Кліматична криза та вирубка лісів завдають катастрофічної шкоди довкіллю у всьому світі. Наслідки швидких змін незабаром можуть вплинути на деякі загальнодоступні продукти харчування, зокрема каву та шоколад.
З нагоди Всесвітнього дня тропічних лісів 23 червня неурядова організація Rainforest Alliance нагадала, що наслідком безперервної вирубки лісів у всьому світі є криза біорізноманіття та підвищення середньої температури, що незабаром може призвести до глобальної продовольчої криза.
Захист від екстремальних погодних умов буде ставати все складнішим, а також збирання здорових культур і навіть вирощування певних культур, попереджає Альянс Rainforest Alliance, який щодня займається захистом лісів і допомагає фермерам адаптуватися до кліматичної кризи та пом’якшити її. ефектів. Організація визнає п’ять харчових продуктів такими, що знаходяться під загрозою зміни клімату.
Шоколадний
Шоколадний Shutterstock
Основним інгредієнтом шоколаду є какао-боби. За даними Альянсу тропічних лісів, зміна клімату та нестабільні методи ведення сільського господарства вже призводять до кризи какао, і деякі території, які колись давали рясні врожаї, тепер непридатні для вирощування. Менше опадів, виснаження ґрунту, більше шкідників і хвороб знижують якість врожаю. Вищі температури також означають меншу вологість, залишаючи какао-дерево занадто сухим, щоб вижити.
Отже, вирощування доводиться переносити на більш високі ділянки, іноді включаючи лісові ділянки, які потім вирубують. Ця вирубка лісів посилює клімачну кризу, створюючи порочне коло. Зменшення площ вирощування какао може зробити ринок нездатним задовольнити попит на шоколад.
Читайте також: Шоколад замінить каву? «Це стимулює і знижує артеріальний тиск»
Чай
ЧайShutterstock
Чайні рослини найкраще ростуть в тропічному і субтропічному кліматі з жарким вологим літом і прохолодною сухою зимою. Зміна клімату призводить до того, що деякі чайні плантації «тонуть» більше, а інші висихають. Непередбачуваність вирощування чаю означає, що воно стає все менш вигідним для фермерів.
авокадо
авокадо Shutterstock
Для вирощування авокадо потрібна велика кількість води. Як зазначає Альянс Rainforest Alliance, ці фрукти в основному ростуть в регіонах, які все частіше страждають від спеки та посухи. Як і у випадку з какао, вирощування авокадо сприяє руйнуванню довкілля – вирубують ліси там, де висаджують дерева авокадо.
Детальніше: Кривавий гуакамоле. Як «зелене золото» стало «плодом диявола»
банани
бананиShutterstock
Для бананів більш високі температури означають більше шкідників і хвороб, а клімат у певний момент може стати занадто спекотним і сухим, щоб вирощувати ці фрукти. Найбільшими виробниками бананів у світі є: Індія, Китай, Індонезія, Бразилія та Еквадор.
Докладніше: Банани за смаком як морозиво
кава
кава Shutterstock
Поширення хвороби, пов’язаної з вищими температурами, впливає і на кавові плантації, які уражаються т. зв кавової іржі, яка є грибковою хворобою. Виробники шукають більшу висоту, що призводить до вирубки лісів. За даними Rainforest Alliance, здорові ліси є «одним із найпотужніших та найефективніших інструментів пом’якшення наслідків зміни клімату, які ми маємо».
Основне джерело фото: Shutterstock