Надмірне споживання цукру значно підвищує ризик розвитку щонайменше 45 захворювань або симптомів, попереджають вчені. Аналіз попередніх досліджень показав, що цукор пов’язаний не тільки з такими захворюваннями, як діабет і ожиріння, але також, серед іншого, з ожирінням. з інсультами, інфарктами, раком або депресією.
Результати нового дослідження, проведеного американськими і китайськими вченими, опубліковані в середу в British Medical Journal. Його метою було перевірити отримані на сьогодні докази щодо негативного впливу надмірного споживання цукру на здоров’я. Дослідники проаналізували 8601 різне дослідження зв’язку між споживанням цукру та здоров’ям.
Цукор шкідливий для здоров’я
Дослідники зосередилися як на цукрах, які додають у їжу під час виробничого процесу, так і на природних цукрах у таких продуктах, як мед, фруктові соки та сиропи. Цукри, які природно містяться в молочних продуктах, фруктах і овочах, не включені.
Дослідження показало, що надмірне споживання цукру було пов’язане зі «значно підвищеним ризиком» розвитку 45 різних захворювань або симптомів. Серед них було перераховано 18 ендокринних та обмінних захворювань, таких як діабет, подагра (артрит) і ожиріння, 10 захворювань серця, таких як високий кров’яний тиск, інфаркт та інсульт, 7 ракових захворювань, таких як рак молочної залози, рак передміхурової залози і рак підшлункової залози, і 10 інших захворювань або симптомів, таких як астма, гіперактивність, зуби гниття, депресія, захворювання печінки та передчасна смерть.
Дослідники, наприклад, серед проаналізованих результатів вказали дослідження щодо споживання підсолоджених напоїв. Воно показало, що збільшення споживання 250 мл на день було пов’язане зі збільшенням ризику ішемічної хвороби серця на 17%. і ризик передчасної смерті на 4%. «Загалом підсолоджені напої, такі як газовані та негазовані безалкогольні напої, фруктові та енергетичні напої, є найбільшим джерелом цукру» в раціоні, підкреслили вони.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вчені порівняли сім дієт. Що з цього «може зменшити кількість серцевих нападів»?
Цукор – скільки можна їсти?
«Високе споживання цукру в їжі, як правило, більше шкодить, ніж користі для здоров’я, особливо у випадку (розвитку) кардіометаболічних захворювань», – пишуть автори дослідження. «Зменшення споживання цукру до менше ніж 25 грамів на день (приблизно 6 чайних ложок) і обмеження споживання підсолоджених напоїв менш ніж однією порцією на тиждень (200-355 мл) рекомендується для зменшення шкідливого впливу цукру на здоров’я», — підкреслили вони. За їхніми словами, щоб зменшити звички людей до споживання цукру, «терміново необхідне поєднання державної освіти та політики охорони здоров’я».
«Подібні дослідження допомагають повідомити пацієнтам, що, здавалося б, невеликі зміни, як-от усунення надмірного споживання цукру, наприклад у підсолоджених напоях, можуть мати явний і позитивний вплив на здоров’я», — сказав доктор в інтерв’ю CNN.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, дорослим і дітям слід обмежити споживання цукру до 10 відсотків. загальне споживання енергії. Зменшення споживання енергії від цукру до менше ніж 5%, або приблизно 25 грамів (6 чайних ложок) на день, пов’язано з додатковими перевагами для здоров’я.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дослідження: дієта, яка омолоджує мозок і захищає від хвороби Альцгеймера
Основне джерело фото: Shutterstock