Нещодавно один з провідних кулінарних порталів визнав кислий житній суп другим найкращим супом у світі. Вже за кілька днів він приземлиться на великодні столи. Ми подивилися ціни на готовий кислий суп – як на той, що готують у ресторані Магди Гесслер, так і на заморожені продукти чи супи в картонній упаковці, що продаються в гастрономах. А також підказуємо, як приготувати страву, пов’язану з Великоднем.
Наприкінці березня портал Taste Atlas опублікував рейтинг, в якому класифікували 100 кращих супів з усього світу, на думку користувачів. Перше місце зайняв японський, але останнім часом дуже популярний і в Польщі тонкоцу рамен. Далі був польський житній суп. Автори рейтингу пояснюють, що наш флагманський суп «має виразно кислуватий смак, який походить від кислої закваски або бродіння хліба та житнього борошна».
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українці готуються до Великодня
Журек – як приготувати?
Цей характерний присмак кислого житнього супу зумовлений переважно закваскою. Він виробляється в результаті процесу бродіння, який відбувається за участю бактерій. Після додавання закваски в кислий житній суп суп набуває кислуватий присмак. Замість традиційної борошняної закваски також можна використовувати мариновані огірки, чайну ложку лимонної кислоти, сік квашеної капусти, лимонний сік або навіть оцет – звичайний, винний або яблучний.
Характерна кислинка відрізняє кислий житній суп, але щоб суп не вийшов дуже кислим, варто додати в нього вершки. Зате кислий житній суп гострий не тільки перцем, але і хроном. Смак і глибокий аромат кислого житнього супу варто підсилити копченостями. У цій ролі можуть виступати копченості, такі як бекон або ребра, а також копчені сири або тофу.
Необхідними кислими житніми спеціями є лавровий лист, майоран і запашний перець. Традиційний польський суп варто приправити свіжомеленим перцем і часником. Найпопулярнішими доповненнями до кислого житнього супу є зварені круто яйця і біла ковбаса.
Готовий кислий суп – де купити, скільки коштує?
Журек можна приготувати самостійно, з нуля, тобто починаючи з закваски (рекомендуємо рецепт кислого супу від Магди Гесслер). Альтернативний варіант – використовувати готовий кислий житній суп (або закваску) в пляшці, який можна придбати практично в будь-якому продуктовому магазині. Його часто виробляють невеликі місцеві компанії. Ціна однієї (зазвичай близько півлітра) пляшки коливається в районі 10 злотих.
Найдешевший варіант – суп-суп, готовий до вживання після заливання окропом і – за бажанням – додавання добавок. За одну упаковку такого кислого супу ми заплатимо не більше 4 злотих. На жаль, дуже низька ціна відображає як смак, так і поживність такої страви. Трохи кращим або, принаймні, здоровішим рішенням буде кислий житній суп, що продається у вигляді заморожених продуктів. Він також готовий до вживання після заливання окропом і короткого варіння. Одна упаковка такого продукту коштує 10-15 злотих. Приблизно 10-15 злотих коштує півторалітрова коробка з кислим супом, готовим до вживання після розігрівання.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шалені ціни на майонез. З роками він подорожчав
Скільки коштує кислий суп у Магди Гесслер?
Значно дорожче доведеться заплатити за готовий кислий суп, приготований кейтеринговим підприємством або рестораном. Як і у випадку з пропозицією Різдва чи Жирного четверга, перед Великоднем у Magda Gessler можна знайти одну з найвищих цін у Польщі. У ресторані U Fukiera на площі Варшавського ринку баночка кислого супу коштує 75 злотих за баночку менше літра. Як читаємо на сайті ресторану, суп готують на основі домашньої закваски, з додаванням підберезників та підосичників.
Журек і білий борщ – в чому різниця?
Є регіони Польщі, де дуже схожий білий борщ з’являється на столах частіше, ніж кислий житній суп. Чим ці супи відрізняються? Основною відмінністю є тип борошна, який використовується для приготування кожного з них. Це залежить від неї щільність і аромат. Житнє борошно потрібна для кислого житнього борошна, а точніше для закваски, виготовленої на її основі. Пшеничне ж борошно використовують для варіння борщу або взагалі не додають.
В результаті кислий житній суп виходить більш виразним, трохи кислуватим на смак. Білий борщ має більш легкий смак.
Два найпопулярніших пасхальні супи відрізняються також складом. Традиційно кислий житній суп зазвичай містить більше м’яса, що робить його більш темним і калорійним. Заготовка для борщу, як правило, у вигляді бульйону і насичена овочами. Щодо добавок – обидва супи мають схожі інгредієнти (яйця, гриби), відмінності – скоріше особисті переваги.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шопінг перед Різдвом. Деякі мережі змінили графік роботи магазинів
Основне джерело фото: Shutterstock