До одного тайванського ресторану, який тимчасово ввів у меню незвичайний вид рамену, вишиковуються черги клієнтів. Страву подають там із цілим вареним батиномусом, нещодавно відкритим гігантським видом глибоководних ракоподібних.
22 травня ресторан Ramen Boy з Тайбею оголосив про нову страву у своїй пропозиції, похвалившись, що «нарешті ми отримали цей інгредієнт мрії». Таким чином рамен (східноазіатська страва з локшиною, бульйоном і гарнірами – ред.) тимчасово ввели в меню з приготованим на пару гігантським батиномусом ямесі – видом глибоководних рівноногих ракоподібних. «Це виглядає дуже солодко», — похвалив пан Ху, власник ресторану, коли він представляв молюсків журналістам Reuters.
Лімітована версія рамена доступна лише постійним клієнтам ресторану. Крім того, їх необхідно завчасно поставити в лист очікування та забронювати конкретну дату візиту. Незважаючи на це, нова страва виявилася хітом, а в ресторанах – черги. Як зазначає CNN, у понеділок у списку бажаючих спробувати страву вже було понад 100 осіб.
Рамен із гігантським ізоподом потрапив у ресторан The Ramen BoyREUTERS
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Власник ресторану пояснив заборону користуватися телефонами. «Клієнт не їв чотири хвилини»
Рамен з гігантськими молюсками
Охочих не зупиняє ціна: одна порція рамена з батиномусом коштує 1480 тайванських доларів, що еквівалентно понад 200 злотих. «Для мене велика честь, що я міг випробувати ізоподу», — сказав Reuters один із клієнтів The Ramen Boy. Як пояснює інший співрозмовник агентства, м’ясо представника виду Bathynomus jamesi на смак нагадує поєднання краба і омара, з насиченою, злегка гумовою текстурою.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перший «космічний» ресторан. Вказана ціна страви з видом на Землю
Глибоководне членистоноге в меню
Bathynomus — найбільший відомий рід ізоподів, тобто ракоподібних, які найчастіше мешкають на дні морів. Ця тварина є прикладом глибоководного гігантизму – мешкаючи переважно на глибинах від 365 до 730 метрів під поверхнею, вони досягають розмірів до 50 сантиметрів у довжину. Далеким родичем батиномуса є відома в Польщі, але значно менша багатоніжка.
Незважаючи на задоволеність клієнтів, введення маловідомої глибоководної істоти в меню The Ramen Boy викликало деякі застереження, зазначає CNN. На думку деяких вчених, перш ніж дозволити споживачам споживати молюсків, слід ретельно перевірити, чи не призводить їх споживання до можливих негативних наслідків для здоров’я. Вид Bathynomus jamesi відомий науці недовго – вперше його офіційно ідентифікували на Тайвані лише у 2022 році. “Тому дані про нього обмежені”, – сказав Хуан Мін-чі, доцент кафедри біотехнології Національного університету Тайнань, якого цитує CNN.
Потенційний вплив вилову гігантських ракоподібних на навколишнє середовище також викликає суперечки серед науковців. Власник The Ramen Boy, однак, стверджує, що всі молюски, які подаються в його ресторані, були виловлені випадково – під час риболовлі на інші морські види. «Якщо це лише тимчасова пропозиція, і ізоподи були виловлені ненавмисно, як каже пан Ху, кожен повинен скористатися можливістю спробувати їх», — сказав генетик Дігелл Хуан, якого цитує Reuters.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Готували тефтелі з м’яса шерстистого мамонта. Але їх ніхто навіть не спробує
Основне джерело фото: REUTERS