Європейська комісія схвалила використання борошна з домашніх цвіркунів у виробництві харчових продуктів. – Вирощування комах мало впливає на природне середовище порівняно з традиційним тваринництвом, – сказала професор Малгожата Новацька з факультету харчових наук Варшавського університету природничих наук. За словами експерта, потрібно кілька років, щоб засоби від комах були представлені на ринку в широкому асортименті.
Продукти на основі порошкоподібних домашніх цвіркунів потраплять на ринок ЄС Ахета домашня. Постанова від 3 січня 2023 року застосовується з 24 січня 2023 року. Борошно з цих комах є добавкою до таких продуктів, як хліб і булочки, батончики, печиво та бісквіти, а також до м’ясних продуктів і супів.
У документі ЄС зазначено, що, наприклад, в мультизерновому хлібі допустимо використовувати максимум 2 грами порошку цвіркунів на 100 г продукту, а в зернових батончиках – 3 г на 100 г продукту.
5 січня 2023 року личинки глянцевого дрозда також були допущені до торгівлі на ринку ЄС (Альфітобіус діаперінус) у вигляді заморожених, пасти, сушених і подрібнених. Вони були включені до списку нових харчових продуктів ЄС. За словами професора Новацької, який працює на факультеті харчових наук Варшавського університету природничих наук, згода Європейської комісії на використання певної сировини вплине на можливість появи на ринку нових продуктів. Вона підкреслила, що «продукція на основі або з додаванням комах представлена на європейському ринку вже кілька років». Вчений зазначив, що споживання комах поширене в багатьох країнах світу. «Їхнє землеробство має низький вплив на навколишнє середовище порівняно з традиційним тваринництвом і розглядається як рішення для забезпечення сталого використання ресурсів для виробництва їжі», — оцінила вона. Проте, вона заявила, що потрібно кілька або навіть десяток років, щоб продукти від комах були доступні в широкому асортименті на ринку. Вона зазначила, що в Польщі таких продуктів небагато, а в інших країнах це такі товари, як шоколадні батончики чи крекери, які все ще є нішевими продуктами. – Згода Європейської комісії на використання комах або їх компонентів у виробництві харчових продуктів відкриє шлях до розробки та тестування нових продуктів, – зазначив проф. Новацька. На її думку, для нових продуктів важливі звички споживачів та їхнє занепокоєння щодо поїдання комах. Тому, зазначила вона, вживаються такі заходи, як додавання борошна з комах у такі продукти, як крупи, м’ясо, хлібобулочні чи кондитерські вироби. – Додавання комах у порошкоподібному вигляді значною мірою допомагає подолати страх і небажання споживачів щодо споживання такої продукції, – зазначила вона. – Комахи є джерелом корисного білка, жиру, в тому числі з високим вмістом ненасичених жирних кислот, а також містять мінеральні речовини і вітаміни, а також хітин, який може виконувати роль клітковини, – сказала вона. У той же час вона підкреслила, що важливо мати на увазі, що це нова їжа, і для того, щоб переконатися, що вона безпечна, потрібно багато досліджень. За словами експерта, наразі їжа з комах не є загрозою для польських тваринників, свиней і птахівників. При цьому вона зазначила, що “є загальна тенденція до скорочення споживання м’яса”.

Комах краще їсти, ніж вбивати (архівне відео 2013)14.05 | Краще їсти комах, ніж їх вбивати, – каже кухар та організатор фестивалю Good Food Fest Якуб Корчак. Як аргумент він наводить їх харчову цінність та екологічний аспект. – Розведення черв’яків, порівняно з вирощуванням звичайного м’яса, набагато екологічніше, дозволяє зменшити вироблення парникових газів у навколишньому середовищі, – розповів кухар в ефірі TVN24.tvn24
Основне джерело фото: Shutterstock