоване повідомлення
Аж 62,9 відс. Поляки заявляють, що викидають хліб у смітник з різною частотою. До таких позицій належать: свіжі фрукти (57,4%), овочі т. зв швидкопсувні продукти, такі як салат, редис, помідори або огірки (56,5%) і м’ясні нарізки (51,6%).
– Харчові відходи – поширена проблема високорозвинутих країн, у тому числі всього Європейського Союзу. У Польщі ми викидаємо близько 5 мільйонів тонн їжі щорічно. У рейтингу, складеному багато років тому Євростатом, ми займали п’яте місце в Європі за цим показником. Споживачі викидають найбільше відходів, майже 3 мільйони тонн їжі викидають із домогосподарств, каже Беата Цєпла, голова правління Федерації польських харчових банків.
З упаковки може зникнути напис «Термін придатності до…».
Ciepła рішуче підтримує плани Європейського Союзу видалити дату мінімального терміну придатності, тобто зазначену інформацію «найкращий до…» на етикетці. – Дослідження показують, що 60 проц. суспільство не відрізняє його від фактичного терміну придатності. Ми бачимо дату й одразу припускаємо, що це останній день, коли їжа придатна до вживання. Водночас це стосується твердих продуктів, таких як сіль, цукор, крупи, кава чи чай. Неможливо, щоб – якщо ми їх добре зберігаємо – через день або кілька днів після цієї дати вони стали непридатними для споживання, – пояснює президент Food Banks.
Він додає, що вже є регламент ЄС, який дозволяє перерозподіл такої їжі після закінчення терміну мінімальної придатності. Зазвичай вони дістаються нужденним. – У нас це практично неможливо, тому що ми маємо не адаптований до європейських норм закон про безпечність харчових продуктів. У своїй нинішній формі він прирівнює дати «найкраще до…» та «їсти до…», – пояснює Ciepła.
Чим замінити дату мінімального терміну придатності?
Заява «найкращий до…», ймовірно, буде замінена датою виробництва або упаковки продукту. – Тоді кожен споживач мав би оцінити – на дотик, на запах і на смак – чи їжа все ще придатна до вживання. У випадку деяких продуктів, таких як сіль і цукор, немає обов’язку вказувати термін придатності на упаковці. Однак зазвичай виробники все одно його додають, – наголошує експерт. – Як мережа Банків їжі ми працюємо двома способами: рятуємо їжу від марнотратства, збираючи її від виробників, постачальників і дистриб’юторів і передаючи нужденним, а також проводимо просвітницьку діяльність. Ми пояснюємо, як безпечно використовувати залишки їжі та продукти, які деякий час стояли в нашому домі, і що робити, щоб не витрачати їжу. Але ми бачимо, що потрібні зміни і в законодавстві, в тому числі в законодавстві ЄС. Тому ми раді, що бачимо доброзичливість у цій сфері, – резюмує Цепла.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ціни в цьому магазині низькі, і ви платите балами. «Тим, хто про це думав, треба дати медаль»
Fortune, Food Banks, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock