Щороку поляки викидають мільйони тонн їжі. Хліб найчастіше марнують, часто викидають, хоча він ще придатний до вживання. Як запобігти марнотратству хліба? Є багато способів вживання хліба чи булочок, які вже є в наших домівках, але їх занадто багато або вони застаріли.
За даними, зібраними Федерацією польських продовольчих банків, щороку поляки витрачають майже 5 мільйонів тонн їжі, більшість з яких викидається домогосподарствами. Часто викинута їжа залишається придатною для споживання. Хліб є найбільш поширеним видом їжі, за яким йдуть свіжі фрукти та овочі.
Що робити, щоб зменшити кількість їжі, яку ви викидаєте? Експерти наголошують, що перш за все слід правильно спланувати покупки, а вже потім подбати про їх правильне зберігання. «Говорячи про марнування їжі, варто зазначити, що освіта тут відіграє ключову роль. Їжа починає витрачатися в нашій свідомості – коли ми робимо покупки без плану, кидаємо в кошики те, що хочемо на мить, а не те, що дійсно потрібно ( …) Крім того, ми кладемо придбані продукти (у шафи та холодильник – ред.), не замислюючись і сортуючи за терміном придатності», – сказав президент Федерації польських харчових банків Марек Боровський, цитований на Food Banks. веб-сайт.
Хліб – запас
Також у випадку з хлібом першим кроком до зменшення відходів є його належне зберігання. Загортати його в харчову або алюмінієву фольгу небажано, оскільки це прискорює розвиток цвілі. Хліб і булочки також не варто тримати в холодильнику. Щоб вони залишалися свіжими та хрусткими, їх рекомендується зберігати в рюкзаку, який забезпечує хорошу циркуляцію повітря. Також їх можна упакувати в полотняний мішок і поставити в кухонну шафу.
Ви також можете заморозити надлишки хліба. Перш ніж покласти весь батон в морозильну камеру, його варто розділити на порції і скласти в окремі пакети з фольги. Також слід пам’ятати, що хліб не можна залишати в морозилці більше 3 місяців. Після того, як їх вийняли, краще розморозити при кімнатній температурі.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Я заморожую хліб». Віце-прем’єр закликає “купувати стільки, скільки ми можемо спожити”
Залишки хліба на кухні
Що робити, якщо у нас залишився надлишок хліба, з яким ми не знаємо, що робити? Найпростіше зробити так званий хліб або булочки. панірувальні сухарі. Хліб достатньо підсушити, а потім натерти на тертці або подрібнити в кухонному комбайні. Так само легко приготувати грінки, які чудово підійдуть як доповнення до супів або салатів.
Черствий хліб також можна використовувати для приготування по-різному. На його основі, наприклад, можна приготувати багато страв на сніданок – французькі тости, хліб в яйці, хлібний омлет, складені тости з сиром або тости з яєчною пастою. З уже не «свіжого» хліба також можна приготувати різноманітні паштети, фрикадельки чи вареники.
Також із сухого хліба можна готувати солодкі страви – десерти та торти. Одним з найпопулярніших способів його використання є приготування основи для чізкейку з черствого хліба. Не менш часто для випікання яблучного пирога використовують залишки хліба – просто з’єднайте їх з молоком, цукром, маслом і корицею, щоб вийшла тістова маса. На основі черствого хліба також можна приготувати м. ін печиво makówki або хлібний пудинг.
Як зменшити викидання їжі?PAP
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: незабаром ця дата може зникнути з упаковки. Європейський Союз хоче боротися з харчовими відходами
Банки їжі, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock