Недостатня кількість білка в раціоні призводить до переїдання та набору ваги, показує останнє дослідження. Білкове голодування пов’язане зі споживанням великої кількості продуктів, які піддалися обробці. Як відзначають вчені, особливо великий вплив на здоров’я має сніданок з високим вмістом білка.
Їжа з високим ступенем обробки є однією з головних причин ожиріння в розвинених країнах. У науковому журналі Obesity було опубліковано дослідження, яке проливає світло на один із механізмів збільшення ваги. Виявляється, незважаючи на високу калорійність, оброблена їжа не забезпечує деяких ключових поживних речовин.
Білок для початку дня
Дослідники з Сіднейського університету проаналізували інформацію про дієту та фізичні вправи понад 9000 австралійців у середньому 46 років. Учасники споживали в середньому 8671 кілоджоуль (понад 2000 калорій) на день, з яких 18,4% становили білки, 43,5% вуглеводи, 30,9% жири. Клітковина (2,2 відсотка) та алкоголь (4,3 відсотка) мали ще меншу частку в раціоні респондентів. Як відзначають дослідники, особливо важливим виявився перший прийом їжі за день. Люди, які споживали найменше білка під час нього, їли більше в пізні години, частіше тягнучись до продуктів, багатих цукром, жиром, а також до солі та алкоголю. Ці учасники також їли менш здорові продукти, такі як овочі, фрукти та молочні продукти.
Респонденти, які забезпечували свій організм достатньою кількістю білка на сніданок, їли менше в наступні прийоми їжі. Ці люди також споживали менше калорій протягом дня.
Отримані результати підтверджують інтегроване та механістичне пояснення ожиріння, за якого низьке споживання білка та велике споживання оброблених харчових продуктів призводять до збільшення споживання енергії у відповідь на дисбаланс поживних речовин. Це зумовлено переважною потребою в білку, сказав професор Девід Раубенхаймер, співавтор дослідження. «Це дослідження вказує на центральну роль білка в епідемії ожиріння, яке значно впливає на здоров’я населення світу», — додав він.
Однак одна особливість такої дієти виявилася особливо важливою, а саме низька кількість споживаного білка.
Нова харчова піраміда?tvn24
Перероблені продукти стимулюють почуття голоду
За даними дослідників з Сіднейського університету, в 2005 році була розроблена гіпотеза «білкового важеля», згідно з якою люди переїдають жири і вуглеводи, тому що вони не забезпечують достатньо білка. Це пояснюється тим, що саме до білка організм має найбільший апетит.
Білок, як підкреслюють дослідники, є будівельним матеріалом усіх клітин. Вважається, що в організмі людини існує близько мільйона різних білкових молекул. Що стосується дієти, то її основними джерелами є м’ясо, риба, яйця, молоко, соєві боби, бобові та деякі зерна.
На жаль, оброблені харчові продукти в так званій західній дієті, як правило, містять мало його. Відповідно до теорії важеля протеїну та нового дослідження, це призводить до надмірного споживання цукру та жиру. «Люди споживають все більше і більше нездорової їжі або їжі з високим ступенем обробки, зменшуючи вміст білка в раціоні та збільшуючи ризик надмірної ваги та ожиріння, що, у свою чергу, збільшує ризик хронічних захворювань», — прокоментувала доктор Аманда Греч, співавтор автор дослідження.
– Стає все більш очевидним, що наш організм хоче їсти, щоб задовольнити свої потреби в білку. Проблема в тому, що в західній дієті його все менше. Тож вам потрібно їсти більше, щоб досягти потрібного рівня, і це збільшує добову дозу поглиненої енергії, підкреслив професор Раубенхаймер.
PAP, Сіднейський університет
Основне джерело фото: Shutterstock