За словами вчених Rothamsted Research, світове виробництво пшениці можна подвоїти, що дозволить прогодувати зростаюче населення світу без збільшення площ. Умова – генетичне вдосконалення однієї з найпопулярніших культур у світі.
За словами доктора Михайла Сємьонова, одного з керівників досліджень сільськогосподарської дослідної станції Rothamsted Research, що базується в Англії, світове виробництво пшениці можна подвоїти завдяки генетичному вдосконаленню місцевих сортів пшениці – без збільшення площі її вирощування. Нинішні сорти пшениці «в середньому лише наполовину врожайність, яку вони можуть дати, враховуючи невідповідність між їх генетикою та місцевими умовами вирощування пшениці», — сказав він.
Щоб дійти таких висновків, британські дослідники провели мільйони симуляцій, щоб створити пшеницю, яка ідеально підходить до конкретних умов. Порівнявши їх із місцево адаптованими сортами, вони виявили, що нинішні сорти пшениці показали гіршу врожайність.
Чому вчені хочуть модифікувати пшеницю
Науковці Rothamsted Research використовували існуючі дані про те, як різні гени впливають на конкретні властивості рослин, такі як розмір, форма, метаболізм і ріст, у своєму моделюванні. Доктор Німай Сенапаті вважає, що виправлення «генетичної різниці врожайності» не тільки допоможе прогодувати зростаюче населення світу, але й зменшить перетворення диких середовищ існування на сільськогосподарські угіддя.
Оптимізація таких ознак, як толерантність і реакція на посуху та тепловий стрес, а також розмір листя, що вловлює світло, покращить ситуацію.
Великі дослідження
Дослідження охопило 53 регіони вирощування пшениці в 33 країнах. Команда спочатку розрахувала потенційну врожайність 28 сортів пшениці, які зазвичай вирощують на кожному з цих ділянок, припускаючи найкращі умови вирощування для кожного. Ефект? Урожай сильно відрізняється: менше чотирьох тонн з гектара в Австралії та Казахстані та 14 тонн з гектара в Новій Зеландії. Моделювання Rothamsted Research показує, що в регіонах, де зараз збирають найменший урожай, його можна збільшити на 51 відсоток.
– Пшеницю вперше «одомашнили» близько 11 тис. багато років тому. Незважаючи на це, вирощування все ще далеке від «генетично найкращого», – каже Семьонов.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Dirty Dozen 2022. Які овочі та фрукти містять найбільше пестицидів?
Основне джерело фото: Shutterstock