Дослідники з Університету Південної Австралії виявили тісний зв’язок між дефіцитом вітаміну D і передчасною смертю. Щоб довести це, протягом кількох років вони аналізували дані, зібрані від понад трьохсот тисяч людей.
Лікарі підрахували, що навіть 80-90 відсотків. люди, які проживають у нашій кліматичній зоні, можуть мати дефіцит вітаміну D. Між тим, він необхідний, серед ін. для підтримки здоров’я кісток, також впливає на роботу кровоносної системи та серцевого м’яза. Якщо організм отримує його занадто мало, наслідки можуть бути більш-менш серйозними: зниження імунітету, проблеми з кістковою системою, станом шкіри, вплив гормонів. Дефіцит вітаміну D також сприяє розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. У свою чергу діти з таким дефіцитом хворіють на інфекційні захворювання на 50%. частіше, ніж їхні однолітки.
Перше дослідження такого роду щодо вітаміну D.
Результати нового дослідження групи вчених з Університету Південної Австралії, опубліковані 25 жовтня в науковому журналі Annals of Internal Medicine, вказують на те, що дефіцит вітаміну D підвищує ризик передчасної смерті. Аналізи, проведені на даний момент, показали можливий зв’язок між рівнем вітаміну D і смертністю, але було важко визначити причину та наслідок.
Останнє дослідження не тільки надає переконливі докази зв’язку між низьким рівнем вітаміну D і смертністю. Це також “перше дослідження такого роду, яке також включає респіраторну смертність”, підкреслив Джош Сазерленд, один з авторів, у прес-релізі на веб-сайті університету. Щоб дослідити та підтвердити існування таких залежностей, вчені проаналізували приблизно 308 тисяч. Дані пацієнтів зібрані Біобанком Великобританії, базою даних анонімної генетичної інформації про спосіб життя та здоров’я. Роботи тривали 14 років.
Потрібні додаткові дослідження, але вже відомо, що “профілактика є ключовою”, – сказала професор Еліна Гіппьонен, співавтор дослідження та директор Австралійського центру точного здоров’я. Експерт стверджує, що тягнутися до вітамінів, коли ми маємо справу зі здоров’ям, може бути недостатньо.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що підвищує ризик деменції: перегляд телевізора чи комп’ютер? Результати останніх досліджень
Вітамін D – де він знаходиться
Щоб забезпечити достатній рівень вітаміну D в організмі, слід подбати не тільки про правильне харчування, а й про прийом добавок. Лише близько 20 відсотків. ми отримуємо цей вітамін в наш організм з їжею, решта виробляється в шкірі під впливом сонячних променів. Щоб отримати 2000 одиниць вітаміну (МО) на день, вам потрібно було б щодня з’їдати сотні грамів риби, десятки яєчних жовтків або випивати сотні склянок молока, що нереально і нездорово.
Передозування вітаміну D також може бути небезпечним
Але слід пам’ятати, що якщо вітамін D у правильно підібраній дозі (а її повинен допомогти визначити лікар) благотворно впливає на організм, то надлишок може завдати шкоди. Передозування може призвести до підвищення рівня кальцію в крові, який відкладається в “різних органах, і якщо ми не зупинимо це, це може призвести до дуже серйозних наслідків, які, незважаючи на відмову вітаміну D3, можуть зберігатися”, – пояснив у журналі «Polska i Świat» «педіатр та імунолог Павел Гжесьовський.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чого не можна їсти, щоб серце було здоровим? Кардіолог перелічує п’ять неочевидних продуктів
acpjournals.org, unisa.edu.au, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock
Дослідники з Університету Південної Австралії виявили тісний зв’язок між дефіцитом вітаміну D і передчасною смертю. Щоб довести це, протягом кількох років вони аналізували дані, зібрані від понад трьохсот тисяч людей.
Лікарі підрахували, що навіть 80-90 відсотків. люди, які проживають у нашій кліматичній зоні, можуть мати дефіцит вітаміну D. Між тим, він необхідний, серед ін. для підтримки здоров’я кісток, також впливає на роботу кровоносної системи та серцевого м’яза. Якщо організм отримує його занадто мало, наслідки можуть бути більш-менш серйозними: зниження імунітету, проблеми з кістковою системою, станом шкіри, вплив гормонів. Дефіцит вітаміну D також сприяє розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. У свою чергу діти з таким дефіцитом хворіють на інфекційні захворювання на 50%. частіше, ніж їхні однолітки.
Перше дослідження такого роду щодо вітаміну D.
Результати нового дослідження групи вчених з Університету Південної Австралії, опубліковані 25 жовтня в науковому журналі Annals of Internal Medicine, вказують на те, що дефіцит вітаміну D підвищує ризик передчасної смерті. Аналізи, проведені на даний момент, показали можливий зв’язок між рівнем вітаміну D і смертністю, але було важко визначити причину та наслідок.
Останнє дослідження не тільки надає переконливі докази зв’язку між низьким рівнем вітаміну D і смертністю. Це також “перше дослідження такого роду, яке також включає респіраторну смертність”, підкреслив Джош Сазерленд, один з авторів, у прес-релізі на веб-сайті університету. Щоб дослідити та підтвердити існування таких залежностей, вчені проаналізували приблизно 308 тисяч. Дані пацієнтів зібрані Біобанком Великобританії, базою даних анонімної генетичної інформації про спосіб життя та здоров’я. Роботи тривали 14 років.
Потрібні додаткові дослідження, але вже відомо, що “профілактика є ключовою”, – сказала професор Еліна Гіппьонен, співавтор дослідження та директор Австралійського центру точного здоров’я. Експерт стверджує, що тягнутися до вітамінів, коли ми маємо справу зі здоров’ям, може бути недостатньо.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що підвищує ризик деменції: перегляд телевізора чи комп’ютер? Результати останніх досліджень
Вітамін D – де він знаходиться
Щоб забезпечити достатній рівень вітаміну D в організмі, слід подбати не тільки про правильне харчування, а й про прийом добавок. Лише близько 20 відсотків. ми отримуємо цей вітамін в наш організм з їжею, решта виробляється в шкірі під впливом сонячних променів. Щоб отримати 2000 одиниць вітаміну (МО) на день, вам потрібно було б щодня з’їдати сотні грамів риби, десятки яєчних жовтків або випивати сотні склянок молока, що нереально і нездорово.
Передозування вітаміну D також може бути небезпечним
Але слід пам’ятати, що якщо вітамін D у правильно підібраній дозі (а її повинен допомогти визначити лікар) благотворно впливає на організм, то надлишок може завдати шкоди. Передозування може призвести до підвищення рівня кальцію в крові, який відкладається в “різних органах, і якщо ми не зупинимо це, це може призвести до дуже серйозних наслідків, які, незважаючи на відмову вітаміну D3, можуть зберігатися”, – пояснив у журналі «Polska i Świat» «педіатр та імунолог Павел Гжесьовський.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чого не можна їсти, щоб серце було здоровим? Кардіолог перелічує п’ять неочевидних продуктів
acpjournals.org, unisa.edu.au, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock