Про результати дослідження Fera Science дізналися журналісти The Guardian у співпраці з Бюро журналістських розслідувань. Вони показали, що понад 10 відсотків. Із 103 досліджених зразків свинини, доступних у Великобританії, вони були заражені.
ДИВІТЬСЯ: супербактерії є більшою загрозою, ніж COVID. «Найбільший в історії людства»
Виявлені в м’ясі ентерококові супербактерії були стійкі до т.зв антибіотик крайнього заходу, який використовується для лікування серйозних захворювань. Під час дослідження було виявлено забруднення як у магазинному м’ясі, без маркування, так і в тих продуктах, які були сертифіковані на підтвердження органічного вирощування та високої якості продукту.
«Стійкі до ліків штами бактерій є серйозною проблемою для здоров’я, і показники зростають по всій Європі. Є багато причин, чому бактерії стають стійкими. Однією з ключових причин є те, що антибіотики широко використовуються в тваринництві для запобігання хворобам.
Стійкість до антибіотиків. Могло бути ще гірше
Експерти кажуть, що результати дослідження “тривожні”.
– Звіти свідчать про відсутність контролю за використанням антибіотиків у м’ясній промисловості. Купівля будь-якої їжі – це відносини глибокої довіри. Споживач не має доступу до професійного медичного обладнання, сказав Тім Ленг, почесний професор харчової політики Лондонського університету.
ДИВИТИСЯ: Гданськ. Бактерії E.coli виявлені в Балтійському морі. Басейн у Стогах закрили
Звіт, опублікований Всесвітньою організацією охорони здоров’я в 2016 році, свідчить, що щонайменше 700 тис. людей щорічно помирають через AMR (AMR – антимікробна стійкість – ред.). людей по всьому світу. Тоді британський економіст Джим О’Ніл підрахував, що якби країни не вжили жодних заходів, щоб запобігти цьому, то з 2050 року, починаючи з 2050 року, 10 мільйонів людей щорічно помирали б від бактерій, нечутливих до антибіотиків.