Чорний чай – один з найпопулярніших напоїв у світі. У вчених хороші новини для тих, хто не уявляє собі дня без цього напою. Останнє дослідження за участю майже півмільйона британців, яке розглядало зв’язок між вживанням чорного чаю та здоров’ям, було проведено американцями.
Дослідження проаналізувало дані майже 499 000 британських жінок і чоловіків у віці 40-69 років. 85 відсотків учасників заявили, що п’ють чай регулярно, а 89 відсотків сказали, що п’ють чай регулярно. з цих людей повідомили, що вживали чорний сорт цього напою. Деякі з них навіть вживали по 10 чашок на день.
Ризик смерті знижується до 13 відсотків
За станом здоров’я респондентів спостерігали близько 11 років. Дослідники виявили, що порівняно з тими, хто взагалі не пив чорний чай, люди, які вживали дві або більше чашок чорного чаю на день, мали на 9-13 відсотків менше шансів померти від будь-якої медичної причини. Вживання такої кількості чаю протягом дня також асоціювалося з меншим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань та ішемічного інсульту. Під час дослідження не було жодного зменшення користі від вживання чорного чаю після додавання в нього цукру або молока. Температура настою і швидкість метаболізму кофеїну не вплинули на результат.
Дослідження провели Національні інститути здоров’я США. Вони були описані в кінці серпня в журналі «Аннали внутрішньої медицини».
“Значний прогрес”
Автори дослідження вказали, що “попередні дослідження були зосереджені в основному на азіатському населенні, де часто п’ють зелений чай”. Цю проблему також підкреслив Фернандо Родрігес Арталехо з Мадридського автономного університету, якого цитує The Guardian.
Арталехо додав, що попередні дослідження були обмежені невеликою кількістю учасників і дали непереконливі результати. Він назвав британське дослідження “значним прогресом у цій сфері”.
За словами авторів дослідження, це доводить, що «навіть часте вживання чорного чаю може бути частиною здорового харчування».
Основне джерело фото: Shutterstock