Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA) схвалило споживання м’яса, вирощеного в лабораторії. На думку прихильників, розвиток такої практики в першу чергу може допомогти в боротьбі з кліматичною кризою.
Каліфорнійська компанія Upside Foods, яка виробляє м’ясо з культивованих курячих клітин, отримала позитивний висновок Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA), що означає, що вона зможе вийти зі своєю продукцією на ринок США. 16 листопада FDA заявило, що переглянуло інформацію, надану Upside Foods, і «не має жодних сумнівів щодо висновку компанії щодо безпеки».
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вчені знайшли спосіб зробити м’ясо in vitro дешевшим у виробництві – головне, щоб це було ячмінь
Лабораторне м’ясо повинно відповідати жорстким вимогам
«Прогрес у технології клітинних культур дозволяє виробникам харчових продуктів використовувати тваринні клітини, отримані з худоби, птиці та морепродуктів, у виробництві харчових продуктів, і очікується, що ці продукти вийдуть на ринок США найближчим часом», — йдеться в заяві FDA. «Мета FDA полягає в підтримці інновацій у харчових технологіях, зберігаючи при цьому безпеку харчових продуктів, доступних для споживачів у США, як наш пріоритет (…). Агентство постійно оцінює нові речовини, оскільки промислова практика розвивається, щоб задовольнити вимоги споживачів та використання культивованих тваринних клітин має відповідати тим самим суворим вимогам, у тому числі вимогам безпеки, що й усі інші харчові продукти, які регулюються FDA.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мікропластик виявили в молоці та м’ясі сільськогосподарських тварин
«Вони прийняли наш висновок, що[вирощену в лабораторії]курку можна вживати в їжу, а це означає, що Upside на крок ближче до того, щоб бути на столах усюди», — написала в Twitter Ума Валеті, засновник Upside Foods. Однак для виходу продуктів Upside Foods на ринок може знадобитися кілька місяців, оскільки кожен із них потребуватиме схвалення регуляторів, а компанії ще потрібно отримати дозвіл Міністерства сільського господарства.
Рішення FDA стосується лише Upside Foods, але в заяві агентства наголошується, що воно «готове працювати з більшою кількістю компаній, які розвивають виробництво їжі з культивованих клітин тварин».
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: М’ясо з лабораторії – майбутнє кухні. «Розумне та екологічно чисте рішення»
Рішення, сприятливе для тварин і клімату
Нещодавно Валеті сказав CNN, що процес виготовлення підробленого м’яса «схожий на варіння пива, але замість того, щоб вирощувати дріжджі чи мікроби, ми вирощуємо клітини тварин». – Ці продукти не є веганськими, вегетаріанськими чи рослинними. Це справжнє м’ясо, але вироблене без участі тварини, – підкреслив він.
Прихильники лабораторного виробництва м’яса сподіваються, що розвиток цієї практики зменшить потребу в забої тварин на їжу та допоможе впоратися з кліматичною кризою. На виробництво продуктів харчування припадає близько третини глобальних антропогенних викидів парникових газів, більшість з яких походить від вирощування тварин на м’ясо. Як пише The Guardian, згідно зі статистикою Good Food Institute, у світі налічується понад 150 компаній, які займаються лабораторним виробництвом м’яса, і в цю галузь інвестовано кілька мільярдів доларів.
Сінгапур був першою країною, яка дозволила продаж штучно вирощеного м’яса. У 2020 році стартап із Сан-Франциско East Just Inc. отримала дозвіл національного регулятора і компанія могла вийти на ринок. Сінгапур поки що єдина країна в світі, де штучно вирощене м’ясо легально продається споживачам.
Основне джерело фото: Shutterstock