Експерти не сумніваються, що рослинне молоко виграє у коров’ячого, якщо говорити про екологічний вплив його виробництва. Однак не всі рослинні напої мають однаково низький вплив на клімат. Виявляється, хоча мигдальне молоко, наприклад, найменше впливає на викиди парникових газів, на його виробництво використовується величезна кількість води. А як щодо інших рослинних напоїв?
Вівсяне, соєве, мигдальне – люди, які вибирають рослинне замість коров’ячого молока, мають багато варіантів. На ринку з’являється все більше напоїв, які є замінниками традиційного тваринного молока. – Майже всі горіхи, бобові та зернові є варіантом виготовлення рослинного молока. Остання альтернатива (для коров’ячого молока – ред.), яку я відкрив, це бананове молоко, – зазначив проф. Крістофер Гарднер, експерт з харчування Стенфордського дослідницького центру профілактики в Каліфорнії. Отже, яке рослинне молоко має найбільш благотворний вплив на планету порівняно з коров’ячим?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Акція протесту Джеймса Кромвеля в популярному кафе. Актор виступає проти субсидій для веганів
Коров’яче молоко шкідливе для планети
Багато людей вибирають коров’яче молоко через його харчову цінність, в тому числі високий вміст білка. Важливим фактором також є його ціна, нижча порівняно з рослинними напоями. Однак, коли справа доходить до кліматичного впливу виробництва молока, корови йдуть найгірше. Вирощування великої рогатої худоби значною мірою сприяє зміні клімату та забрудненню води сільським господарством. Одна корова виробляє в середньому 100 кг метану на рік, тобто газу, який, за оцінками Програми ООН з навколишнього середовища, протягом наступних 20 років має у 80 разів сильніший вплив на глобальне потепління, ніж вуглекислий газ. Наразі метан поширюється швидше, ніж будь-коли, відколи почалися записи у 1980-х роках.
Важливо, що виробництво коров’ячого молока виробляє приблизно втричі більше парникових газів, ніж виробництво рослинного молока. Згідно з аналізом 2018 року Change Data Lab та Оксфордського університету, молочна промисловість використовує приблизно в 10 разів більше землі та від 2 до 20 разів більше води, ніж соєве, вівсяне, мигдальне або рисове молоко.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Більше горіхів, менше червоного м’яса. Зміна дієти може збільшити ваше життя більше ніж на десятиліття
Яке рослинне молоко найкраще для навколишнього середовища?
Хоча немає жодних сумнівів щодо наслідків для планети, що рослинне молоко є кращим вибором, ніж коров’яче, існують відмінності між різними типами. Кожен із рослинних напоїв має як переваги, так і недоліки, коли йдеться про вплив на навколишнє середовище.
Мигдалеве молоко. Екологічні переваги включають той факт, що виробництво мигдального молока є одним із видів молока з найменшим викидом парникових газів. Мигдальне дерево вловлює та зберігає вуглекислий газ у своїх коренях, тому викиди CO2 набагато нижчі, ніж у випадку вівса, рису чи сої. З іншого боку, виробництво мигдального молока вимагає великої кількості води – до 12 літрів для вирощування одного каліфорнійського мигдалю. 80% території країни припадає на Каліфорнію. мигдалю в світі, а регіон схильний до посухи. Іншою екологічною проблемою є участь бджіл у виробництві цього молока — за оцінками, для цього використовується близько 70% молока. усіх «робочих» бджіл у США, і ці комахи часто гинуть від контакту з пестицидами, якими обприскують мигдалеві дерева.
Кокосове молоко. При виробництві цього напою споживання води значно менше, ніж при виробництві інших напоїв. Викиди парникових газів також дуже низькі завдяки накопиченню CO2 кокосовими деревами. З іншого боку, зростання попиту на кокоси призводить до збільшення вирубки лісів. Кокоси в основному вирощують у тропічних районах, таких як Індонезія, і їх транспортування споживає багато викопного палива. Організації із захисту прав тварин також зазначають, що мавп використовують для збору кокосів, часто працюючи понад свої сили та в суворих умовах.
