Практично всі пасічники бджолярі мають справу з медом, який вже не підлягає продажу. Причина полягає в тому, що він уже не має товарного вигляду або забродив. Незважаючи на це, практично всі продукти бджільництва можуть знайти своє застосування у господарській діяльності людини та підлягають вживанню при правильній підготовці.

Один з найпоширеніших способів з користю використовувати старий або мед, що забродив, це зробити з нього медовий напій. Як готується медовуха зі старого меду в домашніх умовах, ми розглянемо у цій статті.
Особливості та склад
Історія медовухи налічує понад 200 років. За старих часів його виготовленням займалися ченці при монастирях і не один бенкет або гуляння не обходилися без вживання цього хмільного напою. Згодом його виробництво поставили на промисловий потік, було збудовано медоварені фабрики та існувало безліч рецептів з різною міцністю та додаванням трав, ягід, прянощів. Рецептура приготування неодноразово змінювалася, доповнювалася і вдосконалювалася, але незважаючи ні на що, це той самий напій, в основі приготування якого лежить мед.
Медовуха в домашніх умовах зі старого меду, склад:
- Мед.
- Підготовлена чиста вода.
- Приправи.
- Трави.
- Фрукти.
- Хміль.
- Дріжджі.
Для отримання цікавих ноток допускається додавання імбиру, кориці, горіха мускатного, апельсинових або лимонних скоринок, перцю.

Практично всі перераховані вище інгредієнти є на кухні кожної господині або їх можна придбати в аптеці або магазині. Для прискорення процесу бродіння можна використовувати будь-які дріжджі, крім спиртових, вони можуть надати гіркий відтінок напою. Мед підійде будь-який, в ідеалі, липовий чи гречаний. Ці сорти мають найбільш насичений аромат та смак.
Рецепт медовухи зі старого меду досить простий і його приготування доступне навіть майстрам алкогольного виробництва. Також варто відзначити, що на смакових якостях ніяк не відіб’ється, якщо мед, який використовується, буде зацукрованим, забродили, стерилізованим або закислим. Як відзначають фахівці бджільництва, підвищена кристалізація продукту через час, вказує на його високу якість.
Медовуха зі старого меду рецепт приготування з додаванням журавлини
У цьому посібнику використовується метод стерилізації, на сьогоднішній день це найшвидший спосіб приготувати цей напій. Для цього будуть потрібні такі інгредієнти.
- Вода – 10л.
- Журавлинний сік – 10 л.
- Мед – 2 кг.
- Пряні трави – 10г.
- Дріжджова основа – 200г.

Підготовлена вода заливається в ємність і доводиться до кипіння, в процесі додається мед і перемішується до його розчинення. Після того як сусло охололо до температури 30-40 градусів, до нього необхідно додати дріжджі, прянощі, журавлинний нектар і поставити підійти підготовлений склад у тепле темне місце. Через 2-3 дні суміш переноситься в прохолодне приміщення на 3-4 тижні, для подальшого наполягання, після цього медовуху можна розлити по пляшках.
Як зробити медовуху зі старого меду без дріжджів?
Деякі майстри дотримуються думки, що піддавати мед нагріванню та кип’ятінню не потрібно і використовують наступну методику. Термін приготування напою триває 4-5 місяців. У ньому не використовують кип’ятіння та дріжджі, а бродіння проходить природним шляхом. У народі виготовлений за цією рецептурою напій називається “ставлена” медовуха. Бродіння активує будь-яка ягідна культура. Наприклад, можна використовувати виноград, вишню і т.д., на шкірці кожної з цих ягід містяться «дикі» дріжджові культури.
Склад:
- Мед – 4 кг.
- Вода – 2л.
- Ягода – 8кг.

Процес приготування:
- Ягода розбирається і очищається від кісточок безпосередньо після збирання, мити її не потрібно, оскільки це може зменшити вміст «диких» дріжджових культур.
- Мед розчиняється у нагрітій до 30-40 ° воді і додається до ягідного складу. Підготовлене сусло ставиться у темне тепле місце на 2-4 дні до початку процесу бродіння. При використанні «диких» дріжджів процес бродіння може відбуватися від 10 до 14 днів.
- Після цього необхідно процідити сусло від макухи ягоди, підготовлена суміш розливається по пляшках і поміщається для настоювання на 4-5 місяців.
Медовуха з стільникових сот
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- Вода – 10л.
- Мед – 2 склянки.
- Дріжджі – 2ч.
Мед відокремлюється від сот, для цього їх необхідно помістити в каструлю і залити кип’яченою теплою водою. Очищені стільники в процесі спливуть на поверхню, їх необхідно видалити. Сусло перемішується і ставиться на тиждень у прохолодне місце. Після завершення процесу бродіння напій розливається по пляшках та поміщається для подальшого наполягання.