Хімічні сполуки, присутні в хмелі, можуть захистити від хвороби Альцгеймера, йдеться в дослідженні італійських вчених. У лабораторних умовах екстракт шишок рослини пригнічував один із важливих механізмів розвитку захворювання.
Однією з найбільших труднощів у лікуванні хвороби Альцгеймера є її тривалий латентний період. У деяких випадках незворотне ураження нервової системи відбувається за багато років до появи симптомів. Ось чому вчені все більше шукають шляхи запобігання раннім змінам, пов’язаним із хворобою Альцгеймера. Відповідно до дослідження, опублікованого в “ACS Chemical Neuroscience”, одне з потенційних рішень може ховатися в… хмелі.
Шишки проти бета-амілоїдів
Італійські вчені досліджували шишки, або жіночі квіти хмелю, які зазвичай використовуються у виробництві пива. Метою дослідження було визначити вплив рослини на агломерацію бета-амілоїду, білкових речовин, які утворюють відкладення в тканинах мозку у людей, які страждають на хворобу Альцгеймера. Це один з найважливіших механізмів розвитку захворювання. Попередні дослідження показали, що хміль може гальмувати цей процес, а отже – дегенерацію нервової системи.
Дослідники створили екстракти чотирьох популярних сортів хмелю та протестували їх на клітинах нервової системи людини в лабораторних умовах. Їх особливу увагу привернув екстракт сорту Tettnanger, що містить високий рівень поліфенолів. Ці речовини пригнічували злипання білків, а також допомагали клітинам видалити раніше утворені бета-амілоїдні відкладення, очищаючи їх від нейротоксичних білків.
Нутрицевтики майбутнього
Екстракт Tettnanger також був протестований на спеціально модифікованих нематодах Caenorhabditis elegans, який використовується як модель організму при вивченні багатьох захворювань. Дослідники відзначили, що це певною мірою захистило черв’яків від паралічу, пов’язаного з накопиченням бета-амілоїду, але ефект був відносно слабким.
Автори дослідження підкреслюють, що результати не спонукають до більш частого вживання пива – надлишок алкоголю також може мати нейродегенеративний ефект. З іншого боку, дослідження показує, що хімічні сполуки, отримані з квітів хмелю, можна використовувати для виробництва нутрицевтиків, які захищають від хвороби Альцгеймера – речовин, які поєднують поживну цінність із терапевтичним ефектом.
Основне джерело фото: Shutterstock