Найчастіше боровики плутають з гірчинкою, а опеньки з маслюками. Не бракує отруйних грибів, які вдало видають себе за їстівні. Тим часом рання осінь ідеальна для поїздок по гриби. Санепіднагляд заспокоює: гриби можна збирати безпечно, але потрібно дотримуватися певних правил.
З 9 по 13 вересня в токсикологічному відділенні лікарні ім. Т. Марціняка у Вроцлаві знайшли сімох грибників.
– У двох випадках це був просто гастроентерит після вживання грибів. Троє пацієнтів мали контакт з мухомором, а двоє, на жаль, з мухомором, який є потенційно смертельною отрутою. Стан цих двох пацієнтів досі важкий, – повідомив д-р. н.мед.Ян Магдалан, завідувач відділення токсикології та внутрішніх хвороб лікарні Т. Марціняк, цитує «Gazeta Wrocławska».
Агнешка Чайковська Мастернак, прес-секретар лікарні, повідомила в четвер, що обидва пацієнти, які контактували з поганкою, все ще перебувають у лікарні. Проте наразі лише один із них у важкому стані.
Правила збирання грибів
Про те, як збирати гриби, щоб не завдати шкоди собі та довкіллю, ми запитали Йоанну Гелюшку, грибника з Санепіднагляду Вроцлава. У відповідь ми отримали розлогий перелік правил – те, що повинен знати кожен грибник.
Для забезпечення вашої безпеки ви повинні:
> Збирайте лише ті гриби, які завідомо їстівні.
> Збирайте тільки зрілі і зрілі гриби – занадто молоді плодові тіла не мають розвинених ознак, тому їстівні види дуже легко прийняти за неїстівні та отруйні.
> Складайте зібрані гриби в плетені кошики або кошики, ні в якому разі не в поліетиленові пакети – в таких пакетах гриби швидше псуються і можуть набути шкідливих для нашого здоров’я властивостей.
> Уникайте червивих, пліснявих грибів і грибів, які поїдають тварини, а також тих, що ростуть на узліссях, у канавах, навколо виробничих підприємств, звалищ, сміття та доріг з інтенсивним рухом. У таких місцях гриби поглинають важкі метали та інші забруднюючі речовини з навколишнього середовища.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:
Отруйні гриби – як їх розпізнати і відрізнити від їстівних?
Їстівні гриби – перелік видів і спосіб приготування
Санепід рекомендує недосвідченим грибникам йти в ліс з кимось більш досвідченим і на початку обмежитися грибами трубчастими, тобто такими, що мають «губчастий» низ капелюшка. Найбільше отруйних видів зустрічається серед пластинчастих грибів.
Збираючи гриби, легко помилитисяWSSE Вроцлав
Збираючи гриби, слід також дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Гриби, визнані отруйними, знищувати не можна. Як пояснює санепід, «вони є їжею для лісових тварин і симбіотів дерев і кущів». Їстівні гриби віджимають від субстрату і покривають мульчею, щоб грибниця не пересихала.
При отруєнні
Також після повернення з лісу слід дотримуватися заходів безпеки. Зібрані гриби необхідно переглянути, очистити і відсортувати, а потім зберігати в сухому і провітрюваному місці, щоб захистити їх від цвілі. Ми не подаємо грибні страви хворим людям і маленьким дітям, а також з обережністю ставимося до людей похилого віку.
Якщо якийсь із принесених додому грибів викликає у нас застереження, варто скористатися допомогою грибника. Такі консультації місцеві санепідемстанції надають безкоштовно.
При підозрі на отруєння необхідно звернутися до лікаря. Можливі симптоми: нудота, блювота, біль у животі, головний біль, діарея, підвищення температури і навіть галюцинації. У разі їх виникнення МОЗ рекомендує викликати блювоту (наприклад, випити склянку теплої солоної води або подразненням задньої стінки горла). Рекомендується захистити залишки блювотних мас і грибів або їжу, приготовлену з них. Це допоможе визначити токсин.
Всупереч поширеній думці, пацієнтам не можна давати алкоголь і молоко, оскільки жир сприяє всмоктуванню деяких токсинів. Необхідно звернутися до лікаря – у разі легких симптомів зверніться до свого сімейного лікаря, у разі важких симптомів вам може знадобитися відвідати відділення швидкої медичної допомоги.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Симптоми отруєння грибами – перша допомога. Скільки часу потрібно для появи симптомів?
Основне джерело фото: Shutterstock