Згідно з дослідженням, проведеним бразильськими вченими, вживання продуктів із високим ступенем обробки підвищує ризик розвитку деменції. Згідно з новим дослідженням, люди, які споживають більше 20% щоденного споживання обробленої їжі, піддаються більшому ризику розвитку захворювання. всі спожиті калорії.
Дослідники вивчили 10 775 бразильців у віці від 35 до 74 років із шести бразильських міст. Серед іншого вони перевіряли рівень розпізнавання слів учасниками, плавність їхньої мови, а також запитували про їхнє харчування. Дослідження тривало з 2008 по 2017 роки, а в період з грудня 2021 року по травень 2022 року було проведено аналіз отриманих даних. Результати були представлені в понеділок, 5 грудня, на Міжнародній конференції Асоціації Альцгеймера в Сан-Дієго, найбільшій у світі конференції з хвороби Альцгеймера та деменції, а також у журналі Jama Neurology.
Виявляється, люди з понад 20 проц добового споживання калорій надходили з обробленої їжі, процес зниження загальних когнітивних здібностей стався на 28 відсотків. швидше, а ефективність (здатність обробляти інформацію та приймати рішення) знижується на 25 відсотків. швидше, ніж ті, хто споживає менше 20% обробленої їжі. у загальній добовій калорійності. Так, наприклад, якщо ваша загальна добова калорійність становить 2000 ккал, то максимальна кількість калорій для оброблених продуктів має бути менше 400 ккал, тоді ризик розвитку деменції значно знижується. Для порівняння, невелика порція картоплі фрі і чізбургера в популярному фаст-фуді коштує 530 ккал.
Побічні ефекти вживання обробленої їжі
Харчові продукти з високим ступенем обробки – це продукти, які пройшли технологічну обробку для підвищення їх довговічності та прискорення процесу приготування. До складу такої їжі входять, наприклад, регулятори кислотності, барвники, затверділі рослинні жири, емульгатори, велика кількість солі або цукру. Це, наприклад, деякі види готових страв, що продаються в магазинах, заморожена піца, солодкі напої, деякі сухі сніданки, чіпси, а також порошкоподібні соуси або м’ясні продукти, такі як ковбаси. У них мало білка або клітковини, але багато цукру, солі та жиру.
– Незважаючи на те, що (страви з високим ступенем обробки) зручні для приготування, вони замінюють продукти з високим вмістом клітковини, що важливо для підтримки здоров’я та балансу кишкової флори, що особливо важливо для здоров’я мозку та зниження ризику захворювань, пов’язаних із віком, таких як як хвороба Альцгеймера, – підкреслив проф. Руді Танзі, невролог з Гарвардської медичної школи.
Їжа з високим ступенем обробки, крім деменції, також підвищує ризик ожиріння, захворювань серця та кровообігу, діабету, раку та скорочує тривалість життя. Недавнє дослідження, також проведене в Бразилії, показує, що 10% з (57 000) усіх передчасних смертей у цій країні у 2019 році стали результатом надмірного споживання обробленої їжі.
– У Бразилії харчові продукти з високим ступенем обробки становлять від 25 до 30 відсотків. загальна добова калорійність. На жаль, це не дуже відрізняється від інших західних країн. 58 відсотків калорій, споживаних американцями, 56,8 відсотка. британцями і 48 проц. канадцями походить із високооброблених продуктів, зазначила співавтор нового дослідження, доктор Клаудія Суемото з Медичної школи Університету Сан-Паулу.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перш ніж згасне світло
Основне джерело фото: Shutterstock