Згідно з новим дослідженням, споживання еритритолу, низькокалорійного замінника цукру, пов’язане з підвищеним ризиком серцевих нападів, інсультів і смерті. Дослідники підкреслили, що цей зв’язок ще не повністю з’ясований, і закликали до більш поглиблених досліджень цього підсолоджувача.
Результати нового дослідження були опубліковані 27 лютого командою з 18 вчених у науковому журналі Nature Medicine. Вчені визнають, що вони здивовані результатами дослідження, яке спочатку не було спрямоване на взаємозв’язок між споживанням популярного підсолоджувача – еритритолу, також відомого як еритритол – і підвищеним ризиком певних захворювань.
Як вони пояснюють, спочатку вони шукали будь-які фактори, які збільшують ризик інсульту, інфаркту або смерті протягом наступних трьох років. Для цього проаналізували 1157 зразків крові пацієнтів, взятих у 2004-2011 роках. – Ми знайшли речовину, яка, здавалося, відігравала велику роль, але ми не знали, що це таке. Потім ми виявили, що це був еритритол, підсолоджувач», — сказав CNN співавтор дослідження доктор Стенлі Хейзен, директор Центру профілактики та діагностики серцево-судинних захворювань у Клівлендському дослідницькому інституті Лернера.
Небезпечний підсолоджувач еритритол
Щоб підтвердити свої висновки, дослідники проаналізували ще понад 2100 зразків, взятих у людей із Сполучених Штатів, і ще 833 зразки з Європи. Усі суб’єкти, у крові яких було виявлено еритритол, водночас мали підвищений ризик утворення тромбів, інфаркту, інсульту або смерті. Близько трьох чвертей опитаних вже мали ішемічну хворобу серця або високий кров’яний тиск, а у 20 відсотків був діагностований діабет.
Щоб зрозуміти зв’язок між підвищеним ризиком описаних захворювань і вмістом еритриту в крові, вчені перейшли до наступного етапу дослідження, проведеного на тваринах. Встановлено, що цей популярний підсолоджувач викликає підвищене згортання крові, що може призвести до серйозних наслідків для здоров’я.
Дослідники також провели ще одне дослідження, яке базувалося на спостереженні за змінами в організмі восьми здорових добровольців, викликаних прийомом дози підсолоджувача. Учасники випили напій, що містить 30 грамів еритриту. Протягом наступних трьох днів у них відбирали та аналізували кров. «30 грамів було достатньо, щоб підвищити рівень еритритолу в крові в 1000 разів», — сказав Хазен CNN. Він додав, що рівень хімічної сполуки залишався на рівні, що підвищує ризик утворення тромбів протягом наступних 2-3 днів після її споживання.
«Я вважаю, що було зібрано достатньо даних, щоб люди, які вже мають підвищений ризик інфаркту та інсульту, наприклад, люди з серцевими захворюваннями або діабетом, трималися подалі від еритритолу, доки не будуть проведені додаткові дослідження», — сказав доктор Хейзен. “Зазвичай я не б’ю на сполох, але думаю, що це те, на що нам потрібно уважно придивитися”.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Все більше молодих людей помирає від серцевого нападу. Кардіолог про можливі причини
Підсолоджувач замість цукру
В даний час не існує обмежень щодо добового споживання еритритолу/еритритолу. З цього приводу немає вказівок від Європейського агентства з безпеки харчових продуктів або Управління з контролю за продуктами й ліками США. Сам підсолоджувач описується як безпечний для здоров’я. Як підкреслюють автори дослідження, їхні дослідження поки не визначають, що підсолоджувач є шкідливим. У своїй роботі, як вони підкреслюють, вони лише довели зв’язок між аналізованими факторами, а не причинно-наслідковий зв’язок. «Наукове співтовариство має дослідити еритритол більш ретельно та швидко, оскільки він уже широко доступний. Якщо це шкідливо, ми повинні про це знати, каже доктор Ендрю Фрімен з Національної єврейської лікарні в Денвері, який не пов’язаний з дослідженням.
На прохання CNN прокоментувати Раду з контролю за калоріями, яка представляє промисловість низькокалорійних продуктів харчування та напоїв, відповіла, що «результати цього дослідження суперечать десятиліттям наукових досліджень, які показують, що низькокалорійні підсолоджувачі, такі як еритритол, безпечні, як це підтверджено глобальними правилами щодо їх використання в їжі та напоях. (Його результати – ред.) не слід екстраполювати на загальну популяцію, оскільки її учасники вже мали підвищений ризик серцево-судинних подій».
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чого не можна їсти, щоб мати здорове серце? Кардіолог наводить п’ять неочевидних продуктів
Основне джерело фото: Shutterstock