Банани радіоактивні – багато хто з нас, можливо, стикався з цим досить тривожним твердженням. Чи означає це, що популярні фрукти можуть бути небезпечними для вашого здоров’я? Виявляється, явище радіоактивності в харчових продуктах є більш складним, ніж ви думаєте.
Більшість людей стурбовані контактом з радіоактивними речовинами. Надмірна доза радіації може викликати серйозні зміни в клітинах живих організмів – при одноразовому поглинанні вона може викликати серйозні, часто смертельні пошкодження протягом декількох днів.
Однак це не означає, що всі джерела радіації можуть завдати незворотної шкоди здоров’ю людини. Ми маємо справу з багатьма з них щодня, і деякі можуть принести користь нашому здоров’ю.
Смертельна доза бананів
Деякі продукти містять природні радіоактивні ізотопи. У випадку з бананами це калій, а саме калій-40. Банани багаті на цей необхідний для здоров’я елемент, і невелика частина його зустрічається в природі в радіоактивній формі.
Отже, це означає, що банани є радіоактивними, але не настільки, щоб загрожувати нашому здоров’ю. Період напіврозпаду калію-40 становить понад мільярд років, а це означає, що процес радіоактивного розпаду відбувається дуже повільно. Плоди випромінюють дозу радіації близько 0,1 мікрозіверта – для порівняння, один рентген зубів забезпечує дозу 5 мкЗв. Щоб отримати смертельну дозу опромінення людини в 5 Зв, необхідно було б з’їсти 50 мільйонів бананів.
Радіоактивність навколо нас
Калій-40, як природний ізотоп, міститься не тільки в продуктах харчування. Підраховано, що організм дорослої людини містить близько 140 г калію, в тому числі близько 16 мг калію-40, що робить його більш радіоактивним, ніж банани. Вживання одного фрукта тимчасово збільшує дозу радіації, яку ми випромінюємо, але завдяки метаболічним процесам вона швидко приходить в норму.
Банани – не єдині продукти, які містять сліди радіоактивних ізотопів. До них належать, зокрема, бразильські горіхи, в яких, крім калію-40, ми також знаходимо невелику кількість радію.
EPA, BBC Science Focus, Британський інститут радіології
Основне джерело фото: Shutterstock
Банани радіоактивні – багато хто з нас, можливо, стикався з цим досить тривожним твердженням. Чи означає це, що популярні фрукти можуть бути небезпечними для вашого здоров’я? Виявляється, явище радіоактивності в харчових продуктах є більш складним, ніж ви думаєте.
Більшість людей стурбовані контактом з радіоактивними речовинами. Надмірна доза радіації може викликати серйозні зміни в клітинах живих організмів – при одноразовому поглинанні вона може викликати серйозні, часто смертельні пошкодження протягом декількох днів.
Однак це не означає, що всі джерела радіації можуть завдати незворотної шкоди здоров’ю людини. Ми маємо справу з багатьма з них щодня, і деякі можуть принести користь нашому здоров’ю.
Смертельна доза бананів
Деякі продукти містять природні радіоактивні ізотопи. У випадку з бананами це калій, а саме калій-40. Банани багаті на цей необхідний для здоров’я елемент, і невелика частина його зустрічається в природі в радіоактивній формі.
Отже, це означає, що банани є радіоактивними, але не настільки, щоб загрожувати нашому здоров’ю. Період напіврозпаду калію-40 становить понад мільярд років, а це означає, що процес радіоактивного розпаду відбувається дуже повільно. Плоди випромінюють дозу радіації близько 0,1 мікрозіверта – для порівняння, один рентген зубів забезпечує дозу 5 мкЗв. Щоб отримати смертельну дозу опромінення людини в 5 Зв, необхідно було б з’їсти 50 мільйонів бананів.
Радіоактивність навколо нас
Калій-40, як природний ізотоп, міститься не тільки в продуктах харчування. Підраховано, що організм дорослої людини містить близько 140 г калію, в тому числі близько 16 мг калію-40, що робить його більш радіоактивним, ніж банани. Вживання одного фрукта тимчасово збільшує дозу радіації, яку ми випромінюємо, але завдяки метаболічним процесам вона швидко приходить в норму.
Банани – не єдині продукти, які містять сліди радіоактивних ізотопів. До них належать, зокрема, бразильські горіхи, в яких, крім калію-40, ми також знаходимо невелику кількість радію.
EPA, BBC Science Focus, Британський інститут радіології
Основне джерело фото: Shutterstock