За підрахунками експертів, у різдвяний період кількість продуктів, які потрапляють у кошик, зростає до трьох разів. Як зменшити масштаби різдвяних відходів?
Згідно з даними Федерації продовольчих банків, ми витрачаємо 5 тонн їжі щорічно – три мільйони тонн викидаються під час ведення домашніх господарств, решта, серед іншого, почати в гастрономії. Особливо погано на свята. Тому ми пропонуємо, що робити, щоб зменшити харчові відходи.
– Було б добре підійти до проблеми харчових відходів превентивно, – радить промоутерка ідеї zero waste Ягна Нєдзєльська. Як каже авторка книги «Без залишків», найкращий рецепт на Різдво має її мама, яка вже 30 років готує однаково, в однаковій кількості. – Вона не експериментує, вірна своїй традиції. Завдяки цьому він точно знає, як підготуватися до свята, – додає фахівець.
Як зменшити кількість викинутої їжі?
На думку експерта, це особливо важливо точне планування кількості приготованих страв. — Готуймо завбачливо, безпринципно відстоюймося й закладаймося. У нас економічна криза, шалена інфляція. Було б добре поговорити з близькими і з розумом підійти до цієї вечері, – закликає він.
Також Яґна Нідзельська радить звернути особливу увагу на спосіб зберігання різдвяних страв. – Надзвичайно важливо, як ми зберігаємо їжу, в якій кількості подаємо її на стіл і як розігріваємо. Псування продуктів прискорюється тим, що ми кілька разів змінюємо їх температуру: тримаємо в холодильнику, виносимо на стіл і знову охолоджуємо, – пояснює експерт. Пропонує подача різдвяних страв на стіл порційно.
Точне планування кількості святкової їжі може бути проблемою. Однак це не означає, що страви, приготовані в надлишку, повинні потрапляти у смітник. Що робити із залишками? Деякі з них можна заморозити. Зокрема, йдеться про такі продукти, як пельмені, равіолі чи крокети, а також про попередньо термічно оброблене м’ясо та рибу. Ви також можете зберігати більшість тортів у морозилці. Виняток становлять торти безе і тістечка з додаванням крему, желе, збитих вершків.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хліб – продукт, який найчастіше викидають. Домашні засоби, щоб припинити марнування
Салат овочевий фарш для голубців
Інші страви Ягна Нідзельська рекомендує переробити. Як він припускає, на основі найбільш часто марнотрачених різдвяних спеціалізацій, які є Овочевий салат, можна зробити просту начинку для голубців. Просто змішайте його з некруто звареним рисом або крупою. Експерт також пропонує поєднувати салат майонезом безпосередньо перед подачею на стіл. Це дозволить зберегти його свіжим довше. Щоб продовжити термін зберігання, можна також приготувати його без додавання яєць і картоплі, які прискорюють його псування.
Різдво мисливська тушонка Експерт радить використовувати його як начинку для вареників, крокетів, млинців, голубців, пирогів чи печені в листковому тісті – можливостей багато. Вона також рекомендує додати залишки бігосу в масу для веганського запеченого паштету. Залишки різдвяного борщу Яґна Нєдзельська пропонує використовувати як основу для різотто.
Ексцес риба в желе можна конвертувати кількома способами. Але спочатку потрібно позбутися холодцю, – радить фахівець. Очистивши рибу від холодцю, можна використовувати його для обсмажування котлет. Досить розділити його на невеликі шматочки, а потім з’єднати з сухарями, яйцем, шматочками смаженої цибулі, спеціями і розмоченим в молоці хлібом. З усього формують фрикадельки і смажать на розігрітій, змащеній маслом сковороді. Також зі смаженої риби можна приготувати паштет. Він також добре підходить як основа для рибного супу.
Залишки тістечокдо яких раніше не додавали креми, желе або фрукти, експерт рекомендує перетворювати їх у фруктові коржі чи бублики. У першому випадку їх досить дрібно покришити, з’єднати з масою на основі молока, яєць і борошна і знову запекти. З іншого боку, для приготування рогаликів потрібно залити подрібнені шматочки тіста попередньо прокип’яченої сумішшю молока, цукру, масла і какао. Потім в масу додається варення, горіхи і сухофрукти і горіховий крем. Після перемішування все ділиться на невеликі порції, з яких формуються кулясті цукерки. Приготовані таким чином багатерки покривають шоколадною глазур’ю і відставляють для застигання.
Куди можна пожертвувати їжу після Різдва?
– Ми також можемо поділитися їжею, – каже Ягна Нідзельська. Вона радить після різдвяної вечері розділити залишки їжі на порції, як слід упакувати та роздати гостям. Інший варіант – пожертвувати надлишки їжі місцевій закусочній. Проте перед тим, як віднести їжу в пункт обміну продуктів, її слід маркувати із зазначенням дати приготування та складу. Як підкреслює експерт, це вкрай важливо, оскільки може захистити людину, яка користується ресурсами закусочної, від потенційного отруєння.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: “Найдорожче Різдво в цьому столітті”. Ціни на продукти вдарять по кишенях
Банки їжі, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock
За підрахунками експертів, у різдвяний період кількість продуктів, які потрапляють у кошик, зростає до трьох разів. Як зменшити масштаби різдвяних відходів?
