Найпопулярнішою добавкою до кави, крім молока, є цукор. Любителі цього напою іноді додають його не тільки в типовому, кристалічному вигляді, але і в сиропи або різні види бризок. Все це для того, щоб максимально зменшити неприємну гіркоту напою. Однак виявилося, що люди з непереносимістю лактози або уникають надлишку цукру також можуть позбавити каву гіркоти та насолоджуватися її смаком. Цей метод хоч і здається оригінальним, проте науково обґрунтований.
Все частіше можна зустріти людей, які замість цукру обирають більш «сухий» варіант кави. Як кажуть, щоб пом’якшити гіркуватий присмак і виділити інші дивовижні смакові нотки, досить додати в кухоль або чашку кави дрібку… солі.
Він пригнічує гіркоту, підкреслює інші смаки
Навіть якщо це здається абсурдним, наука прийшла на допомогу та пояснює, що хлорид натрію (NaCl), відомий у народі як кухонна сіль, надзвичайно ефективно пригнічує певні смаки та виділяє інші не лише в каві, але й в інших продуктах харчування. . Саме ця властивість робить сіль найпопулярнішою пряністю в світі і відома в кожному його куточку.
Пригнічуючи гіркоту, сіль дозволяє іншим смакам – таким як солодкість і умамі – вийти на перший план. І хоча теорія карти язика, яка розповідає про конкретні ділянки цього органу, які сприймають різні смаки, давно спростована, вчені досі стверджують про існування спеціалізованих рецепторів, що відповідають за той чи інший смак. Рецептор солоності відомий як епітеліальний натрієвий канал (ENaC). З іншого боку, рецептори гіркого смаку належать до сімейства, відомого як TAS2R.
Теза про те, що сіль ефективна для маскування гіркоти, була зроблена після досліджень 1995 року. Коли вчені змішали солодкі та гіркі сполуки, додавання солі зробило суміш солодшою та менш гіркою. Навпаки, це вже не спрацювало – додавання гіркоти не придушило сіль.
Вчені не можуть точно сказати, чому відбувається це пригнічення, але дослідження 2013 року на мишах показало, що рецептори солі, коли їм надто багато солі, також починають керувати рецепторами кислоти та гіркого. Це тому, що поєднання смаків не дуже приємне, а вживання занадто великої кількості солі за раз може бути небезпечним.
Однак трохи солі може бути дуже корисним. Він ефективний, в тому числі, у випадку з брюссельською капустою і баклажанами – відразу усуває зайву гіркоту.
У випадку з кавою гіркі смакові нотки починають виділяти під час заварювання. Під час цього процесу утворюються такі сполуки, як лактони хлорогенової кислоти та феніліндани, які є результатом розпаду хлорогенової кислоти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені: кава з молоком може мати протизапальну дію
Де кава солона
Додавання солі до кави найбільш популярно серед інших у В’єтнамі. Однак не відмовляється від додавання молочних продуктів. Також у Швеції буває, що в каву додають трохи солоного м’яса або сиру. Кава з сіллю була широко поширена серед ВМС США під час Другої світової війни. За даними sciencealert.com, їхнє опріснювальне обладнання не було повністю ефективним.
Тому, якщо ви з якихось причин не любите або не можете пити каву з цукром або молоком, а її гіркуватий смак вас дратує, не соромтеся експериментувати з сіллю. Це може бути особливо корисним, якщо ви надто довго варили каву. Почніть з невеликої щіпки і поступово додавайте, щоб побачити, коли вам це найкраще підійде.
sciencealert.com, tvnmeteo.pl
Основне джерело фото: Shutterstock