Американські вчені порівняли популярні способи харчування. Як виявилося, дієти, засновані на споживанні м’яса, виробляли багато вуглекислого газу, і, крім того, отримували погані оцінки з точки зору якості.
Спеціалізовані дієти набули популярності в останні роки. Багато з них мають репутацію екологічно чистих і корисних для здоров’я. На це вирішили поглянути дослідники з американського Університету Тулейна. Результати дослідження були опубліковані в журналі “The American Journal of Clinical Nutrition”.
Вуглецевий слід і харчові цінності
Автори зосередилися на порівнянні вуглецевого сліду та поживної цінності багатьох популярних дієт. Опитування проводилося серед понад 16 000 дорослих американців. Дані про їхній раціон були отримані з бази даних, яку веде урядове агентство CDC, яке займається охороною здоров’я. Кожній дієті було присвоєно оцінку на основі Федерального індексу здорового харчування, і були розраховані середні бали для кожного типу дієти.
Як виявилося, кето-дієта з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів генерує майже три кілограми вуглекислого газу на 1000 спожитих кілокалорій. Він також виявився найменш цінним з точки зору поживності. Палео-дієта, яка відмовляється від зернових і бобових на користь м’яса, горіхів і овочів, отримала наступний найнижчий бал за якість, а також мала високий вуглецевий слід – 2,6 кг CO2 на 1000 ккал.
«Ми підозрювали, що деякі дієти негативно впливають на клімат, особливо ті, що базуються на м’ясі, але це були лише припущення, тому що ніхто раніше не порівнював їх у цьому відношенні», — пояснює Дієго Роуз, провідний автор дослідження.
На іншому полюсі була веганська дієта. Його вплив на клімат найменший і становить 0,7 кг СО2 на 1000 спожитих ккал. За веганством прийшли вегетаріанська та пескатарська дієти, які виключають червоне та біле м’ясо та залишають рибу. З точки зору якості та поживної цінності, пескатарська дієта посіла найвище місце, за нею йдуть вегетаріанська та веганська дієти.
Відповідальне харчування
Як найпоширеніша дієта у світі, дієта всеїдності, на яку припадає 86 відсотків учасників дослідження, порівнюється на цьому тлі? За якістю та впливом на навколишнє середовище він був прямо в середині пакету. Вчені підрахували, що якби третина людей, які дотримуються цієї дієти, стали вегетаріанцями, це було б еквівалентно виключенню 340 мільйонів миль, проїзджених автомобілями. Якщо всеїдні вирішать скоротити споживання червоного м’яса, вуглецевий слід і показники харчової якості також покращаться.
– Зміна клімату, мабуть, одна з найактуальніших проблем сучасності. Це одна з причин, чому багато людей вирішують перейти на рослинну дієту. «Грунтуючись на наших результатах, можна зробити висновок, що таке рішення дійсно зменшує вуглецевий слід і є корисним для здоров’я. Ми також показали, що є спосіб покращити якість життя та зменшити вуглецевий слід без повної відмови від м’яса.
Науковець посилається на дослідження 2021 року, яке показало, що 34 відсотки викидів парникових газів припадає на харчову промисловість, причому найбільша частина — на виробництво м’яса. Яловичина відповідає за викиди у 8-10 разів більше, ніж виробництво птиці, і більш ніж у 20 разів більше, ніж виробництво горіхів і бобових.
Основне джерело фото: Shutterstock
Американські вчені порівняли популярні способи харчування. Як виявилося, дієти, засновані на споживанні м’яса, виробляли багато вуглекислого газу, і, крім того, отримували погані оцінки з точки зору якості.
Спеціалізовані дієти набули популярності в останні роки. Багато з них мають репутацію екологічно чистих і корисних для здоров’я. На це вирішили поглянути дослідники з американського Університету Тулейна. Результати дослідження були опубліковані в журналі “The American Journal of Clinical Nutrition”.
Вуглецевий слід і харчові цінності
Автори зосередилися на порівнянні вуглецевого сліду та поживної цінності багатьох популярних дієт. Опитування проводилося серед понад 16 000 дорослих американців. Дані про їхній раціон були отримані з бази даних, яку веде урядове агентство CDC, яке займається охороною здоров’я. Кожній дієті було присвоєно оцінку на основі Федерального індексу здорового харчування, і були розраховані середні бали для кожного типу дієти.
Як виявилося, кето-дієта з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів генерує майже три кілограми вуглекислого газу на 1000 спожитих кілокалорій. Він також виявився найменш цінним з точки зору поживності. Палео-дієта, яка відмовляється від зернових і бобових на користь м’яса, горіхів і овочів, отримала наступний найнижчий бал за якість, а також мала високий вуглецевий слід – 2,6 кг CO2 на 1000 ккал.
«Ми підозрювали, що деякі дієти негативно впливають на клімат, особливо ті, що базуються на м’ясі, але це були лише припущення, тому що ніхто раніше не порівнював їх у цьому відношенні», — пояснює Дієго Роуз, провідний автор дослідження.
На іншому полюсі була веганська дієта. Його вплив на клімат найменший і становить 0,7 кг СО2 на 1000 спожитих ккал. За веганством прийшли вегетаріанська та пескатарська дієти, які виключають червоне та біле м’ясо та залишають рибу. З точки зору якості та поживної цінності, пескатарська дієта посіла найвище місце, за нею йдуть вегетаріанська та веганська дієти.
Відповідальне харчування
Як найпоширеніша дієта у світі, дієта всеїдності, на яку припадає 86 відсотків учасників дослідження, порівнюється на цьому тлі? За якістю та впливом на навколишнє середовище він був прямо в середині пакету. Вчені підрахували, що якби третина людей, які дотримуються цієї дієти, стали вегетаріанцями, це було б еквівалентно виключенню 340 мільйонів миль, проїзджених автомобілями. Якщо всеїдні вирішать скоротити споживання червоного м’яса, вуглецевий слід і показники харчової якості також покращаться.
– Зміна клімату, мабуть, одна з найактуальніших проблем сучасності. Це одна з причин, чому багато людей вирішують перейти на рослинну дієту. «Грунтуючись на наших результатах, можна зробити висновок, що таке рішення дійсно зменшує вуглецевий слід і є корисним для здоров’я. Ми також показали, що є спосіб покращити якість життя та зменшити вуглецевий слід без повної відмови від м’яса.
Науковець посилається на дослідження 2021 року, яке показало, що 34 відсотки викидів парникових газів припадає на харчову промисловість, причому найбільша частина — на виробництво м’яса. Яловичина відповідає за викиди у 8-10 разів більше, ніж виробництво птиці, і більш ніж у 20 разів більше, ніж виробництво горіхів і бобових.
Основне джерело фото: Shutterstock