Вівсяне молоко. Цей напій добре показує себе у всіх сферах – виділяє близько 80 відсотків. менше парникових газів, споживає 80%. менше сільськогосподарських угідь і 60 проц. менше енергії, ніж виробництво коров’ячого молока. Він також споживає лише 18 відсотків. від кількості води, необхідної рису, 13 відсотків. кількості, необхідної мигдалю і 7,5 проц. від кількості води, необхідної для виробництва коров’ячого молока. Проте фермери часто обприскують посіви вівса добривами, і в дослідженні 2019 року Environmental Working Group виявила гліфосат у всіх вівсяних продуктах, які вона протестувала, включаючи молоко.
Рисове молоко. Для його виробництва потрібно менше сільськогосподарських угідь, ніж для виробництва коров’ячого, соєвого або мигдального молока. Однак споживання води можна порівняти з споживанням мигдалю, а викиди парникових газів є найвищими серед усіх рослинних напоїв. Це пов’язано з наявністю на рисових полях бактерій, що виділяють метан, а також з використанням штучних добрив для вирощування рису, які забруднюють воду.
соєве молоко. Воно виробляє так само мало викидів парникових газів, як мигдальне молоко, а соєві боби використовують лише одну десяту води, необхідної мигдалю. Крім того, соя забирає з атмосфери азот і збагачує ним грунт. З іншого боку, виробництво сої вимагає великих площ, тому для її потреб часто вирубують ліси Амазонії.
Крім перерахованих найбільш популярних видів рослинного молока, варто звернути увагу і на менш поширені. Наприклад горіхове молоко споживає набагато менше води, ніж мигдальне молоко, оскільки ці горіхи ростуть у районах з більшою кількістю опадів, і їх запилення здійснюється вітром, а не бджолами. У свою чергу, до виробництва конопляне молоко води використовується менше, ніж для корови або мигдалю.
Основне джерело фото: Shutterstock
Експерти не сумніваються, що рослинне молоко виграє у коров’ячого, якщо говорити про екологічний вплив його виробництва. Однак не всі рослинні напої мають однаково низький вплив на клімат. Виявляється, хоча мигдальне молоко, наприклад, найменше впливає на викиди парникових газів, на його виробництво використовується величезна кількість води. А як щодо інших рослинних напоїв?
Вівсяне, соєве, мигдальне – люди, які вибирають рослинне замість коров’ячого молока, мають багато варіантів. На ринку з’являється все більше напоїв, які є замінниками традиційного тваринного молока. – Майже всі горіхи, бобові та зернові є варіантом виготовлення рослинного молока. Остання альтернатива (для коров’ячого молока – ред.), яку я відкрив, це бананове молоко, – зазначив проф. Крістофер Гарднер, експерт з харчування Стенфордського дослідницького центру профілактики в Каліфорнії. Отже, яке рослинне молоко має найбільш благотворний вплив на планету порівняно з коров’ячим?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Акція протесту Джеймса Кромвеля в популярному кафе. Актор виступає проти субсидій для веганів
Коров’яче молоко шкідливе для планети
Багато людей вибирають коров’яче молоко через його харчову цінність, в тому числі високий вміст білка. Важливим фактором також є його ціна, нижча порівняно з рослинними напоями. Однак, коли справа доходить до кліматичного впливу виробництва молока, корови йдуть найгірше. Вирощування великої рогатої худоби значною мірою сприяє зміні клімату та забрудненню води сільським господарством. Одна корова виробляє в середньому 100 кг метану на рік, тобто газу, який, за оцінками Програми ООН з навколишнього середовища, протягом наступних 20 років має у 80 разів сильніший вплив на глобальне потепління, ніж вуглекислий газ. Наразі метан поширюється швидше, ніж будь-коли, відколи почалися записи у 1980-х роках.
