Вживання двох-трьох чашок кави на день асоціюється з довшим життям і меншим ризиком серцево-судинних захворювань порівняно з людьми, які уникають кави, свідчить останнє дослідження. Ці властивості також поширюються на розчинний і без кофеїну “маленький чорний”.
Наукові дослідження кави дають нам усе краще уявлення про те, як «маленька чорна кава» впливає на здоров’я любителів кави. «Європейський журнал превентивної кардіології» опублікував дослідження, які свідчать про те, що регулярне вживання кави може сприяти зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань і навіть продовженню життя.
Звички кавоманів
Вчені з Університету Мельбурна та Інституту дослідження серця та діабету Бейкера дослідили зв’язок між вживанням кави та смертями та частотою серцево-судинних захворювань у дорослих британців. Загалом у дослідженні взяли участь понад 449 тис. осіб віком від 40 до 69 років без аритмії та інших серцево-судинних захворювань.
На початку дослідження учасники заповнили анкету, питаючи, скільки чашок кави вони випивають щодня і чи п’ють вони зазвичай розчинну, мелену каву чи каву без кофеїну. Потім учасників розділили на шість категорій щоденного споживання: від тих, хто не п’є каву, до тих, хто п’є п’ять і більше чашок. Найпоширенішим видом була розчинна кава, яку пили 44,1% учасників.
Тоді кавоварки порівняли з тими, хто не п’є каву, з точки зору частоти серцевих аритмій, серцево-судинних захворювань і смертей. Дослідження розглядало додаткові фактори, включаючи вік, стать, етнічну приналежність, ожиріння та інші захворювання. Спостереження велися протягом 12,5 років.
Дві-три чашки на день
Загалом за період спостереження померло 27 809 учасників. Споживання кави було пов’язане зі зниженням смертності від усіх причин. Найзначніше зниження ризику спостерігалося при вживанні двох-трьох чашок на день, що порівняно з невживанням кави асоціювалося з нижчою ймовірністю смерті на 14 відсотків (без кофеїну), 27 відсотків (мелена кава) і 11 відсотків (розчинна кава).
Регулярне вживання кави також сприяло зниженню частоти серцево-судинних захворювань і аритмій. У першому випадку дві-три чашки на день мали найбільш благотворний ефект, але при аритмії найменший ризик спостерігався при чотирьох-п’яти чашках меленої кави на день і двох-трьох чашках розчинної кави.
Не тільки кофеїн
«Мелена, розчинна кава та кава без кофеїну допомогла знизити захворюваність на серцево-судинні захворювання та смертність від серцево-судинних захворювань», — сказав автор дослідження, професор Пітер Кістлер з Інституту дослідження серця та діабету Бейкера.
Дослідники підкреслюють, що в світлі отриманих результатів помірне споживання меленої, розчинної кави та кави без кофеїну слід вважати частиною здорового способу життя.
«Кофеїн — найвідоміший інгредієнт кави, але напій містить понад 100 біологічно активних речовин», — пояснює Кістлер. Наше відкриття показує, що вам не слід відмовлятися від вживання невеликої кількості кави, а краще насолоджуватися нею, оскільки вона позитивно впливає на ваше здоров’я.
PAP, Європейський журнал превентивної кардіології
Основне джерело фото: Shutterstock