У Південній та Північній Кореї прийнято святкувати два Нові роки: з усім світом за григоріанським календарем та за китайським місячно-сонячним. Дата останнього варіанта “плаває”. Зазвичай вона випадає на період із кінця січня до середини лютого. Саме в цей час має наступати перший молодик після зимового сонцестояння. 2024 року традиційний Корейський Новий рік відзначатимуть 10 лютого (суботу).
Традиції святкування
У минулому Соллаль відзначали два тижні. У сучасних реаліях країна не може собі дозволити такий тривалий відпочинок, тому кількість урочистих днів скоротилася до трьох. Цього достатньо для того, щоб відпочити, провести час із близькими людьми та знову приступити до праці.
Напередодні Нового року корейці прикрашають житла, зображуючи на стінах драконів та різних тварин (зазвичай тигрів, курок). Вони вірять, що таким чином захищають життя членів сім'ї.
День перший
Цього дня ніхто не працює. Час проводять у сімейному колі. Святкування припадає на ранок (може починатися на світанку). Насамперед приносять жертву покійним предкам, тобто снідають. Їжу та напої ставлять у певній послідовності. Під час трапези розмовляють про померлих родичів, їхній життєвий шлях. Це робиться для того, щоб молодь пам'ятала предків та поважала їх. Згадують усіх без винятку, аж до четвертого коліна. У такий спосіб показують гарне знання історії роду.
На наступному етапі молодше покоління схиляє голови перед старшим, демонструючи найвищий ступінь поваги, і вимовляє вітальні промови. За це отримує подарунок. Те, наскільки він буде дорогим, залежить від промовистості юних членів сім'ї. У деяких випадках сума виходить настільки великою, що її вистачає для оплати річного навчання у ВНЗ.
Далі молодь обмінюється подарунками. Останні дуже скромні, але від цього не менш душевні. Нерідко це косметичні набори. У Кореї існує культ зовнішності, тому дівчата та хлопці активно доглядають себе. Після закінчення застілля (приблизно опівдні) корейці вирушають додому до роботодавців, попередньо переодягнувшись у національний одяг.
День другий
Другий день свята аналогічно першому починають відзначати рано-вранці — зі сходом сонця. Корейці вибирають височину і на ній організовують гуляння. Після починається веселощі: звучать традиційні азіатські мотиви під які танцюють, грають у ігри та запускають повітряних зміїв (вони символізують удачу).
День третій
У заключний день свята корейці пророкують погоду. Для цього вони чекають на місячний схід. Якщо місяць ясний, значить, урожай вийде багатим, і стихійні лиха не відбуватимуться протягом усього року. Біла віщує затяжні дощі, а червона — посуху. Після цієї процедури народ розходиться додому.
Традиційні страви
Корейці за багато місяців наперед дізнаються якого числа корейський Новий рік у 2024 році. Напередодні вони цілий день проведуть на кухні. Азіати вірять: чим багатшим є новорічний стіл — тим благополучніше вийде майбутній рік. Серед величезної різноманітності страв обов'язково будуть перевірені часом, популярні варіанти.
страва | Опис |
Ттоккук | Суп на наваристий бульйон з рисовими галушками. В Азії рис символізує добро та початок нового етапу. З'їсти цю страву, значить, подорослішати і стати мудрішими |
Мандугук | Суп, схожий Ттоккук. Відрізняється від останнього тим, що замість рисових галунків кладуть корейські пельмені. |
Чон | Млинці з овочами (цибулею, томатами, кукурудзою, зеленим горошком, болгарським перцем), рибою та спеціями, прянощами |
Чапче | Локшина без глютену, яку азіати їдять як у святкові, так і в будні дні. Її подають з овочами, грибами, рибою та м'ясом. Поливають соєвим соусом, посипають кунжутним насінням. |
Шашлики | Східний варіант готують із курятини або яловичини та овочів. Усі інгредієнти по черзі насаджують на шпажки, після чого відправляють у духовку. Для більшої насиченості смаку використовують кунжут та спеції. |
Тток | Є пиріжки з клейкого рису. Існує понад сто різновидів. Начинку роблять із фруктів, ягід, горіхів, згущеного молока |
Якква | Медово-імбирне печиво – справжній делікатес. Вважається, що воно має лікувальні властивості |
З напоїв є рисове вино. Для його приготування використовують зерна, цукор та дріжджі. Готовий продукт неміцний, ігристий, трохи терпкуватий. Після застілля прийнято пити Сікхе – безалкогольну рисово-кедрову настоянку. Вона має солодкий смак, прискорює процес перетравлення їжі.
У порівнянні з Південною Кореєю Північна меншою мірою зберегла самобутність. Це пов'язано з політикою. Її правителі протягом десятиліть викорінювали традиції та звичаї.
Дата корейського Нового 2024 вже відома. На це зимове свято з нетерпінням чекають діти та дорослі. Напередодні його настання атмосфера всередині країни стане особливою: казковою, чудовою. Її відчують не лише місцеві, а й туристи. Перша половина лютого – чудовий час для подорожі Азією. Щоб воно було комфортним, слід заздалегідь подбати про придбання квитків та броню готельних номерів.
