Згідно з новими дослідженнями, тефлоновий шар, що покриває антипригарний посуд, може бути джерелом мікропластику. Досить однієї тріщини на поверхні сковороди, щоб мікроскопічні частинки тефлону, які можуть бути небезпечними для здоров’я, потрапили в їжу.
Антипригарне покриття на посуді стало частиною нашого повсякденного життя – воно полегшує процес приготування їжі та догляд за гігієною на кухні. Все більше вчених задаються питанням про вплив тефлонових шарів на наше здоров’я. Дослідження, опубліковане в журналі Science of The Total Environment, показує, що навіть незначне пошкодження покриття може спричинити потрапляння дрібних частинок тефлону в їжу.
Тефлон в їжі
Австралійські дослідники з Університетів Ньюкасла та Університетів Фліндерса вивчали антипригарний посуд під час приготування їжі та миття посуду. Найбільше їх цікавили каструлі та сковорідки, тефлонове покриття яких повільно зношувалося. Вони використовували спектроскопічні методи та математичне моделювання, щоб ідентифікувати мікрочастинки пластику, що виділяються з нього.
Як виявилося, пошкоджене антипригарне покриття може викидати 2,3 мільйона мікроскопічних тефлонових частинок прямо в їжу. Навіть незначного пошкодження поверхні достатньо, щоб забруднити їжу – вчені виміряли, що з неї може вийти до 9100 мікро- та нанопластикових частинок.
Потрібні додаткові дослідження. «Це чітке попередження»
Автори дослідження пояснюють, що тефлон належить до групи пер- та поліфторалкільних сполук, які також називають ПФАС. Вони є синтетичними речовинами, які накопичуються в тканинах живих організмів, порушуючи їх гормональний баланс і збільшуючи ймовірність розвитку пухлинних захворювань.
«Враховуючи ризики сполук PFAS, мікрочастинки тефлону в нашій їжі можуть бути серйозною проблемою для здоров’я», — пояснює Чен Фан з Університету Ньюкасла, співавтор дослідження. – Це питання потребує подальших досліджень, оскільки ми все ще недостатньо знаємо про ці дедалі більш поширені забруднювачі.
«Це чітке попередження про те, що ми повинні бути обережними при виборі та використанні кухонного начиння», — додає Юхонг Тан з Університету Фліндерса. – Тільки так можна уникнути зараження їжі.
Університет Фліндерса, The Independent, tvnmeteo.pl
Основне джерело фото: stock.adobe.com
Згідно з новими дослідженнями, тефлоновий шар, що покриває антипригарний посуд, може бути джерелом мікропластику. Досить однієї тріщини на поверхні сковороди, щоб мікроскопічні частинки тефлону, які можуть бути небезпечними для здоров’я, потрапили в їжу.
Антипригарне покриття на посуді стало частиною нашого повсякденного життя – воно полегшує процес приготування їжі та догляд за гігієною на кухні. Все більше вчених задаються питанням про вплив тефлонових шарів на наше здоров’я. Дослідження, опубліковане в журналі Science of The Total Environment, показує, що навіть незначне пошкодження покриття може спричинити потрапляння дрібних частинок тефлону в їжу.
Тефлон в їжі
Австралійські дослідники з Університетів Ньюкасла та Університетів Фліндерса вивчали антипригарний посуд під час приготування їжі та миття посуду. Найбільше їх цікавили каструлі та сковорідки, тефлонове покриття яких повільно зношувалося. Вони використовували спектроскопічні методи та математичне моделювання, щоб ідентифікувати мікрочастинки пластику, що виділяються з нього.
Як виявилося, пошкоджене антипригарне покриття може викидати 2,3 мільйона мікроскопічних тефлонових частинок прямо в їжу. Навіть незначного пошкодження поверхні достатньо, щоб забруднити їжу – вчені виміряли, що з неї може вийти до 9100 мікро- та нанопластикових частинок.
Потрібні додаткові дослідження. «Це чітке попередження»
Автори дослідження пояснюють, що тефлон належить до групи пер- та поліфторалкільних сполук, які також називають ПФАС. Вони є синтетичними речовинами, які накопичуються в тканинах живих організмів, порушуючи їх гормональний баланс і збільшуючи ймовірність розвитку пухлинних захворювань.
«Враховуючи ризики сполук PFAS, мікрочастинки тефлону в нашій їжі можуть бути серйозною проблемою для здоров’я», — пояснює Чен Фан з Університету Ньюкасла, співавтор дослідження. – Це питання потребує подальших досліджень, оскільки ми все ще недостатньо знаємо про ці дедалі більш поширені забруднювачі.
«Це чітке попередження про те, що ми повинні бути обережними при виборі та використанні кухонного начиння», — додає Юхонг Тан з Університету Фліндерса. – Тільки так можна уникнути зараження їжі.
Університет Фліндерса, The Independent, tvnmeteo.pl
Основне джерело фото: stock.adobe.com