Запаморочення від чорниць, цього року ціни вибухають. У деяких пекарнях за чорничний пиріг доводиться віддавати навіть десяток злотих. Пекарі кажуть прямо: в одній невеличкій випічці, як в об’єктиві, видно, яку високу ціну мають поляки. Чому ягодзянка стала ледь не предметом розкоші? Матеріал часопису «Polska i Świat».
Гіркувато-солодкий смак чорниці. Сезон у розпалі, апетити покупців загострені, тільки ціни так важко проковтнути.
Ягодзянка навіть за 16 злотих
Економіст із Вроцлава Рафал Мундрі знайшов у місцевій пекарні булочку з чорницею за 16 злотих. Він зробив фото, опублікував його в соціальних мережах, і це було приголомшливо. Проте пекарі кажуть, що це було дешево. – Раніше це було 2,5 злотих, тепер навіть 6 злотих, а мова йде про вартість самого продукту, – сказав Станіслав Влочевський, співвласник крафтової пекарні Picador у Варшаві. – Я сьогодні у Варшаві перевіряв 100-грамову ягодзянку, бо тут важлива грамматура, вона коштує 5,49. У Стальовій Волі те саме коштує 3,90 злотих, – сказав Ришард Яшковський, президент Національної ревізійної асоціації харчової кооперативи «Społem».
Залежно від міста та якості печива ціни на чорницю починаються від менше 4 злотих, але є й такі, що коштують навіть 23 злотих за штуку. Фокус у ці часи полягає в тому, щоб зробити хороший торт, продати його та заробити гроші. – Ягодзянка – це не тільки чорниця, ягодзянка – це енергія, це вартість масла, борошна, чорниці, і якщо ми все це скласти, то отримаємо відповідь на питання, чому чорниця коштує так дорого, – зазначив Станіслав Влочевський. Чим менше пекарня, тим вища вартість виробу. Ремісничі стикаються з дуже важким викликом. – Для нас виробництво приблизно 50 ягод займає до 6 годин, (..) ремісничі заклади, такі як наше, не вироблять 1000 чорниць, тому що у нас не так багато рук, щоб працювати, – пояснила Дагмара Росяк, співвласниця пекарня у Варшаві.
Вищі виробничі ціни на лохину
За кілограм ягід потрібно заплатити від 30 до 50 злотих. Немає потреби приховувати, що в jagodzianka ви можете побачити зростання цін, з яким доводиться стикатися полякам і виробникам, як у лінзі. Останні дані Головного статистичного управління (ГУС) не залишають ілюзій.
– Основні хлібобулочні вироби, такі як борошно, масло, цукор, молоко, у середньому подорожчали на 30 відсотків, – підкреслив економіст Рафал Мундрі. Це ще не кінець підвищення, тому що витрати на енергоносії повинні бути додані до довгого списку. – Десь треба пекти Ягодзянку, найчастіше це газові плити, а ми знаємо, що сталося з цінами на газ за останні 12 місяців, або електричні плити, а електроенергія систематично зростає, – пояснив економіст Рафал Мундрі. Для цього дорогий транспорт, орендна плата, податки і працівники. Деякі пекарні навіть розглядають можливість розпочати виробництво цього року, витрати високі, а клієнти рахують кожну копійку. – Ми думаємо, яку чорницю зробити, щоб ця тенденція чорниці за кілька десятків злотих не вписувалася, – сказала Агнешка Брянська з пекарні Ławica в Познані. Сезон лохини короткий, тому очікувати значного падіння цін не варто, тому цьогорічне солодке задоволення обійдеться вам дорого.
Основне джерело фото: Shutterstock