Вітамін D є дуже важливою хімічною сполукою для нашого здоров’я. Згідно з дослідженнями американської групи вчених, масштаб користі від добавки цього вітаміну може залежати від фактора індексу маси тіла.
Дослідники з Жіночої лікарні Бригама (Бостон, США) проаналізували дані великого національного клінічного дослідження VITAL, яке вивчало, чи може прийом добавок вітаміну D або омега-3 зменшити ризик раку, серцевих захворювань або інсульту.
Як виявилося, люди з вищим індексом маси тіла (надмірна вага та ожиріння) менше реагували на прийом вітаміну D, що може пояснити спостережувані відмінності в результатах раку, діабету та аутоімунних захворювань. Результати аналізів на цю тему були опубліковані в журналі Американської медичної асоціації (JAMA).
«Аналіз вихідних даних VITAL показав, що прийом добавок вітаміну D корелює з позитивним впливом на кілька показників здоров’я, але лише серед тих, хто має ІМТ нижче 25», — сказав провідний автор доктор Дейрдре К. Тобіас з відділу превентивної медицини Бригама. . «Здається, щось інше відбувається з метаболізмом вітаміну D при високій масі тіла, і наше дослідження може допомогти пояснити менш виражені результати прийому добавок у людей з підвищеним ІМТ», — додала вона.
Важлива хімічна сполука
Вітамін D є важливою поживною речовиною, яка бере участь у багатьох біологічних процесах, особливо він допомагає організму засвоювати кальцій і магній. Частина необхідного людині вітаміну D виробляється в організмі під дією сонячного світла, а дефіцит вітаміну D часто лікують добавками. Результати лабораторних, епідеміологічних і клінічних досліджень також свідчать про те, що вітамін D може впливати на захворюваність і прогресування раку і серцево-судинних захворювань. Саме ці докази спонукали до оригінального дослідження VITAL.
VITAL було рандомізованим, подвійним сліпим, плацебо-контрольованим дослідженням. У ньому взяли участь 25 871 людина зі США, серед яких чоловіки старше 50 років і жінки старше 55 років. На момент початку дослідження всі учасники не хворіли на рак і серцево-судинні захворювання.
Хоча для всієї досліджуваної когорти дослідження показало незначну користь від добавок вітаміну D у запобіганні раку, інфаркту чи інсульту, існувала статистична кореляція між ІМТ та захворюваністю на рак, смертністю та аутоімунними захворюваннями. Інші дослідження показують подібні результати для діабету 2 типу.
ІМТ і захворюваність на рак
Нове дослідження має на меті вивчити цю кореляцію. Дослідники проаналізували дані 16 515 учасників початкового дослідження, які надали зразки крові на початку дослідження, а також 2 742 учасників, у яких через два роки був взятий наступний зразок крові. Було виміряно рівні загального та вільного вітаміну D, а також багато інших нових біомаркерів вітаміну D, таких як його метаболіти, кальцій і паратиреоїдний гормон, який допомагає організму використовувати вітамін D.
«Більшість цих досліджень зосереджені на загальному рівні вітаміну D у крові», — сказала старший автор д-р Джоан Е. Менсон, голова відділу профілактичної медицини Бригама та головний дослідник VITAL. «Той факт, що ми змогли розглянути розширений профіль метаболіту вітаміну D і нові біомаркери, дав нам унікальне уявлення про наявність і активність вітаміну D, а також про те, чи може метаболізм вітаміну D порушуватися в одних людей, а в інших — ні», — додала вона.
Дослідники виявили, що добавки вітаміну D підвищили більшість біомаркерів, пов’язаних з метаболізмом вітаміну D, в учасників дослідження, незалежно від їх ваги. Однак ці збільшення були набагато меншими у тих, хто мав підвищений ІМТ.
«Через два роки ми побачили разючі відмінності, що вказує на погану реакцію на добавки вітаміну D із вищим ІМТ», — сказав Тобіас. «Це може мати клінічні наслідки та потенційно пояснити деякі спостережувані відмінності в ефективності добавок вітаміну D залежно від стану ожиріння», — зазначила вона.
«Це дослідження проливає світло на те, чому ми спостерігаємо зниження на 30-40% смертності від раку, аутоімунних та інших захворювань при прийомі добавок вітаміну D серед тих, хто має нижчий ІМТ, але мінімальну користь у тих, хто має вищий ІМТ, що свідчить про те, що це можливо полягає в досягненні переваг для всього населення шляхом більш персоналізованого дозування вітаміну D. Ці нюанси ясно показують, що в історії вітаміну D є щось більше, сказав Менсон.
Автори дослідження закликають до подальших досліджень потенційної користі добавки вітаміну D у профілактиці раку та інших захворювань, а також до врахування ІМТ при оцінці впливу добавки на здоров’я.
