Ген алігатора американські вчені ввели в геном канального сома. Завдяки йому риби отримали стійкість до інфекцій. Дослідники запевняють, що генетично модифікований сом їстівний.
канальний сом (Ictalurus punctatus), який також називають сомом, є одним із найпопулярніших видів риби, яку вирощують у Сполучених Штатах. Однак йому загрожують численні хвороби – за підрахунками лише 55 відсотків мальків досягають дорослого віку. Щоб знайти вирішення цієї проблеми, вчені з Обернського університету в Алабамі звернулися до дивовижної сили алігаторів.
Відважний ген
У дослідженні, результати якого опубліковані в журналі «bioRxiv», використовувався ген китайського алігатора (Алігатор китайський). Фрагмент генетичного коду рептилії відповідав за виробництво кателіцидинів – невеликих білків, які допомагають алігаторам загоювати рани, отримані ними в бою.
Використовуючи генну інженерію CRISPR/Cas9, дослідники вставили ген у геном канального сома. Експеримент виявився вдалим – модифікована риба мала виживаність на 100-400 відсотків вище, ніж у тварин без генетичних модифікацій.
Канальний сом (Ictalurus punctatus) – рис. ілюстративнийAdobe Stock
“Я б з’їв це в найкоротші терміни”
Щоб запобігти випадковому поширенню модифікованої риби, в ту частину геному сома, яка відповідає за розмноження, вставили ген виробництва кателіцидинів. Завдяки цьому модифіковані особини стали стерильними – навіть якщо вони втечуть з експериментального резервуару, вони не змішаються з дикими популяціями. Генетично модифіковані тварини можуть мати потомство лише після введення їм гормонів, що стимулюють розмноження.
Дослідники пояснюють, що дослідження все ще знаходиться на ранніх стадіях, і підкреслюють, що необхідні подальші тести, щоб переконатися, що введення гена не спричинить інших непередбачених змін у геномі риби. Проте дослідники запевняють, що гібрид сома та алігатора безпечний для людини та смачний.
“Я б з’їв це миттєво”, – сказав Рекс Данем, провідний автор дослідження.
phys.org, Business Insider
Основне джерело фото: Adobe Stock