Статистичний поляк щороку випиває настій із кілограма чайного листя та аж трьох кілограмів кавових зерен. Обидва напої благотворно впливають на наше здоров’я, в тому числі зниження ризику раку, діабету та серцевих захворювань. Що з них можна вважати кориснішим – кава чи чай?
Одвічну суперечку про те, кава чи чай краще, вирішила залагодити американська газета Washington Post. Його журналісти зібрали кілька десятків проведених на сьогоднішній день досліджень про вплив вживання обох напоїв на здоров’я. У вівторок газета опублікувала зведення результатів.
Кава та чаї та діабет
Дослідження показали, що існує кореляція між регулярним вживанням кави та захворюваністю на діабет типу 2. Результати були несподіваними – ризик розвитку діабету 2 типу склав цілих 25 відсотків. нижче у людей, які випивали до чотирьох чашок кави на день, порівняно з групою, яка взагалі не вживала кави. У цьому відношенні кава без кофеїну також мала сприятливий ефект, зменшуючи ризик захворювання приблизно на 20%.
У випадку з чаєм результати проведених досліджень були непереконливими. Деякі з них виявили, що вживання до 4 склянок зеленого чаю на день може знизити рівень цукру в крові. Однак немає жодного аналізу, який би довів незаперечний зв’язок між вживанням чаю і зниженням рівня цукру.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уповільнює старіння, знижує ризик серцевих захворювань. Експерт розповідає, скільки чашок кави потрібно випивати на день
Кава знижує ризик раку?
Що стосується кави, дослідження показали, що її регулярне вживання знижує ризик раку на 13 відсотків порівняно з людьми, які взагалі не п’ють каву. З іншого боку, у випадку вживання чаю дослідження не показали істотного впливу на зниження ризику раку.
Цей ефект кави може бути пов’язаний з поліфенолами, які вона містить. Це антиоксидантні сполуки, які цінуються за їх протизапальні, противірусні та протиракові властивості. У природі вони містяться у фруктах, вині, каві та чаї. У каві ж їх концентрація явно вище: в 100 мл кави їх близько 200 мг, а в такій же кількості зеленого чаю – близько 115 мг.
Поліфеноли та антиоксиданти в обох напоях також, здається, знижують ризик серцевих захворювань. Однак вплив був незначним. Однак регулярне вживання чаю, особливо зеленого, може трохи покращити артеріальний тиск і рівень холестерину.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хочете жити довше і захистити себе від хвороб серця? Випити кави
Кава, чай і стрес
Дослідження, яке проаналізувала Washington Post, показало чіткий зв’язок між регулярним вживанням чаю та зниженням рівня кортизолу, також відомого як гормон стресу. За це відповідає одна з речовин, що міститься в чаї – L-теанін.
У свою чергу, помірне вживання кави може стимулювати рівень кортизолу в організмі, а отже, сприяти кращому настрою. З іншого боку, вживання занадто великої кількості чашок кави може призвести до нервозності, тривоги та безсоння. Це пов’язано з вищим вмістом кофеїну в каві, ніж у чаї. З цієї причини чай, на відміну від кави, не мав негативного впливу на якість сну піддослідних.
Вживання кави та чаю та тривалість життя
Аналіз досліджень показує, що вживання чаю та кави позитивно впливає на тривалість життя. Дослідження проводилося на групі з 500 000 осіб Британці виявили, що вживання принаймні 2 чашок чаю на день асоціюється з 9% менше. ймовірність смерті.
У випадку з кавою ця залежність виявилася ще більш вираженою. Вживання 2-3 чашок кави на день було пов’язане з приблизно 14 відсотками. менша ймовірність смерті.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ви п’єте чорний чай? Це може продовжити ваше життя
Кава чи чай?
Аналіз наявних результатів дослідження Washington Post не дав однозначної відповіді на питання: кава чи чай. Однак доведено, що обидва напої позитивно впливають на тривалість життя, і кожен має додаткові переваги для здоров’я.
Регулярне споживання кави може знизити ризик розвитку раку, зменшити ймовірність розвитку діабету 2 типу та збільшити тривалість життя. У свою чергу, вживання кількох чашок чаю на день покращує артеріальний тиск і рівень холестерину, а також знижує рівень стресу.
