Принаймні половину випадків раку можна запобігти, а нездорове харчування є одним із тих факторів, які можна змінити, підкреслюють автори дослідження, опублікованого 31 січня в академічному журналі eClinicalMedicine. Дослідники пов’язують споживання продуктів із високим ступенем обробки із захворюваністю на рак і ймовірністю смерті від раку. Дослідження охопило понад 197 тисяч осіб.
«Рак відповідальний за кожну шосту смерть у світі. Він випередив серцево-судинні захворювання і є основною причиною передчасної смерті в багатьох високорозвинених країнах», – зазначають вчені. Проте, додають вони, «принаймні половину всіх випадків раку можна запобігти, а нездорова дієта є одним із тих факторів, які можна змінити».
– Ультраоброблені продукти виготовляються з інгредієнтів промислового походження. У його виробництві часто використовують добавки для покращення кольору, смаку, консистенції, текстури або продовження терміну придатності, розповіла CNN співавтор дослідження доктор Кіара Чанг. Прикладами таких продуктів є консервовані супи, соуси, заморожена піца та інші готові до споживання страви, а також хот-доги, сосиски, картопля фрі, газована вода, куплене в магазині печиво, торти, цукерки, пончики, морозиво та багато іншого. солодощі.
Зростання захворюваності на рак яєчників на 19 відсотків
У дослідженні, опублікованому у вівторок, вчені порівняли дані про харчові звички 197 426 британців з інформацією про захворюваність на 34 види раку. На першому етапі дослідження вчені досліджували частку їжі з високим ступенем обробки в раціоні людей. Вони виявили, що він варіюється від 9,1 до 41,4 відсотка.
Потім дослідники порівняли цю інформацію з даними про захворюваність учасників на рак і смертність від раку. На основі цього вони підрахували, що 10% збільшення частки обробленої їжі в раціоні призвело до 2% збільшення ризику розвитку будь-якого типу раку та 19% збільшення захворюваності на рак яєчників.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рак яєчників можна виявити за вісім місяців до встановлення діагнозу. Експерти по симптомах
Значно підвищений ризик смерті від раку
Крім того, 10-відсоткове збільшення співвідношення обробленої їжі до загального споживання їжі призвело до 6-відсоткового збільшення ризику смерті від будь-якого виду раку та 30-відсоткового збільшення ризику смерті від раку яєчників. Важливо, як зазначають автори дослідження, що «ці асоціації зберігалися навіть після поправки на низку соціально-демографічних факторів».
«Це дослідження надає додаткові докази на підтримку ідеї про те, що ультраоброблені продукти можуть мати негативний вплив на наше здоров’я, включаючи ризик розвитку раку», — сказала CNN Естер Вамос, один із співавторів дослідження.
Однак слід зазначити, що дослідження, опубліковане в “eClinicalMedicine”, не показує причинно-наслідкового зв’язку, а лише зв’язок. Крім того, як зазначають експерти, не пов’язані з дослідженням, в інтерв’ю CNN, причиною такого зв’язку може бути не стільки сама їжа з високим ступенем обробки, скільки загальні шкідливі харчові звички, які зазвичай супроводжують споживання їжі з ультраобробкою. .
Захворюваність на рак у Польщі
Згідно з даними Національного реєстру раку, щорічно в Польщі діагностують понад 160 000 онкологічних захворювань. нових випадків злоякісних пухлин і близько 100 тис смерті. Понад 1 мільйон людей живуть з раком, діагностованим за останні 15 років. Злоякісні новоутворення є другою причиною смерті в Польщі після серцево-судинних захворювань. Найпоширенішим онкологічним захворюванням серед чоловіків за захворюваністю є рак передміхурової залози, за ним йдуть рак легенів і колоректальний рак. У жінок рак молочної залози є найпоширенішим злоякісним новоутворенням, за яким йдуть рак легенів і колоректальний рак.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Структура грудей впливає на ризик раку. Згідно з дослідженнями, жінки цього не знають
Рак в ЄвропіPAP/Мацей Зєлінський
Близько 4000 жінок щорічно виявляють рак яєчників. За даними порталу Tropic of Cancer, аж 80 відсотків. випадків вражає жінок старше 50 років. Найчастіше його діагностують, коли рак вже поширений в черевній порожнині, що значно ускладнює його ефективне лікування.
eClinicalMedicine, CNN, Національний реєстр раку, Tropic of Cancer
Основне джерело фото: Shutterstock