Згідно з дослідженням японських вчених, переїдання частково пов’язане з нашими генами. Експеримент, проведений на мишах, показав, що видалення одного генетичного фактора стало механізмом, який спонукав тварин до запою. Важливу роль у цьому процесі відіграє і дієта.
Висококалорійна їжа, багата жирами і цукрами, часто стає причиною переїдання. Багатьом із нас дуже важко зупинитися на з’їданні лише однієї чіпси, картоплі фрі чи цукерки. Однак дослідження, опубліковане в FASEB Journal, припускає, що така поведінка може бути генетичною.
Розуміння гена обжерливості
Японські дослідники з університетів Кіото та Осаки досліджували ген CRTC1, який, як відомо, пов’язаний з ожирінням у людей. Попередні дослідження показали, що, коли мишей витягують з нього, тварини починають набирати вагу, що вказує на те, що він має функцію придушення ожиріння. Однак у якийсь момент світ науки зіткнувся з проблемою: ген експресується в усіх нейронах мозку. Це означає, що закладена в ньому генетична інформація використовується всіма клітинами, що не дає можливості простежити конкретний механізм його роботи.
Щоб з’ясувати механізм, за допомогою якого CRTC1 пригнічує ожиріння, дослідницька група зосередилася на його експресії в групі нейронів MC4R, чиї генетичні мутації також були пов’язані з виникненням надмірної маси тіла. Тому автори дослідження створили лінію мишей, у яких CRTC1 нормально функціонував у всіх клітинах, крім MC4R. У цій групі нейронів експресія генів була заблокована.
Велику роль відіграє дієта
Під час експерименту дослідники годували частину гризунів стандартною їжею, а частину – їжею з високим вмістом жиру. У першій групі миші, у яких відсутній CRTC1 у нейронах MC4R, не показали жодних змін у масі тіла порівняно з контрольними мишами. Однак, коли мишам з дефіцитом CRTC1 давали жирну їжу, вони переїдали, а потім значно більше страждали ожирінням, ніж контрольні миші. У деяких тварин також розвинувся діабет.
«Це дослідження виявило роль, яку ген CRTC1 відіграє в мозку, а також частину механізму, який заважає нам переїдати висококалорійну, жирну та солодку їжу», — сказав Шигенобу Мацумура з Осакського столичного університету, провідний автор дослідження. дослідження.
Автори сподіваються, що їхні висновки дозволять краще зрозуміти механізми, які змушують людей переїдати.
Столичний університет Осаки, tvnmeteo.pl
Основне джерело фото: 42016248/AdobeStock
Згідно з дослідженням японських вчених, переїдання частково пов’язане з нашими генами. Експеримент, проведений на мишах, показав, що видалення одного генетичного фактора стало механізмом, який спонукав тварин до запою. Важливу роль у цьому процесі відіграє і дієта.
Висококалорійна їжа, багата жирами і цукрами, часто стає причиною переїдання. Багатьом із нас дуже важко зупинитися на з’їданні лише однієї чіпси, картоплі фрі чи цукерки. Однак дослідження, опубліковане в FASEB Journal, припускає, що така поведінка може бути генетичною.
Розуміння гена обжерливості
Японські дослідники з університетів Кіото та Осаки досліджували ген CRTC1, який, як відомо, пов’язаний з ожирінням у людей. Попередні дослідження показали, що, коли мишей витягують з нього, тварини починають набирати вагу, що вказує на те, що він має функцію придушення ожиріння. Однак у якийсь момент світ науки зіткнувся з проблемою: ген експресується в усіх нейронах мозку. Це означає, що закладена в ньому генетична інформація використовується всіма клітинами, що не дає можливості простежити конкретний механізм його роботи.
Щоб з’ясувати механізм, за допомогою якого CRTC1 пригнічує ожиріння, дослідницька група зосередилася на його експресії в групі нейронів MC4R, чиї генетичні мутації також були пов’язані з виникненням надмірної маси тіла. Тому автори дослідження створили лінію мишей, у яких CRTC1 нормально функціонував у всіх клітинах, крім MC4R. У цій групі нейронів експресія генів була заблокована.
Велику роль відіграє дієта
Під час експерименту дослідники годували частину гризунів стандартною їжею, а частину – їжею з високим вмістом жиру. У першій групі миші, у яких відсутній CRTC1 у нейронах MC4R, не показали жодних змін у масі тіла порівняно з контрольними мишами. Однак, коли мишам з дефіцитом CRTC1 давали жирну їжу, вони переїдали, а потім значно більше страждали ожирінням, ніж контрольні миші. У деяких тварин також розвинувся діабет.
«Це дослідження виявило роль, яку ген CRTC1 відіграє в мозку, а також частину механізму, який заважає нам переїдати висококалорійну, жирну та солодку їжу», — сказав Шигенобу Мацумура з Осакського столичного університету, провідний автор дослідження. дослідження.
Автори сподіваються, що їхні висновки дозволять краще зрозуміти механізми, які змушують людей переїдати.
Столичний університет Осаки, tvnmeteo.pl
Основне джерело фото: 42016248/AdobeStock