«Команда Wallraff», програма під керівництвом журналіста-розслідувача Гюнтера Wallraffi, створена RTL, показала санітарні умови кількох ресторанів Burger King у Німеччині.
Вийшли з туалету, не помили рук
Згідно з повідомленням, деякі з ресторанів цієї відомої мережі швидкого харчування не дотримався санітарних рекомендацій і штучно подовжують термін зберігання харчових продуктів. Навіть найпростіші гігієнічні заходи, наприклад миття рук після виходу з туалету не завжди дотримувались.
Аудит «Team Wallraff» також виявив, що працівники ресторану хронічно втомлюються через щільний графік і велику кількість обов’язків.
Були недоліки і в порядку зберігання харчових продуктів. У деяких відділеннях тимчасово відключили холодильні камери, хоча продукти в них повинні залишатися замороженими. У звіті показано ресторани, в яких виявлено тухле м’ясо. Виявлено наявність мишей на кухні їли згортки, що зберігалися в шафах. Частина м’яса була настільки несвіжою що в ньому виявлено личинки.
«Я шокований», — каже ntv.de Майк Машке, голова Федеральної асоціації інспекторів харчових продуктів.
Вважалося, що внутрішній контроль у Burger King працює
Мережі швидкого харчування не очолюють список компаній, які перевіряються. Це тому, що їжа, яка там продається, здебільшого виробляється на інших заводахтакі як інгредієнти для гамбургерів і булочок. У ресторанах скибочки фаршу тільки пасерують, свіжі овочі нарізають, соуси теж готові і тільки розбавляють.
– Зазвичай все заздалегідь визначено, як з ним поводитися і при яких температурах зберігати — каже Машке.
ДИВІТЬСЯ: У російських ресторанах “Вкусно і тека” не можна їсти картоплю фрі. Бракує картоплі
Це система, в якій має працювати аналіз загроз. «Але це, можливо, доведеться переосмислити», — каже Машке в обличчя шокуючі фотографії висушеного соусу та булочки, з’їдені мишкою.
– У великих мережах є стандарти, яких необхідно дотримуватися. Але і за ними слід стежити – каже харчінспектор. Досі вважалося, що внутрішній контроль у Burger King працює.
Машке міркує про причини, які призвели до такої поганої гігієни. Зазвичай великі мережі швидкого харчування в містах розташовуються там, де багато відвідувачів. В результаті продана їжа також швидко витрачається.
У Німеччині відсутні близько 1500 санітарних інспекторів
Під час розслідування журналісти RTL неодноразово стикалися з проблемами т. зв час витримки. Це час, коли їжу потрібно споживати. Внутрішні правила Burger King диктують етикетку, яка вказує, коли виріб підлягає утилізації.
У Бернау поблизу Берліна один із репортерів спостерігав, як ця система обманюється шляхом видалення старої етикетки та заміни її новою.
«Я не хочу зараз говорити про шахрайство, але коли терміни зберігання знову і знову подовжуються, це навмисно ставить під загрозу здоров’я споживача», — каже Машке.
Харчовий інспектор підозрює, що до цього призвела потреба оптимізація в управлінні товарами. — На дану одиницю треба замовляти стільки їжі, щоб її було в наявності, але щоб вона не була максимально зіпсована. Одного разу неподалік може відбутися футбольний матч, тому потрібно мати більше запасів, ніж в інший день. Можливо, це недостатньо враховано, сказав Машке.
ДИВІТЬСЯ: «Події». Літні люди змушені робити болісний вибір. Їжа чи ліки?
За словами Машке, системі не вистачає кваліфікованого персоналу для дослідження санітарії. За підрахунками Федеральної асоціації інспекторів харчових продуктів, не вистачає навіть 1500 інспекторів.
Навчання нових співробітників триває два роки. З цієї причини, а також через юридичні міркування, Машке не бачить майже жодної можливості, щоб внутрішні збої могли бути компенсовані державним контролем.
Burger King у зв’язку з результатами дослідження «Команди Wallraff» відповів, що «ми вжили негайних заходів і вжили відповідних заходів«Повідомили» Ми відразу закрили перераховані ресторани і замовили надзвичайний зовнішній аудит усіх 750 ресторанів Burger King у Німеччині, який буде завершено не пізніше кінця вересня 2022 року».
У минулому бургерний гігант неодноразово вибачався після розслідувань команди Wallraff і обіцяв покращити санітарію.