The Washington Post, tvn24.pl
Статистичний поляк щороку випиває настій із кілограма чайного листя та аж трьох кілограмів кавових зерен. Обидва напої благотворно впливають на наше здоров’я, в тому числі зниження ризику раку, діабету та серцевих захворювань. Що з них можна вважати кориснішим – кава чи чай?
Одвічну суперечку про те, кава чи чай краще, вирішила залагодити американська газета Washington Post. Його журналісти зібрали кілька десятків проведених на сьогоднішній день досліджень про вплив вживання обох напоїв на здоров’я. У вівторок газета опублікувала зведення результатів.
Кава та чаї та діабет
Дослідження показали, що існує кореляція між регулярним вживанням кави та захворюваністю на діабет типу 2. Результати були несподіваними – ризик розвитку діабету 2 типу склав цілих 25 відсотків. нижче у людей, які випивали до чотирьох чашок кави на день, порівняно з групою, яка взагалі не вживала кави. У цьому відношенні кава без кофеїну також мала сприятливий ефект, зменшуючи ризик захворювання приблизно на 20%.
У випадку з чаєм результати проведених досліджень були непереконливими. Деякі з них виявили, що вживання до 4 склянок зеленого чаю на день може знизити рівень цукру в крові. Однак немає жодного аналізу, який би довів незаперечний зв’язок між вживанням чаю і зниженням рівня цукру.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уповільнює старіння, знижує ризик серцевих захворювань. Експерт розповідає, скільки чашок кави потрібно випивати на день
Кава знижує ризик раку?
Що стосується кави, дослідження показали, що її регулярне вживання знижує ризик раку на 13 відсотків порівняно з людьми, які взагалі не п’ють каву. З іншого боку, у випадку вживання чаю дослідження не показали істотного впливу на зниження ризику раку.
Цей ефект кави може бути пов’язаний з поліфенолами, які вона містить. Це антиоксидантні сполуки, які цінуються за їх протизапальні, противірусні та протиракові властивості. У природі вони містяться у фруктах, вині, каві та чаї. У каві ж їх концентрація явно вище: в 100 мл кави їх близько 200 мг, а в такій же кількості зеленого чаю – близько 115 мг.
Поліфеноли та антиоксиданти в обох напоях також, здається, знижують ризик серцевих захворювань. Однак вплив був незначним. Однак регулярне вживання чаю, особливо зеленого, може трохи покращити артеріальний тиск і рівень холестерину.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хочете жити довше і захистити себе від хвороб серця? Випити кави
Кава, чай і стрес
Дослідження, яке проаналізувала Washington Post, показало чіткий зв’язок між регулярним вживанням чаю та зниженням рівня кортизолу, також відомого як гормон стресу. За це відповідає одна з речовин, що міститься в чаї – L-теанін.
У свою чергу, помірне вживання кави може стимулювати рівень кортизолу в організмі, а отже, сприяти кращому настрою. З іншого боку, вживання занадто великої кількості чашок кави може призвести до нервозності, тривоги та безсоння. Це пов’язано з вищим вмістом кофеїну в каві, ніж у чаї. З цієї причини чай, на відміну від кави, не мав негативного впливу на якість сну піддослідних.
Вживання кави та чаю та тривалість життя
Аналіз досліджень показує, що вживання чаю та кави позитивно впливає на тривалість життя. Дослідження проводилося на групі з 500 000 осіб Британці виявили, що вживання принаймні 2 чашок чаю на день асоціюється з 9% менше. ймовірність смерті.
У випадку з кавою ця залежність виявилася ще більш вираженою. Вживання 2-3 чашок кави на день було пов’язане з приблизно 14 відсотками. менша ймовірність смерті.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ви п’єте чорний чай? Це може продовжити ваше життя
Кава чи чай?
Аналіз наявних результатів дослідження Washington Post не дав однозначної відповіді на питання: кава чи чай. Однак доведено, що обидва напої позитивно впливають на тривалість життя, і кожен має додаткові переваги для здоров’я.
Регулярне споживання кави може знизити ризик розвитку раку, зменшити ймовірність розвитку діабету 2 типу та збільшити тривалість життя. У свою чергу, вживання кількох чашок чаю на день покращує артеріальний тиск і рівень холестерину, а також знижує рівень стресу.
The Washington Post, tvn24.pl