Британські дослідники вирішили перевірити користь споживання мигдалю для здоров’я. Виявилося, що як в цілих, так і в мелених горіхах містяться речовини, які покращують стан мікрофлори кишечника і роботу імунної системи. Як додали вчені, мигдаль також є скарбницею багатьох важливих поживних речовин, таких як жирні кислоти та клітковина.
Вживання жмені мигдалю на день значно збільшує виробництво бутирату натрію – жирної кислоти з коротким ланцюгом, яка підтримує здоров’я кишечника, повідомили дослідники з Королівського коледжу Лондона. Результати своїх спостережень опублікували в науковому журналі «The American Journal of Clinical Nutrition».
Чотири тижні дослідження
Вчені вивчили вплив цільного та меленого мигдалю на склад кишкової мікрофлори, загальну кількість мікроорганізмів у кишечнику, які відіграють важливу роль у перетравленні їжі та можуть позитивно чи негативно впливати на наше здоров’я, у тому числі травлення та імунні системи. Механізми, за допомогою яких мікрофлора впливає на організм людини, все ще досліджуються, але дані свідчать про те, що вживання певних видів їжі може позитивно впливати на склад, кількість і активність бактерій у нашому кишечнику.
У дослідженні взяли участь 87 здорових дорослих, які споживали менше рекомендованої кількості харчових волокон і регулярно їли нездорові закуски (наприклад, шоколад і чіпси). Учасники були розділені на три групи: одна повинна була перетворити свої типові закуски на 56 грамів цілого мигдалю на день, інша – на 56 г меленого мигдалю, а третя – контрольна – їсти кекси (з однаковою кількістю калорій). як мигдаль).
Спостереження тривали чотири тижні. Через цей час виявилося, що у людей, які вживали мигдаль, рівень бутирату натрію був значно вищим порівняно з контрольною групою.
Мигдаль – це скарбниця багатьох важливих поживних речовинShutterstock
Але дослідники пояснюють, що бутират — це коротколанцюгова жирна кислота — основне джерело енергії для клітин, що вистилають товсту кишку. Ефективне функціонування цих клітин забезпечує ідеальні умови для розвитку кишкових мікроорганізмів, а також для оптимального засвоєння поживних речовин.
«Ми не спостерігали істотної різниці в часі, необхідному для проходження їжі через кишечник, але учасники, які їли цілий мигдаль, мали додаткові 1,5 випорожнення на тиждень порівняно з тими, хто їв мелений мигдаль або не їв його взагалі. що мигдаль також може бути корисний людям, які страждають від запорів», – зазначили автори публікації.
Не тільки кишечник
Подальше тестування показало, що споживання як цілого, так і меленого мигдалю забезпечує багато важливих поживних речовин, включаючи жирні кислоти, клітковину, калій тощо.
“Одним із способів впливу мікрофлори кишечника на наше здоров’я є виробництво коротколанцюгових жирних кислот, таких як бутират натрію”, – підсумував проф. Кевін Вілан, провідний автор дослідження. – Його молекули діють як джерело палива для клітин товстої кишки, регулюють всмоктування інших поживних речовин у кишечнику та допомагають збалансувати імунну систему. Наші висновки свідчать про те, що вживання мигдалю може благотворно впливати на метаболізм бактерій, а через нього – на здоров’я людини в цілому, додав він.
Основне джерело фото: Shutterstock