Основне джерело фото: Shutterstock
Вітамін D є дуже важливою хімічною сполукою для нашого здоров’я. Згідно з дослідженнями американської групи вчених, масштаб користі від добавки цього вітаміну може залежати від фактора індексу маси тіла.
Дослідники з Жіночої лікарні Бригама (Бостон, США) проаналізували дані великого національного клінічного дослідження VITAL, яке вивчало, чи може прийом добавок вітаміну D або омега-3 зменшити ризик раку, серцевих захворювань або інсульту.
Як виявилося, люди з вищим індексом маси тіла (надмірна вага та ожиріння) менше реагували на прийом вітаміну D, що може пояснити спостережувані відмінності в результатах раку, діабету та аутоімунних захворювань. Результати аналізів на цю тему були опубліковані в журналі Американської медичної асоціації (JAMA).
«Аналіз вихідних даних VITAL показав, що прийом добавок вітаміну D корелює з позитивним впливом на кілька показників здоров’я, але лише серед тих, хто має ІМТ нижче 25», — сказав провідний автор доктор Дейрдре К. Тобіас з відділу превентивної медицини Бригама. . «Здається, щось інше відбувається з метаболізмом вітаміну D при високій масі тіла, і наше дослідження може допомогти пояснити менш виражені результати прийому добавок у людей з підвищеним ІМТ», — додала вона.
Важлива хімічна сполука
Вітамін D є важливою поживною речовиною, яка бере участь у багатьох біологічних процесах, особливо він допомагає організму засвоювати кальцій і магній. Частина необхідного людині вітаміну D виробляється в організмі під дією сонячного світла, а дефіцит вітаміну D часто лікують добавками. Результати лабораторних, епідеміологічних і клінічних досліджень також свідчать про те, що вітамін D може впливати на захворюваність і прогресування раку і серцево-судинних захворювань. Саме ці докази спонукали до оригінального дослідження VITAL.
VITAL було рандомізованим, подвійним сліпим, плацебо-контрольованим дослідженням. У ньому взяли участь 25 871 людина зі США, серед яких чоловіки старше 50 років і жінки старше 55 років. На момент початку дослідження всі учасники не хворіли на рак і серцево-судинні захворювання.
Хоча для всієї досліджуваної когорти дослідження показало незначну користь від добавок вітаміну D у запобіганні раку, інфаркту чи інсульту, існувала статистична кореляція між ІМТ та захворюваністю на рак, смертністю та аутоімунними захворюваннями. Інші дослідження показують подібні результати для діабету 2 типу.
ІМТ і захворюваність на рак
Нове дослідження має на меті вивчити цю кореляцію. Дослідники проаналізували дані 16 515 учасників початкового дослідження, які надали зразки крові на початку дослідження, а також 2 742 учасників, у яких через два роки був взятий наступний зразок крові. Було виміряно рівні загального та вільного вітаміну D, а також багато інших нових біомаркерів вітаміну D, таких як його метаболіти, кальцій і паратиреоїдний гормон, який допомагає організму використовувати вітамін D.
«Більшість цих досліджень зосереджені на загальному рівні вітаміну D у крові», — сказала старший автор д-р Джоан Е. Менсон, голова відділу профілактичної медицини Бригама та головний дослідник VITAL. «Той факт, що ми змогли розглянути розширений профіль метаболіту вітаміну D і нові біомаркери, дав нам унікальне уявлення про наявність і активність вітаміну D, а також про те, чи може метаболізм вітаміну D порушуватися в одних людей, а в інших — ні», — додала вона.
Дослідники виявили, що добавки вітаміну D підвищили більшість біомаркерів, пов’язаних з метаболізмом вітаміну D, в учасників дослідження, незалежно від їх ваги. Однак ці збільшення були набагато меншими у тих, хто мав підвищений ІМТ.
«Через два роки ми побачили разючі відмінності, що вказує на погану реакцію на добавки вітаміну D із вищим ІМТ», — сказав Тобіас. «Це може мати клінічні наслідки та потенційно пояснити деякі спостережувані відмінності в ефективності добавок вітаміну D залежно від стану ожиріння», — зазначила вона.
«Це дослідження проливає світло на те, чому ми спостерігаємо зниження на 30-40% смертності від раку, аутоімунних та інших захворювань при прийомі добавок вітаміну D серед тих, хто має нижчий ІМТ, але мінімальну користь у тих, хто має вищий ІМТ, що свідчить про те, що це можливо полягає в досягненні переваг для всього населення шляхом більш персоналізованого дозування вітаміну D. Ці нюанси ясно показують, що в історії вітаміну D є щось більше, сказав Менсон.
Автори дослідження закликають до подальших досліджень потенційної користі добавки вітаміну D у профілактиці раку та інших захворювань, а також до врахування ІМТ при оцінці впливу добавки на здоров’я.
Основне джерело фото: Shutterstock