Чізкейк, приготований за технологією тривимірного друку, розроблений американськими вченими. Торт був виготовлений із семи інгредієнтів, які були видавлені з 3D-принтера та укладені шарами. Вчені сподіваються, що в майбутньому ця методика буде широко використовуватися в гастрономії.
Тривимірний друк (тобто 3D-друк) стає все більш популярним не тільки серед ентузіастів нових технологій. Ця технологія використовується в медицині, дослідженні космосу і навіть в… гастрономії. Результати солодкого експерименту, проведеного дослідниками з Колумбійського університету в Нью-Йорку, опубліковані у вівторок в журналі “NPJ Science of Food”.
Метод проб і помилок
Автори використовували спеціально адаптований 3D-принтер, в який завантажили сім інгредієнтів: намазку з подрібненого мультизернового печива в якості основи і численні добавки, включаючи вишневий джем, арахісове масло і м’якоть банана. Рецепт був простим — створіть веганський чізкейк, видавлюючи окремі інгредієнти шарами. Як виявилося, з приготуванням тіста були свої труднощі.
«Як вчені, ми спочатку не брали до уваги, що желе розллється», — сказав Джонатан Блутінгер, провідний автор дослідження. – Змішані банани дуже м’які, але в поєднанні з пастою з подрібненого печива вони створюють шар (…) з консистенцією, не такою, як ми очікували.
Дослідники відзначили, що для того, щоб чізкейк не розвалився, необхідно було зміцнити кожен шар твердою пастою для печива – коли м’які рідкі продукти поміщали в «лунки» печива, вони не танули. Інгредієнти високої щільності, особливо арахісове масло та шоколадна паста, також показали хороші результати. Як пояснив Блютінгер, пиріг був дуже смачним.
«Коли ви їсте цей чізкейк, ви відчуваєте смак хвилями», — додав він.
Чізкейк, надрукований в 3D-технології[Cable News Network Inc. All rights reserved 2023]
Здоров’я і технології
Як пояснюють дослідники, метою експерименту було перевірити, як технологію 3D-друку можна використовувати для приготування конкретних страв. Хоча машини, необхідні для створення 3D-друкованого десерту, вже існують — принаймні в лабораторії Колумбійського університету в Нью-Йорку, — поки що немає кулінарних книг, які б описували, як можна застосувати цю технологію.
«Якщо ця технологія з’явиться на ринку, це буде схоже на музичний плеєр без файлів», — сказав Блутінгер. – Має бути місце, де можна завантажити рецепти, створити власні композиції та отримати натхнення, як користуватися такою машиною.
Чи здорова друкована їжа? Як пояснив співавтор дослідження Крістен Купер з нью-йоркського Університету Пейс, друкована їжа буде оброблятися, але технологія дозволить краще контролювати склад наших страв. Це також може допомогти створити привабливі на вигляд страви для людей із проблемами ковтання, які за станом здоров’я їдять лише змішану їжу.
Дослідження показує, що друковані страви потребуватимуть особливих рецептів, враховуючи їх незвичайний спосіб приготування. Проте «необслуговувані торти» можуть виявитися безпечнішими за класичні — їжа, приготовлена з мінімальними зусиллями людини, має менший ризик зараження багатьма патогенними мікроорганізмами.
Чізкейк, надрукований в 3D-технології[Cable News Network Inc. All rights reserved 2023]
CNN, Колумбійський університет, tvnmeteo.pl
Основне джерело фото: [Cable News Network Inc. All rights reserved 2023]