Важливо, що виробництво коров’ячого молока виробляє приблизно втричі більше парникових газів, ніж виробництво рослинного молока. Згідно з аналізом 2018 року Change Data Lab та Оксфордського університету, молочна промисловість використовує приблизно в 10 разів більше землі та від 2 до 20 разів більше води, ніж соєве, вівсяне, мигдальне або рисове молоко.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Більше горіхів, менше червоного м’яса. Зміна дієти може збільшити ваше життя більше ніж на десятиліття
Яке рослинне молоко найкраще для навколишнього середовища?
Хоча немає жодних сумнівів щодо наслідків для планети, що рослинне молоко є кращим вибором, ніж коров’яче, існують відмінності між різними типами. Кожен із рослинних напоїв має як переваги, так і недоліки, коли йдеться про вплив на навколишнє середовище.
Мигдалеве молоко. Екологічні переваги включають той факт, що виробництво мигдального молока є одним із видів молока з найменшим викидом парникових газів. Мигдальне дерево вловлює та зберігає вуглекислий газ у своїх коренях, тому викиди CO2 набагато нижчі, ніж у випадку вівса, рису чи сої. З іншого боку, виробництво мигдального молока вимагає великої кількості води – до 12 літрів для вирощування одного каліфорнійського мигдалю. 80% території країни припадає на Каліфорнію. мигдалю в світі, а регіон схильний до посухи. Іншою екологічною проблемою є участь бджіл у виробництві цього молока — за оцінками, для цього використовується близько 70% молока. усіх «робочих» бджіл у США, і ці комахи часто гинуть від контакту з пестицидами, якими обприскують мигдалеві дерева.
Кокосове молоко. При виробництві цього напою споживання води значно менше, ніж при виробництві інших напоїв. Викиди парникових газів також дуже низькі завдяки накопиченню CO2 кокосовими деревами. З іншого боку, зростання попиту на кокоси призводить до збільшення вирубки лісів. Кокоси в основному вирощують у тропічних районах, таких як Індонезія, і їх транспортування споживає багато викопного палива. Організації із захисту прав тварин також зазначають, що мавп використовують для збору кокосів, часто працюючи понад свої сили та в суворих умовах.
Вівсяне молоко. Цей напій добре показує себе у всіх сферах – виділяє близько 80 відсотків. менше парникових газів, споживає 80%. менше сільськогосподарських угідь і 60 проц. менше енергії, ніж виробництво коров’ячого молока. Він також споживає лише 18 відсотків. від кількості води, необхідної рису, 13 відсотків. кількості, необхідної мигдалю і 7,5 проц. від кількості води, необхідної для виробництва коров’ячого молока. Проте фермери часто обприскують посіви вівса добривами, і в дослідженні 2019 року Environmental Working Group виявила гліфосат у всіх вівсяних продуктах, які вона протестувала, включаючи молоко.
Рисове молоко. Для його виробництва потрібно менше сільськогосподарських угідь, ніж для виробництва коров’ячого, соєвого або мигдального молока. Однак споживання води можна порівняти з споживанням мигдалю, а викиди парникових газів є найвищими серед усіх рослинних напоїв. Це пов’язано з наявністю на рисових полях бактерій, що виділяють метан, а також з використанням штучних добрив для вирощування рису, які забруднюють воду.
соєве молоко. Воно виробляє так само мало викидів парникових газів, як мигдальне молоко, а соєві боби використовують лише одну десяту води, необхідної мигдалю. Крім того, соя забирає з атмосфери азот і збагачує ним грунт. З іншого боку, виробництво сої вимагає великих площ, тому для її потреб часто вирубують ліси Амазонії.
Крім перерахованих найбільш популярних видів рослинного молока, варто звернути увагу і на менш поширені. Наприклад горіхове молоко споживає набагато менше води, ніж мигдальне молоко, оскільки ці горіхи ростуть у районах з більшою кількістю опадів, і їх запилення здійснюється вітром, а не бджолами. У свою чергу, до виробництва конопляне молоко води використовується менше, ніж для корови або мигдалю.
Основне джерело фото: Shutterstock