Можливий збір грибів взимку. У лютому в польських лісах ще можна знайти багато їстівних і смачних видів грибів. Але не забувайте збирати тільки ті плодові тіла, які ви впевнені в ідентифікації – отруйні гриби теж ховаються в зимовому лісі.
Грудень, січень або лютий асоціюються в першу чергу з активним відпочинком на лижах і ковзанах, але ми також можемо піти в ліс по гриби. За словами Яна Піотровського з Ельблонгської лісової інспекції на Віслинській косі, у лісі можна знайти принаймні кілька їстівних видів грибів, яким потрібна температура вище 0 градусів за Цельсієм, щоб утворити плодові тіла.
>>Дивіться також: Які гриби можна збирати в польських лісах у січні та лютому?
Вид зимових грибів
Одним з досить легко впізнаваних зимових грибів є зимовий комір (Flammulina velutipes), з помаранчевим капелюхом і оксамитовою темно-сірою шерстю — звідси його стара назва — оксамитове зимове пальто. Гриб росте на деревині листяних дерев, найчастіше вільхи, тополі, в’яза або верби. Його смак порівнюють зі смаком морепродуктів або грибів. При зборі вогнешипу іноді плутають з сильно отруйним отруйним їжаком (Galerina marginata) – попереджає Піотровський. Отруйний гриб має більш щільно розташовані зябра, зникаюче кільце і порожнисту ніжку, вкриту світлими нитками, також часто (але не завжди) зустрічається на хвойних деревах.
Зимове полум’я (Flammulina velutipes)Shutterstock
Ще один зимовий гриб – вушанка бузинова (Auricularia auricula-judae), також відомий як бузинове вухо, гриб Юди або березовий гриб. Це гриб мун, відомий з азіатської кухні. Зазвичай росте на мертвих гілках і стовбурах бузини. Це гриб, який зовні вкритий оксамитовим коричневим нальотом, а всередині блискучий. Його форма нагадує вухо людини в певний період розвитку, звідки і пішла його назва. Не боїться ні холоду, ні морозу, тому помітити його на мертвій деревині серед зими неважко. Його можна використовувати як доповнення до страв або, висушивши та подрібнивши, як приправу, – пояснює Піотровскі.
Вушанка бузинова (Auricularia auricula-judae)Shutterstock
Взимку в лісі також можна зустріти популярну гливу (Pleurotus oko). Дикі гливи дещо відрізняються від вирощених глив, які позбавлені фіолетового та темно-сірого кольору. Ті, що ростуть у лісі, досить щільними скупченнями, можуть сильно варіюватися від сірого, фіолетово-сірого до коричнево-сірого. Вони ростуть на відмираючих або мертвих деревах, розкладаючи їх тканини. Гливи смачні, тому їх часто використовують в різних стравах.
Вешенка (Pleurotus Osteatus)Shutterstock
Серед їстівних грибів, зібраних взимку, зустрічаються також лисячі, схожі на гливу (Sarcomyx serotina), пізній водний (Гігрофор гіпотез) або апельсинове тремоло (Тремела брижова) – гриб характерної драглистої консистенції.
Будьмо обережні
Піотровський нагадав, що збираючи гриби, завжди керуйтеся власною безпекою. – Не збираймо гриби, для яких не впевнені, чи правильні ми збираємо. З зимових огнів або глив збирають тільки капелюшки. Перезрілі, запліснявілі або недорозвинені плодові тіла ні в якому разі не можна збирати, оскільки їх правильне визначення стає неможливим, – додав він.
Основне джерело фото: Shutterstock