Дослідники з Бразилії стверджують, що споживання продуктів із високим рівнем обробки може призвести до передчасної смерті. У своєму дослідженні вони проаналізували понад 540 тис. випадків передчасної смерті і, як кажуть, аж 57 тисяч. з них у результаті споживання обробленої їжі.
Дослідники проаналізували 541 260 випадків смерті людей у віці від 30 до 69 років у 2019 році, які, як вважають, померли передчасно. Вони дійшли висновку, що 261 061 з них можна було запобігти. За їхніми словами, 57 тис. людей померло від надмірного споживання оброблених харчових продуктів, на частку яких припадає трохи більше 10 відсотків. усіх випадків передчасної смерті в Бразилії в аналізованому році. Споживання їжі з високим ступенем обробки пов’язане з багатьма захворюваннями, такими як ожиріння, хвороби серця, діабет, певні типи раку та інші, і є важливою причиною передчасної смерті серед дорослих бразильців, якій можна запобігти, сказав доктор Едуардо А. Ф. Нільсон, співавтор дослідження. дослідження.
Тривожні результати тестів
Дослідження було проведено вченими з Університету Сан-Паулу та опубліковано кілька днів тому в American Journal of Preventive Medicine. Автори кажуть, що результати “тривожні” і нагадують, що бразильці все одно споживають менше обробленої їжі, ніж жителі розвинених країн. За даними дослідників, у країнах з високим рівнем доходу, таких як США, Велика Британія та Канада, продукти з високим ступенем обробки складають більше половини загального споживання калорій. Тому вплив такої їжі на здоров’я людини там ще більший.
Трансжири містяться в маргарині, кондитерських виробах, фаст-фуді та порошкових супахShutterstock
За оцінками вчених, скорочення споживання продуктів з високим ступенем обробки на 10-50 відсотків. може потенційно запобігти приблизно від 5900 до 29300 передчасних смертей у Бразилії щороку. «Зменшення споживання продуктів із високим ступенем обробки сприятиме значній користі для здоров’я населення та має стати пріоритетом продовольчої політики для зменшення передчасної смертності», — йдеться в дослідженні.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нездорова їжа значно підвищує ризик розвитку деменції. Нові відкриття вчених
Що таке високооброблена їжа?
Харчові продукти з високим ступенем обробки – це продукти, які пройшли технологічну обробку з метою збільшення терміну зберігання та прискорення процесу приготування. До їх складу входять, наприклад, регулятори кислотності, барвники, затверділі рослинні жири, емульгатори, велика кількість солі або цукру. Це, наприклад, деякі типи готових страв, що продаються в магазинах, заморожена піца, солодкі напої, деякі сухі сніданки, чіпси, а також порошкоподібні соуси та м’ясні продукти, такі як ковбаси. У них низький рівень білка або клітковини, але надмірний рівень цукру, солі та жиру.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Перероблена їжа може «вморити» нас голодом
Основне джерело фото: Shutterstock