Згідно з недавнім дослідженням китайських вчених, 10-відсоткове збільшення частки продуктів із високим ступенем обробки в раціоні підвищує ризик деменції на 25 відсотків. Дослідження показали, що включення 50 грамів необробленої їжі в щоденне меню – що еквівалентно, наприклад, половині яблука – знижує ризик розвитку деменції на три відсотки.
У дослідженні, результати якого були опубліковані в середу в американському медичному журналі “Неврологія”, взяли участь понад 72 тис. осіб. Учасники були старше 55 років і не мали симптомів деменції на початку дослідження. Вчені стежили за ними в середньому 10 років. За цей період у 518 із них виявили захворювання.
Чим більше обробленої їжі, тим більший ризик розвитку деменції
Під час дослідження учасники принаймні двічі заповнювали анкету, в якій їх запитували, що вони зазвичай їдять і п’ють. На основі відповідей дослідники розрахували відсоток оброблених продуктів у раціоні кожного продукту. Потім вони розділили респондентів на чотири групи – від тих, хто їсть продукти з найбільшою кількістю обробленої їжі, до тих, хто їсть найменше.
У найздоровішій групі їжа з високим ступенем обробки становила дев’ять відсотків раціону, у групі, яка харчувалася найменш здорово, – аж 28 відсотків. Найчастіше респонденти вживали солодкі напої, трохи рідше включали в свій раціон солодкі продукти та молочні продукти високої обробки.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вірусолог про ускладнення COVID-19: помічено загальне зменшення мозку
Дослідження показало, що кожні 10% збільшення частки продуктів з високою обробленістю в раціоні призводить до 25% збільшення ризику розвитку деменції. І навпаки, зменшення споживання такої їжі на 10 відсотків значно знижує ризик розвитку цього захворювання.
«Наш аналіз показує, що збільште кількість необробленої або мінімально обробленої їжі, яку ви їсте, лише на 50 грамів на день, що еквівалентно половині яблука, порції кукурудзи або мисці висівок, одночасно зменшуючи кількість ультраобробленої їжі. на 50 грамів на день – еквівалент плитки шоколаду або порції рибних пальців – пов’язано зі зниженням ризику деменції на 3%, пояснює доктор Хуйпін Лі з Інституту епідеміології харчування Тяньцзінського медичного університету, Китай, де дослідження було проведено.
Деменція – причини, симптоми, статистика
Деменція, також відома як сенільна деменція, найчастіше проявляється втратою пам’яті та когнітивними порушеннями. Його найпоширенішою причиною є хвороба Альцгеймера. Деменція прогресує протягом кількох років, поступово позбавляючи пацієнта здатності функціонувати самостійно.
Люди, які страждають на деменцію, мають проблеми з концентрацією, запам’ятовують навіть найпростішу інформацію, не встигають за ходом розмови, плутають факти, не можуть дістатися до місць, куди добре знають дорогу. Початкові симптоми деменції часто недооцінюють, особливо у молодих людей. Тим часом деменція, хоч і типова для людей похилого віку, може розвинутися вже приблизно у 40 років.
За підрахунками, на даний момент деменцією страждає майже 600 000 поляків. До 2050 року це число може подвоїтися, повідомили на березневій конференції у Варшаві, організованій напередодні Європейського дня мозку.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хвороба Альцгеймера та деменція рідко зустрічаються серед населення Амазонки. «Щось у доіндустріальному стилі життя захищає їх»
«Неврологія», medicalxpress.com, tvn24.pl
Основне джерело фото: Shutterstock