Згідно з даними Федерації продовольчих банків, ми витрачаємо 5 тонн їжі щорічно – три мільйони тонн викидаються під час ведення домашніх господарств, решта, серед іншого, почати в гастрономії. Особливо погано на свята. Тому ми пропонуємо, що робити, щоб зменшити харчові відходи.
– Було б добре підійти до проблеми харчових відходів превентивно, – радить промоутерка ідеї zero waste Ягна Нєдзєльська. Як каже авторка книги «Без залишків», найкращий рецепт на Різдво має її мама, яка вже 30 років готує однаково, в однаковій кількості. – Вона не експериментує, вірна своїй традиції. Завдяки цьому він точно знає, як підготуватися до свята, – додає фахівець.
Як зменшити кількість викинутої їжі?
На думку експерта, це особливо важливо точне планування кількості приготованих страв. — Готуймо завбачливо, безпринципно відстоюймося й закладаймося. У нас економічна криза, шалена інфляція. Було б добре поговорити з близькими і з розумом підійти до цієї вечері, – закликає він.
Також Яґна Нідзельська радить звернути особливу увагу на спосіб зберігання різдвяних страв. – Надзвичайно важливо, як ми зберігаємо їжу, в якій кількості подаємо її на стіл і як розігріваємо. Псування продуктів прискорюється тим, що ми кілька разів змінюємо їх температуру: тримаємо в холодильнику, виносимо на стіл і знову охолоджуємо, – пояснює експерт. Пропонує подача різдвяних страв на стіл порційно.
Точне планування кількості святкової їжі може бути проблемою. Однак це не означає, що страви, приготовані в надлишку, повинні потрапляти у смітник. Що робити із залишками? Деякі з них можна заморозити. Зокрема, йдеться про такі продукти, як пельмені, равіолі чи крокети, а також про попередньо термічно оброблене м’ясо та рибу. Ви також можете зберігати більшість тортів у морозилці. Виняток становлять торти безе і тістечка з додаванням крему, желе, збитих вершків.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хліб – продукт, який найчастіше викидають. Домашні засоби, щоб припинити марнування
Салат овочевий фарш для голубців
Інші страви Ягна Нідзельська рекомендує переробити. Як він припускає, на основі найбільш часто марнотрачених різдвяних спеціалізацій, які є Овочевий салат, можна зробити просту начинку для голубців. Просто змішайте його з некруто звареним рисом або крупою. Експерт також пропонує поєднувати салат майонезом безпосередньо перед подачею на стіл. Це дозволить зберегти його свіжим довше. Щоб продовжити термін зберігання, можна також приготувати його без додавання яєць і картоплі, які прискорюють його псування.
Різдво мисливська тушонка Експерт радить використовувати його як начинку для вареників, крокетів, млинців, голубців, пирогів чи печені в листковому тісті – можливостей багато. Вона також рекомендує додати залишки бігосу в масу для веганського запеченого паштету. Залишки різдвяного борщу Яґна Нєдзельська пропонує використовувати як основу для різотто.
Ексцес риба в желе можна конвертувати кількома способами. Але спочатку потрібно позбутися холодцю, – радить фахівець. Очистивши рибу від холодцю, можна використовувати його для обсмажування котлет. Досить розділити його на невеликі шматочки, а потім з’єднати з сухарями, яйцем, шматочками смаженої цибулі, спеціями і розмоченим в молоці хлібом. З усього формують фрикадельки і смажать на розігрітій, змащеній маслом сковороді. Також зі смаженої риби можна приготувати паштет. Він також добре підходить як основа для рибного супу.
Залишки тістечокдо яких раніше не додавали креми, желе або фрукти, експерт рекомендує перетворювати їх у фруктові коржі чи бублики. У першому випадку їх досить дрібно покришити, з’єднати з масою на основі молока, яєць і борошна і знову запекти. З іншого боку, для приготування рогаликів потрібно залити подрібнені шматочки тіста попередньо прокип’яченої сумішшю молока, цукру, масла і какао. Потім в масу додається варення, горіхи і сухофрукти і горіховий крем. Після перемішування все ділиться на невеликі порції, з яких формуються кулясті цукерки. Приготовані таким чином багатерки покривають шоколадною глазур’ю і відставляють для застигання.
Куди можна пожертвувати їжу після Різдва?
– Ми також можемо поділитися їжею, – каже Ягна Нідзельська. Вона радить після різдвяної вечері розділити залишки їжі на порції, як слід упакувати та роздати гостям. Інший варіант – пожертвувати надлишки їжі місцевій закусочній. Проте перед тим, як віднести їжу в пункт обміну продуктів, її слід маркувати із зазначенням дати приготування та складу. Як підкреслює експерт, це вкрай важливо, оскільки може захистити людину, яка користується ресурсами закусочної, від потенційного отруєння.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: “Найдорожче Різдво в цьому столітті”. Ціни на продукти вдарять по кишенях
Банки їжі, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock