Конкурс World Cheese Awards на найкращий сир 2022 року завершився. На думку журі, найкращим із кількох тисяч представлених сирів став швейцарський Le Gruyère AOP surchoix. – Я шукаю сир, який перенесе мене в подорож, – сказав один із членів журі конкурсу, організованого в передмісті Ньюпорта в Уельсі.
У конкурсі World Cheese Awards у 2022 році взяли участь 4434 сири з 42 країн. Їх оцінювали 250 журі, які спочатку відібрали 98 сирів у категорії «суперзолото», а потім визначили фінальні «16». 2 листопада було оголошено головного переможця – швейцарський сир Le Gruyère AOP surchoix, який представили виробники Vorderfultigen і Gourmino. Судді описали його як «справді вишуканий сир ручної роботи, який тане на язиці та має смак трав, фруктів і шкіри, сир із багатим смаком і ароматом». На другому місці опинилася Горгонзола Дольче виробництва De’Magi з Італії, тобто м’який маслянистий блакитний сир.
Грюйер, традиційний швейцарський сирventdusud / Shutterstock
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Традиційний французький сир став новою жертвою посухи
Найкращий сир у світі 2022
У конкурсі брали участь сирки різного розміру, кольору, форми та оздоблення. Члени журі куштували сири, не знаючи їх назви та походження. Потім їх потрібно було оцінити, нарахувавши обрану кількість балів. Окремо оцінювали зовнішній вигляд, запах, смак і консистенцію. -Цей може бути добрим для приготування чи запікання, але це не найкращий сир у світі. Я шукаю сир, який перенесе мене в подорож, – сказала Даніель Бліс, одна з членів журі, куштуючи смаколики конкурсу.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сир із єгипетської гробниці. Йому 3200 років
Le Gruyère AOP surchoix – чим він відрізняється?
Le Gruyère AOP surchoix – це твердий швейцарський сир з коров’ячого молока. Його смак змінюється з віком – у перші місяці після виробництва він ніжний і злегка солодкуватий, а з наступними місяцями набуває інтенсивності. «Перш за все 100% традиційна майстерність і знання, що передаються з покоління в покоління, надають Gruyère AOP унікальний смак і бездоганну якість», — йдеться на сайті виробника сиру. Було наголошено, що процедура виробництва Gruyère AOP «сувора» і її необхідно дотримуватися на кожному етапі. Наприклад, корів, які дають молоко для виробництва Грюйер, годують виключно натуральними кормами: влітку свіжою травою, а взимку — сіном, без добавок.
Сир названий на честь міста Грюйер у Швейцарії. «AOP» в офіційній назві є знаком якості та підтвердженням походження з регіону, що гарантує автентичність продукту та його виготовлення за традиційними технологіями.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Найнебезпечніший сир у світі». Сардинський делікатес виготовляється завдяки живучим в ньому личинкам
Основне джерело фото: MaraZe / Shutterstock