На думку данських і австралійських вчених, несприятливий вплив картоплі на організм людини обумовлено не властивостями цих овочів, а способом їх подачі. Стаття на цю тему була опублікована в журналі «Diabetes Care».
Міжнародна група вчених перевірила, чи існує зв’язок між споживанням овочів, зокрема картоплі, та виникненням діабету 2 типу. Дослідження проводилося на групі з 54 793 осіб, жителів Данії. Натхненням для експертів стало зростання популярності дієт з низьким вмістом вуглеводів, яке спостерігається в останні роки, через що все більше людей бояться їсти картоплю.
У статті, опублікованій на початку грудня в “Diabetes Care”, вчені стверджують, що хоча картопля не приносить стільки користі для здоров’я, навіть якщо вона не знижує ризик діабету 2 типу, її погана репутація не виправдана. Як зазначають експерти, вони нам ніяк не шкодять. Передбачувані проблеми зі здоров’ям, пов’язані з картоплею, виникають не через властивості цих овочів, а через спосіб їх приготування та те, що супроводжує їх на тарілці.
Діабет 2 типу та вживання овочів
Як нагадують автори дослідження, попередні наукові публікації вказували на те, що картопля може мати шкідливий вплив на організм, наприклад, збільшуючи ймовірність розвитку діабету 2 типу. Останні дослідження показали, що люди, які їдять більше овочів (особливо листової зелені та хрестоцвітих овочів, таких як шпинат, салат, брокколі та цвітна капуста), мають на 21 відсоток менше шансів захворіти на це захворювання. Тож команда під керівництвом аспіранта Пратіка Похарела провела власний глибокий аналіз, який показав, що хоча картопля не знижує ризик діабету, вона жодним чином його не збільшує. Кілька попередніх досліджень показали, що картопля може бути позитивно пов’язана з діабетом, незалежно від способу її приготування. Ми визнали це неправдою, – зазначив Похарель. Ідучи ще далі, дослідники розглядали варену картоплю окремо від картопляного пюре, картоплі фрі та чіпсів. Виявилося, що тільки варені не пов’язували з більшим ризиком розвитку діабету, вони не мали на нього ніякого ефекту. Отже, основний режим харчування є ключовим. «У нашому дослідженні учасники, які їли найбільше картоплі, також споживали більше масла, червоного м’яса та солодких безалкогольних напоїв, продуктів, які, як відомо, підвищують ризик діабету 2 типу», — сказав Похарель. – Якщо це врахувати, то виходить, що варена картопля не пов’язана з діабетом, а ось картопля фрі, чіпси та картопляне пюре. Останнє, ймовірно, тому, що вони зазвичай виготовляються з маслом або вершками, додав він.
Картопля може стати цінним елементом нашого меню
На завершення дослідник нагадує, що картопля може бути цінним елементом нашого раціону. Заміна ними білого рису та макаронних виробів покращує якість раціону завдяки клітковині та іншим поживним речовинам, які містяться в цих овочах.
«Порівняно з очищеними злаками, такими як білий рис, варена картопля містить набагато кращі вуглеводи», — сказав він. — Будьмо обережні, як ми їх готуємо. Відмовимося від картоплі фрі та жирних соусів, готуємо їх як інші овочі та пам’ятаємо, що їх не завжди потрібно їсти з червоним м’ясом, – підсумував автор публікації.
PAP, diabetesjournals.org
Основне джерело фото: Shutterstock
На думку данських і австралійських вчених, несприятливий вплив картоплі на організм людини обумовлено не властивостями цих овочів, а способом їх подачі. Стаття на цю тему була опублікована в журналі «Diabetes Care».
Міжнародна група вчених перевірила, чи існує зв’язок між споживанням овочів, зокрема картоплі, та виникненням діабету 2 типу. Дослідження проводилося на групі з 54 793 осіб, жителів Данії. Натхненням для експертів стало зростання популярності дієт з низьким вмістом вуглеводів, яке спостерігається в останні роки, через що все більше людей бояться їсти картоплю.
У статті, опублікованій на початку грудня в “Diabetes Care”, вчені стверджують, що хоча картопля не приносить стільки користі для здоров’я, навіть якщо вона не знижує ризик діабету 2 типу, її погана репутація не виправдана. Як зазначають експерти, вони нам ніяк не шкодять. Передбачувані проблеми зі здоров’ям, пов’язані з картоплею, виникають не через властивості цих овочів, а через спосіб їх приготування та те, що супроводжує їх на тарілці.
Діабет 2 типу та вживання овочів
Як нагадують автори дослідження, попередні наукові публікації вказували на те, що картопля може мати шкідливий вплив на організм, наприклад, збільшуючи ймовірність розвитку діабету 2 типу. Останні дослідження показали, що люди, які їдять більше овочів (особливо листової зелені та хрестоцвітих овочів, таких як шпинат, салат, брокколі та цвітна капуста), мають на 21 відсоток менше шансів захворіти на це захворювання. Тож команда під керівництвом аспіранта Пратіка Похарела провела власний глибокий аналіз, який показав, що хоча картопля не знижує ризик діабету, вона жодним чином його не збільшує. Кілька попередніх досліджень показали, що картопля може бути позитивно пов’язана з діабетом, незалежно від способу її приготування. Ми визнали це неправдою, – зазначив Похарель. Ідучи ще далі, дослідники розглядали варену картоплю окремо від картопляного пюре, картоплі фрі та чіпсів. Виявилося, що тільки варені не пов’язували з більшим ризиком розвитку діабету, вони не мали на нього ніякого ефекту. Отже, основний режим харчування є ключовим. «У нашому дослідженні учасники, які їли найбільше картоплі, також споживали більше масла, червоного м’яса та солодких безалкогольних напоїв, продуктів, які, як відомо, підвищують ризик діабету 2 типу», — сказав Похарель. – Якщо це врахувати, то виходить, що варена картопля не пов’язана з діабетом, а ось картопля фрі, чіпси та картопляне пюре. Останнє, ймовірно, тому, що вони зазвичай виготовляються з маслом або вершками, додав він.
Картопля може стати цінним елементом нашого меню
На завершення дослідник нагадує, що картопля може бути цінним елементом нашого раціону. Заміна ними білого рису та макаронних виробів покращує якість раціону завдяки клітковині та іншим поживним речовинам, які містяться в цих овочах.
«Порівняно з очищеними злаками, такими як білий рис, варена картопля містить набагато кращі вуглеводи», — сказав він. — Будьмо обережні, як ми їх готуємо. Відмовимося від картоплі фрі та жирних соусів, готуємо їх як інші овочі та пам’ятаємо, що їх не завжди потрібно їсти з червоним м’ясом, – підсумував автор публікації.
PAP, diabetesjournals.org
Основне джерело фото: Shutterstock