Світ далекий від мети скоротити споживання солі на 30%. до 2025 року, попереджає Всесвітня організація охорони здоров’я. Незважаючи на те, що сіль є необхідною поживною речовиною в раціоні, її надмірне споживання пов’язане з ризиком багатьох захворювань і, згідно з даними, є причиною майже двох мільйонів смертей на рік.
У новому звіті від 9 березня Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що лише 9 із 194 країн, що входять до організації, запровадили рішення, спрямовані на зменшення споживання солі на 30 відсотків. до 2025 року. Тим часом, за даними ВООЗ, до 2030 року можна було б запобігти близько 7 мільйонів смертей, зменшивши споживання солі. За оцінками звіту, майже два мільйони смертей пов’язані з надмірним споживанням цього інгредієнта щороку.
Надмірне споживання солі може збільшити ризик передчасної смертіShutterstock
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вживання цього підвищує ризик передчасної смерті. Тривожні дані вчених
Шкідливий вплив солі на здоров’я
Згідно зі звітом, орієнтовне середнє споживання солі для дорослої людини наразі становить 10,8 грама на день. Водночас, згідно з рекомендаціями ВООЗ, вона має становити менше 5 грамів, тобто еквівалент однієї чайної ложки. Хоча сіль є необхідною поживною речовиною в раціоні, надмірне споживання солі може збільшити ризик серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті. Інші докази показують, що сіль також може розвинутися – рак шлунка, ожиріння, остеопороз і захворювання нирок. «Ми можемо зменшити споживання солі, додаючи менше солі до їжі, яку ми готуємо, і купуючи продукти, які містять менше солі», — наголошує в документі д-р Франческо Бранка, директор Департаменту харчування для здоров’я та розвитку ВООЗ. цей вибір простіше.
Рішення, запропоновані ВООЗ, включають переформулювання харчових продуктів, щоб вони містили менше солі, обмеження багатої на сіль їжі в державних установах (наприклад, лікарні чи школи), відображення вмісту солі на упаковці на видному місці та громадські кампанії щодо зменшення солі в раціоні.
Мета — зменшити споживання солі на 30%. до 2025 року – встановлено у 2013 році. «Прогрес йде повільно, і лише кілька країн змогли скоротити споживання солі, але жодна з них не досягла мети», — зазначив доктор Франческо Бранка. Він додав, що тому розглядається продовження терміну досягнення мети до 2030 року. Країни, які запровадили відповідні рішення та отримали максимальну кількість балів – 4 – за шкалою, підготовленою ВООЗ, це Бразилія, Чилі, Чехія, Литва, Малайзія, Мексика, Саудівська Аравія, Іспанія та Уругвай. Польща отримала 3 бали, що ставить її поруч із більшістю європейських країн.
«Звіт показує, що країни повинні терміново діяти, щоб запровадити амбітні, обов’язкові рішення щодо зменшення споживання солі (…)», — сказав доктор Том Фріден, президент організації Resolve to Save Lives, яка займається профілактикою серцево-судинних захворювань. – Світ потребує дій, і це потрібно робити зараз, інакше більше людей зазнають інфарктів та інсультів (…) – підкреслив він.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ви з’їдаєте до п’яти грамів цього на тиждень. І ви, напевно, цього не усвідомлюєте
Основне джерело фото: Shutterstock