Дотримання середземноморської дієти «може зменшити кількість серцевих нападів у людей з підвищеним ризиком». Перше подібне дослідження в світі показало, що вживання великої кількості оливкової олії, горіхів, морепродуктів, цільного зерна та овочів може принести користь сотням мільйонів людей з ожирінням, діабетом або іншими факторами ризику. У цьому відношенні дослідники порівняли сім дієт.
Середземноморська дієта може знизити ризик серцевого нападу, інсульту або передчасної смерті для сотень мільйонів людей, які мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань, вважають дослідники.
Середземноморська дієта – кому особливо рекомендована
Дієта, багата на оливкову олію, горіхи, морепродукти, цільні зерна та овочі, раніше асоціювалася з багатьма перевагами, і її вплив на продовження життя здорових людей добре відомий. Однак досі не було багато доказів того, як середземноморська дієта може допомогти людям із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. До них відносяться сотні мільйонів людей, які живуть із ожирінням, діабетом 2 типу, високим кров’яним тиском або високим рівнем холестерину, а також люди, які фізично неактивні, палять або вживають шкідливу кількість алкоголю. Попередні рекомендації рекомендували різні дієти для людей з підвищеним ризиком серцевих захворювань, але не було наукових доказів їх ефективності. Тепер велике дослідження – перше у своєму роді в світі, яке аналізує сорок контрольованих досліджень з високою достовірністю, в яких взяли участь понад 35 000 людей – надало переконливі докази.
Дієти, що знижують ймовірність серцевого нападу
Як повідомляє The BMJ, результати дослідження показують, що середземноморська дієта з низьким вмістом жиру знижує ймовірність смерті та серцевого нападу у людей з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. За словами його авторів, «докази середньої впевненості» показують, що «середземноморська дієта з низьким вмістом жиру в поєднанні з фізичною активністю» знижує ризик «смертності від усіх причин і нефатального інфаркту міокарда у пацієнтів із підвищеним серцево-судинним ризиком». Він додав, що “ймовірно, також знижує ризик інсульту”. Сорок досліджень за участю 35 548 учасників, за якими в середньому спостерігали протягом трьох років у семи дієтичних програмах, були рецензовані вченими зі США, Канади, Китаю, Іспанії, Колумбії та Бразилії.
Сім дієт, які були розглянуті
Окрім середземноморської дієти та дієти з низьким вмістом жиру, дослідження також включало ультранежирну, модифіковану, комбіновану дієту з низьким вмістом жиру та натрію, дієту Орніша та дієту Прітікіна. Ґрунтуючись на помірно достовірних даних, програми середземноморської дієти виявилися більш ефективними для запобігання смертності від усіх причин, інфаркту міокарда та несмертельного інсульту в людей із ризиком серцево-судинних захворювань. Програми з низьким вмістом жиру також були більш ефективними, з помірною достовірністю, у запобіганні смертності від усіх причин та нефатального інфаркту міокарда. П’ять інших дієтичних програм загалом показали незначну користь або взагалі її не дали.
Що їсти людям з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань
«Незалежно від того, перебуваєте ви в групі ризику чи ні, здоровий спосіб життя, який включає збалансовану дієту, наприклад середземноморську дієту, може допомогти знизити ризик розвитку захворювань серця та кровообігу», — сказала The Guardian Трейсі Паркер, старший дієтолог The Guardian. Британський фонд серця. – Фактори ризику, пов’язані з серцево-судинними захворюваннями, такими як діабет 2 типу, ожиріння, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину, також зменшуються завдяки середземноморській дієті. Дієта людей з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань повинна включати велику кількість фруктів і овочів, квасолі, сочевиці, цільнозернових продуктів, риби, горіхів і насіння, а також трохи нежирних молочних продуктів і оливкової олії. Уникайте обробленого м’яса, солі та солодощів.
Дослідницькі нотатки
Дослідники визнали деякі обмеження своєї роботи, такі як нездатність контролювати дотримання дієтичних програм, і залишають можливість того, що деякі переваги могли бути наслідком інших факторів, таких як лікування від наркотиків і припинення куріння.
Трейсі Паркер, старший дієтолог Британського кардіологічного фонду, яка не брала участі в дослідженні, сказала: «Давно відомо, що середземноморська їжа корисна для серця, але приємно бачити, що подібні програми знижують ризик смерті та серцевого нападу» у пацієнтів, які вже мають ризик серцево-судинних захворювань.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дієта, яка омолоджує мозок і захищає від хвороби Альцгеймера
Основне джерело фото: Shutterstock