У Балтійському морі та протоках, що ведуть до нього, знайдено нові види морського салату. Шведські вчені дослідили 10 000 кілометрів узбережжя і виявили двадцять видів цих популярних зелених водоростей. Вони варіювалися від добре відомих інвазивних водоростей до абсолютно нових видів.
Зелені макроводорості род Ульватакож відомий як морський салат, повсюдно поширений у регіоні Балтійського моря – зустрічається від вод Атлантики до Ботнічної затоки. У нашому морі є багато видів цих водоростей, але досі точно не було відомо, скільки їх. Відповідно до дослідження, опублікованого в Algal Research, морський салат може похвалитися вражаючим біорізноманіттям.
Інвазивний салат
Дослідники з Університету Гетеборга вивчали водорості, знайдені вздовж узбережжя Балтійського моря на відстані 10 000 кілометрів. Їх аналіз включав як види, знайдені в датських протоках Каттегат і Скагеррак, що з’єднують басейн із солоним Атлантичним океаном, так і зелені водорості з Фінляндії, з Ботнічної затоки, де вода майже прісна.
«Ми досліджували біорізноманіття Балтійського моря, Каттегатта і Скагерака, взявши велику кількість зразків морського салату, які потім піддали аналізу ДНК», — пояснила Софі Штайнхаген, провідний автор дослідження.
На основі генетичної інформації вченим вдалося виділити 20 видів і підвидів морського салату. Три з них є інвазивними видами, які були завезені в Балтійське море з інших морів Європи, Північної Америки та Австралії. У шведських водах дослідники також знайшли абсолютно новий вид морського салату, який раніше не був науково описаний. Деякі з них можуть бути ендеміками і зустрічатися тільки в Балтійському морі.
Урожай з моря
Ці результати важливі в контексті все більш поширеного вирощування морського салату – ці водорості мають високий вміст білка, ненасичених жирних кислот і харчових волокон, що робить їх привабливою дієтичною добавкою. Однак заселення нових видів у Балтійське море може бути небезпечним для місцевих зелених водоростей і тварин, для яких вони є основним джерелом їжі. Вчені наголошують, що для збереження біорізноманіття необхідно вирощувати правильний вид у потрібному місці.
«Ці нові знання дозволять нам розробити методи збереження унікальних видів морського салату». Наше дослідження також може допомогти в регулюванні інвазивних видів, які не слід використовувати в культивуванні, якщо воно хоче бути стійким, додав Штайнхаген.
Основне джерело фото: Софі Штайнхаген