Читайте також:
У Південній та Північній Кореї прийнято святкувати два Нові роки: з усім світом за григоріанським календарем та за китайським місячно-сонячним. Дата останнього варіанта “плаває”. Зазвичай вона випадає на період із кінця січня до середини лютого. Саме в цей час має наступати перший молодик після зимового сонцестояння. 2024 року традиційний Корейський Новий рік відзначатимуть 10 лютого (суботу).
Традиції святкування
У минулому Соллаль відзначали два тижні. У сучасних реаліях країна не може собі дозволити такий тривалий відпочинок, тому кількість урочистих днів скоротилася до трьох. Цього достатньо для того, щоб відпочити, провести час із близькими людьми та знову приступити до праці.
Напередодні Нового року корейці прикрашають житла, зображуючи на стінах драконів та різних тварин (зазвичай тигрів, курок). Вони вірять, що таким чином захищають життя членів сім'ї.
День перший
Цього дня ніхто не працює. Час проводять у сімейному колі. Святкування припадає на ранок (може починатися на світанку). Насамперед приносять жертву покійним предкам, тобто снідають. Їжу та напої ставлять у певній послідовності. Під час трапези розмовляють про померлих родичів, їхній життєвий шлях. Це робиться для того, щоб молодь пам'ятала предків та поважала їх. Згадують усіх без винятку, аж до четвертого коліна. У такий спосіб показують гарне знання історії роду.
На наступному етапі молодше покоління схиляє голови перед старшим, демонструючи найвищий ступінь поваги, і вимовляє вітальні промови. За це отримує подарунок. Те, наскільки він буде дорогим, залежить від промовистості юних членів сім'ї. У деяких випадках сума виходить настільки великою, що її вистачає для оплати річного навчання у ВНЗ.
Далі молодь обмінюється подарунками. Останні дуже скромні, але від цього не менш душевні. Нерідко це косметичні набори. У Кореї існує культ зовнішності, тому дівчата та хлопці активно доглядають себе. Після закінчення застілля (приблизно опівдні) корейці вирушають додому до роботодавців, попередньо переодягнувшись у національний одяг.
День другий
Другий день свята аналогічно першому починають відзначати рано-вранці — зі сходом сонця. Корейці вибирають височину і на ній організовують гуляння. Після починається веселощі: звучать традиційні азіатські мотиви під які танцюють, грають у ігри та запускають повітряних зміїв (вони символізують удачу).
День третій
У заключний день свята корейці пророкують погоду. Для цього вони чекають на місячний схід. Якщо місяць ясний, значить, урожай вийде багатим, і стихійні лиха не відбуватимуться протягом усього року. Біла віщує затяжні дощі, а червона — посуху. Після цієї процедури народ розходиться додому.
Традиційні страви
Корейці за багато місяців наперед дізнаються якого числа корейський Новий рік у 2024 році. Напередодні вони цілий день проведуть на кухні. Азіати вірять: чим багатшим є новорічний стіл — тим благополучніше вийде майбутній рік. Серед величезної різноманітності страв обов'язково будуть перевірені часом, популярні варіанти.
страва | Опис |
Ттоккук | Суп на наваристий бульйон з рисовими галушками. В Азії рис символізує добро та початок нового етапу. З'їсти цю страву, значить, подорослішати і стати мудрішими |
Мандугук | Суп, схожий Ттоккук. Відрізняється від останнього тим, що замість рисових галунків кладуть корейські пельмені. |
Чон | Млинці з овочами (цибулею, томатами, кукурудзою, зеленим горошком, болгарським перцем), рибою та спеціями, прянощами |
Чапче | Локшина без глютену, яку азіати їдять як у святкові, так і в будні дні. Її подають з овочами, грибами, рибою та м'ясом. Поливають соєвим соусом, посипають кунжутним насінням. |
Шашлики | Східний варіант готують із курятини або яловичини та овочів. Усі інгредієнти по черзі насаджують на шпажки, після чого відправляють у духовку. Для більшої насиченості смаку використовують кунжут та спеції. |
Тток | Є пиріжки з клейкого рису. Існує понад сто різновидів. Начинку роблять із фруктів, ягід, горіхів, згущеного молока |
Якква | Медово-імбирне печиво – справжній делікатес. Вважається, що воно має лікувальні властивості |
З напоїв є рисове вино. Для його приготування використовують зерна, цукор та дріжджі. Готовий продукт неміцний, ігристий, трохи терпкуватий. Після застілля прийнято пити Сікхе – безалкогольну рисово-кедрову настоянку. Вона має солодкий смак, прискорює процес перетравлення їжі.
У порівнянні з Південною Кореєю Північна меншою мірою зберегла самобутність. Це пов'язано з політикою. Її правителі протягом десятиліть викорінювали традиції та звичаї.
Дата корейського Нового 2024 вже відома. На це зимове свято з нетерпінням чекають діти та дорослі. Напередодні його настання атмосфера всередині країни стане особливою: казковою, чудовою. Її відчують не лише місцеві, а й туристи. Перша половина лютого – чудовий час для подорожі Азією. Щоб воно було комфортним, слід заздалегідь подбати про придбання квитків та броню готельних номерів.
Читайте також: